2024 April 23 - سه شنبه 04 ارديبهشت 1403
سبک زندگی اسلامی، (سبک اقتصادی زندگی)، (بازار و تجارت رکن مهم اقتصاد اسلامی)، (ویژگیهای بازار اسلامی)(5)
کد خبر: ٢٠٢٨ تاریخ انتشار: ٢٣ بهمن ١٣٩٤ - ١١:١٦ تعداد بازدید: 2622
صفحه نخست » خطبه سال 94 » خطبه های نماز جمعه
سبک زندگی اسلامی، (سبک اقتصادی زندگی)، (بازار و تجارت رکن مهم اقتصاد اسلامی)، (ویژگیهای بازار اسلامی)(5)

خطبه اول: 94/11/23

توصیه به تقوی:

الامام علی(ع) فی ذکر حدیث معراج النبی(ص) قال الله عزوجل: .... یا احمد! ان الورع کالشنوف بین الحلی و الخبز بین الطعام. بحارالانوار: 77/21 ح 6.

امام علی روایت می کند که خداوند در معراج به پیامبرش فرمود: ای احمد! همانا تقوی و ورع همانند گوشواره در میان زیورآلات است و همانند نان در میان سایر غذاها.

 

موضوع: سبک زندگی اسلامی، (سبک اقتصادی زندگی)، (بازار و تجارت رکن مهم اقتصاد اسلامی)، (ویژگیهای بازار اسلامی)(5)

یکی از ویژگیهای مهم بازار اسلامی که در اسلامی کردن اقتصاد اسلامی نیز تقش آفرین است و می تواند سبک زندگی اسلامی را برای جامعه رقم زند، د.ری کردن از گرانفروشی، و روی آوردن به قیمت عادلانه است.

البته این نکته را باید متذکر شویک که در بازار اسلامی در صورت طبیعی بودن وضعیت کلال ها ، نرخ گذاری کالا به عهده خود مردم گذاشته شده و تکلیف آن از دوش حاکم و حکومت اسلامی برداشته شده است مگر آنکه وضعیت کالا در بازار غیر عادی باشد همانند روزهای قحطی و خشکسالی که آنجا حاکم اسلامی اجازه دارد تا قیمت عادلانه در بازار تعیین کند تا از گرانفروشی جلوگیری شود.

اا در وضعیت کلی بازار توصیه اسلام و قانون انسانی که شارع مقدس وضع فرموده این است که قیمت مطابق نرخ معمولی بازار باششد نه خیلی ارزانتر و نه خیلی گرانتر.

 

فروش کالا به قیمت روز بازار

عن علقمة عن عبد الله قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : " من جلب طعاما إلى مصر من أمصار المسلمين ، فباعه بسعر يومه ، كان له عند الله أجر شهيد في سبيل الله عز وجل. تاريخ بغداد  ج 13  ص 447.

أخرج ابن مردويه عن عبد الله بن مسعود قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : ما من جالب يجلب طعاما إلى بلد من بلاد المسلمين فيبيعه بسعر يومه إلا كانت منزلته عند الله منزلة الشهيد . تفسير الميزان  ج 20  ص 78.

 

تعیین قیمت عادلانه از سوی حکومت امام علی(ع)

قال علی(ع): فامنع من الاحتكار فإن رسول الله صلى الله عليه وآله منع منه ، وليكن البيع بيعا سمحا ، بموازين عدل وأسعار لا تجحف بالفريقين من البائع والمبتاع.  نهج البلاغة ، نامه 53.

 

کسی که نمی تواند به قیمت بازار بفروشد ، از بازار برود

وعن جعفر بن محمد ( ع ) أنه سئل عن التسعير فقال : ما سعر أمير المؤمنين علي ( ع ) على أحد ، ولكن من نقص عن  بيع الناس ، قيل له : بع كما يبيع الناس ، وإلا فارفع من السوق ، إلا أن يكون طعامه أطيب من طعام الناس .  دعائم الإسلام  ج 2  ص 36.

 

سود گرانفروشی زیان است

قال علی (ع):  رُبَّ أرباحٍ تَؤُلُ إلیَ الخُسرَانِ. غرالحکم، ج1، ص416، ح 43

چه بسا سودها که بازگشتن به زیان است.

 

جایگاه گرانفروش در قیامت

پیامبر خدا (ص) می فرماید: مَن دخَلَ فی شیءِ مِن اَسعارِ المُسلمین لِیَغلی علیهم کان حقًا عَلی اللهِ اَن یَقذِفَهَ فی مُعظَمِ جَهنَّم رأسَه اَسفلَه. مستدرک الحاکم.

