2024 April 30 - سه شنبه 11 ارديبهشت 1403
سبک زندگی اسلامی، (سبک اقتصادی زندگی)، (بازار و تجارت رکن مهم اقتصاد اسلامی)، (ویژگیهای بازار اسلامی)(3)
کد خبر: ٢٠٢٠ تاریخ انتشار: ٠٩ بهمن ١٣٩٤ - ١٠:٥٥ تعداد بازدید: 2307
صفحه نخست » خطبه سال 94 » خطبه های نماز جمعه
سبک زندگی اسلامی، (سبک اقتصادی زندگی)، (بازار و تجارت رکن مهم اقتصاد اسلامی)، (ویژگیهای بازار اسلامی)(3)

خطبه اول: 94/11/9

 توصیه به تقوی:

قال الامام الکاظم (ع): َّما أحدَثَ النّاس مِنَ الذُّنُوبِ ما لَم یَكُونُوا یَعمَلُون، أحدَثَ اللهُ لَهُم مِن البَلاءِ مَا لَم یَكُونُوا یَعِدُّون
هرگاه مردم گناهان تازه ای که نمی كردند انجام دهند، خداوند بلاهایی تازه به آن ها دهد كه به حساب نمی آوردند. تحف‌العقول ، ص‌ 434

 

موضوع: سبک زندگی اسلامی، (سبک اقتصادی زندگی)، (بازار و تجارت رکن مهم اقتصاد اسلامی)، (ویژگیهای بازار اسلامی)(3)

بازاراسلامی همانطوری که در سابق نیز