هر کسی به عنوانی، سبب گرانی در بازار مسلمانان گردد برخداوند لازم است او را در بزرگترین جایگاه جهنم سرنگون سازد. 

 

برخورد امام صادق با سود گرانفروشی

امام صادق(ع) به یکی ازخدمت گزارانش به نام « مصادف» هزار دینار پرداخت وبه اوفرمودند: آماده سفر تجار ی به مصر شود، زیرا عائله من زیاد شده است و نیاز به درآمد بیشتر دارم، مصادف با پول امام کالایی راتهیه کرد و همراه گروهی از تجار رهسپار مصر شد. این گروه وقتی به نزدیکی مصر رسیدند، با کاروانی برخورد کردندکه به تازگی ازمصرخارج شده بودند، از اهل کاروان درباره وضعیت بازار مصر و موقعیت کالاها سؤال کردند و معلوم شد کالای تجارتی ایشان از نیازهای عمومی مردم مصر است و در بازارهای آنجا نایاب می باشد و مشتری فراوانی دارد. مصادف و همراهانش با آگاهی از این وضعیت، هم سوگندشدند که هیچ کسی کالایش را کمتر از دو برابرخرید نفروشد، آنان پس از فروش کالا به مدینه برگشتند.

مصادف خدمت امام (ع)رسید، در حالی که دو کیسه هرکدام حاوی هزار دینار بود، در دست داشت وآن را خدمت حضرت نهاد وعرض کرد: فدایت شوم! یکی اصل سرمایه و دیگری سود آن است. حضرت فرمودند: این سود بسیار زیاد است، چگونه بدست آوردی؟ مصادف تمام ماجرا را برای امام(ع) تعریف کرد.حضرت با ناراحتی فرمودند: سبحان الله! به زیان مردمی مسلمان باهم، هم قسم شده اید که متاع خویش را جزء دو برابر قیمت خرید نفروشید؟

آن گاه یکی از دو کیسه را برداشت و فرمودند: این سرمایه من، و ما را به چنین سودی نیاز نیست. سپس فرمودند: یَامُصادَف مجالدهُ السُیُوفِ إهونُ مِن طَلَبِ الحَلال. بحارالانوارج 47، ص 59.

برخورد شمیشرها در هنگام کارزارو جهاد راحت تر از به دست آوردن مال حلال است.

 

تصمیم امام صادق وقتی که قیمت بازار گران شد

چنانکه امام صادق (ع) به معتب خدمتکار خود فرمودند: قیمت اجناس در مدینه گران شده است، چه مقدار مواد غذایی داریم؟ گفت:آن مقدار که برای چندین ماه کافی است. فرمودند: آن را بیرون آور و بفروش.گفتم: درشهر، غذایی نیست! فرمودند: آن رابفروش. پس از آنکه فروختم، فرمودند: مانند مردم و همسان با آنان به طور روزانه مایحتاج ما را خریدکن. .. و غذای خانواده مرانیمی جو و نیمی گندم قرار بده، به راستی خداوند می داند که من توانایی تهیه گندم را برای آنان دارم، ولی دوست دارم خدامرا چنین ببیندکه زندگی رابه درستی اندازه گیری می کنم.کافی ج 5 ح  166.

 

خطبه دوم: 94/11/23

توصیه مجدد به تقوی

مناسبتها:

1 - تقدیر و تشکر ا زهمه مردم به جهت حضور در راهپیمایی 22 بهمن.

در روز 22 بهمن سال جاری یعنی روز گذشته همه مشاهده کردیم که مردم چگونه به میدان آمدند و چگونه با حضور خودشان بیعت دوباره خود را با انقلاب اسلامی و رهبری نظام و ارزشهای نظام را به نمایش گذاردند.

به رغم اینکه با تحولات سیاسی جدیدی که در تاکتیک های دولت و تیم دیپلماسی کشور ایجاد شده بود بعضی از دشمنان خارجی و برخی هم نادانان داخلی تصورشان بر این بود که امسال دیگر راهپیمایی یا با شکوه نخواهد بود و یا رنگ بوی دیگری به خود خواهد گرفت، که از آن بوی انقلابی بودن استشمام نشود!!

اما ملت بزرگ ایران اسلامی و انقلابی همچنان با حضور حیرت آور به میدان آمدند و بعلاوه اینکه رونگ و بوی بیشتری از انقلابی بودن را نیز به نمایش گذاردند.

این حضور برای عرصه های حضور پیش رو نیز پیامهایی دادر و خواهد داشت.

آنچه پيام روشن راهپيمايي 22 بهمن امسال به شمار مي‏آید، بيان اين حقيقت است كه رقيبان واقعي در عرصه سياسي ايران اسلامی و به‏ويژه انتخابات پيش روي، انقلابيون واقعي و جبهه مقابل آن هستند.

به نظر مي‏رسد ديگر خط‏كشي‏هاي سياسي و جناحي رنگ خود را از دست داده است، چه آن‏كه مردم نيز از هويت و جوهره هر جرياني به‏خوبي اطلاع ندارند و در اين عرصه نيز ادعاي افراطي و غيرافراطي و تندرو و كندرو مزيد بر ابهامات و بلكه سردرگمي در يافتن حقايق مي‏باشد.

 لذا بهتر است انقلاب و آرمانهاي آن ملاك سنجش و انقلابي بودن و غيرانقلابي بودن، مرز تشخيص معرفی گردد. اگر چنين شد پاسخ اين سؤال نيز به‏خوبي روشن خواهد گرديد كه رقابت بر سر چه چيز بايد باشد؟

آيا رقابت براي كسب قدرت و رسيدن به كرسي‏هاي زورآزمايي و اصطكاكهاي دروني و ايجاد تشنج و تشتت و دوگانگي بين ملت و جامعه و در نهايت جلب رضايت بيگانگان و دشمنان ملت ايران است و يا آن‏كه رقابت براي شايستگي‏ها و كسب توفيق خدمت خالصانه و بي‏منت و در نهايت افتخار جان‏نثاري در راه اسلام و قرآن و ارزشهاي ملي و انقلابي و مكتبي مردم عزيز و شريف ايران بايد ‏باشد؟!

به نظر مي‏رسد اگر كانون اصلي رقابت‏ها، نيازها و ضرورتهاي مختلف جامعه و مردم با رعايت اصول و ضوابط مكتبي و ارزشي و آرماني و قانوني قرار گيرد و هر يك از نامزدهاي مجلس خبرگان و مجلس شوراي اسلامي در تكاپوي معرفي واقعي خود و برنامه‏هاي تدوين‏شده خويش باشند و هنر و سابقه و تخصص و تعهد انقلابي خود را صادقانه در معرض اطلاع و سپس انتخاب مردم قرار بدهند، بهترين و بلكه واقعي‏ترين عامل و شيوه شورآفريني و گرمابخش تنور انتخابات خواهد بود و البته تحول شگرفي نيز در انگيزه‏ها و لوازم حضور حداكثري و تشويق و ترغيب مردم نيز رقم خواهد خورد.

و البته جامعه انقلابي و ارزشي و با شخصيت و منطقي و با تجربه ايران اسلامي جز اين نمي‏پسندند، چه آن‏كه شأن و منزلت ملت ايران بالاتر از اين است كه تنها زد و بندهاي سياسي و رقابتهاي غيرمتعارف بخواهد اثرگذاري در نوع نگاه و انتخاب آن‏ها به‏ويژه در شرايط حساس و سرنوشت‏ساز داخلي و منطقه‏اي كه در آن قرار گرفته‏ايم؛ داشته باشد.

و آنهایی که گاه گاهی بر طبل تردید در انتخابات و تردید در احراز صلاحیت ها نیز مینوازند و دلشان می خواهد چهره های مربوط به خودشان فقط تایید صلاحیت شوند و دیگران هرچه هم احراز صلاحیت نشود هیچ عیبی ندارد بدانند مردم بر سر انقلابی بود ونبودن مسئولان خود معامله نخواهند کرد هرگز تن به پذیرش مسئولان غبر انقلابی نخواهد داد و انقلابی بودن هم نه فقط به سابقه است و نه فقط به وضعیت امروز بلکه هر دو جهت در انتخاب مردم دخالت دارد یعنی مردم هم می نگرند که حالا چه می گوید و هم می نگرند که دیروز چه گفته است، لذا آنهایی که می خواهند مورد قضاوت مردم قرار گیرند مراقب حرفهای خودشان باشد و با حرفهایشان دیروز خودشان را در نزد مردم خراب نکنند و بعلاوه اینکه سخن امروز افراد برای فردا و فرداهای آنان نیز سابقه دیروزشان به شمار می آید.

2 - روز 25 بهمن برابر با 5 جمادی الاولی سالروز ولادت حضرت زينب‏كبري(س) و روز پرستار و بهورز.

و سالروز صدور حكم تاريخي حضرت امام خميني(ره) مبني بر ارتداد و اعدام سلمان رشدي، نويسنده خائن كتاب آيات شيطاني (1367 ه.ش)

احمد سلمان رشدی که هندی تبار و تبعه بریتانیای بزرگ است از ریشه فردی بوده که آلت دست دیگران قرار گرفتن به شخصیت ها و افراد و حکومت ها و ملت ها توهین می کرده و به سفارش دیکران به هدف اهانت به برخی ها کتاب توهین آمیز می نوشته است.

یکروز برای توهین به حاکمیت هندوستان کتاب رمانی سیاسی نوشت و به خانم گاندی توهین شدیدی کرد و او را بیوه لقب داد و روز دیگر کتابی برای توهین به پاکستان و دولت آن نوشت که بی نظیر بوتو را مورد توهین شدید اخلاقی قرار داد.

و ظاهرا بنای وی این بوده که با توهین های مکرر به شهرت دست یابد و مشهور شود و آخرین بار نیز به سفارش رییس یهودی تبار یکی از انتشاراتی های انگلیس با دریافت 580 هزار پوند اقدام به نوشتن کتابی به نام آیات شیطانیی نمود که قلب یک میلیارد مسلمانن را درد آورد ولی کسی که در مقابل این توهین مردانه ایستاد و حکم خدا را بیان نمود امام راحل و رهبری انقلاب ایران بود که با صدور فتوای اعدام او سبب دفاع از حیثیت مسلمانان شد و برای سلمان رشدی نیز زندگی جهنمی را تا آهر عمر رقم زد که دیکر نتوانست آسان زندگی کند.

حضرت امام(ره) از مدت‏ها قبل، اين وقايع را دنبال مي‏كردند به‏طوري‏كه اين وقايع بر وضعيت جسمي ايشان نيز فشار مي‏آورد. يكي از اعضاي تيم پزشكي ايشان نقل مي‏كند: «شبي كه فرداي آن روز، حكم اعدام سلمان رشدي را صادر كردند، براي ايشان بسيار شب بحراني بود كه البته ما فهميديم: ايشان چند شبي بود خواب نداشتند، بسيار بي‏قرار بودند، ديرتر مي‏خوابيدند. تعداد ريتم قلبشان بالا بود. ما پيش خودمان برايمان سؤال پيش آمده بود كه چي شده، مشكل چيست؟ حضرت امام در اين ساعت از شب بايد خواب باشند و نبايد قلبشان مثلا بيشتر از 60 تا 65 تا بزند. چطور است كه ريتم قلبشان بالاست، اين نوساناتي كه روي دستگاه ايجاد مي‏شد، جريان چيست؟

پزشكان هم معاينه مي‏كردند و مسأله‏اي نبود. بعد از اين‏كه ايشان فتواي اعدام سلمان رشدي را اعلان كردند، تازه ما فهميديم كه ايشان حدود يك هفته، واقعا اذيت مي‏شدند حالا يا مطالعه داشتند يا اين‏كه به‏هرحال چه بود، نمي‏دانم ولي بسيار آشفته و مضطرب بودند.»

و این دغدغه دینی و الهی امام بود که اقتضای رهیری دیتی و الهی بودن همین است.

در نهايت حكم نهايي از سوي ايشان صادر مي‏شود.

بسمه تعالي‏

انا لله و انا اليه راجعون‏

به اطلاع مسلمانان غيور سراسر جهان مي‏رسانم، مولف كتاب آيات شيطاني كه عليه اسلام و پيامبر و قرآن تنظيم و چاپ و منتشر شده است، هم‏چنين ناشرين مطلع از محتواي آن، محكوم به اعدام مي‏باشند. از مسلمانان غيور مي‏خواهم تا در هر نقطه كه آنان را يافتند، سريعا آنان را اعدام نمايند تا ديگر كسي جرات نكند به مقدسات مسلمين توهين نمايد و هركس در اين‏راه كشته شود، شهيد است ان‏شاء‏الله. ضمنا اگر كسي دسترسي به مولف كتاب دارد ولي‏خود قدرت آن‏را ندارد، او را به مردم معرفي نمايد تا به‏جزاي اعمالش برسد.

والسلام عليكم ورحمه الله وبركاته‏

روح الله الموسوي الخميني‏25/11/1367

 



Share
* نام:
ایمیل:
* نظر:

پربازدیدترین ها
پربحث ترین ها
آخرین مطالب
صفحه اصلی | تماس با ما | آرشیو مطالب | جستجو | پيوندها | گالري تصاوير | نظرسنجي | معرفی استاد | آثار و تألیفات | طرح سؤال | ایمیل | نسخه موبایل | العربیه
طراحی و تولید: مؤسسه احرار اندیشه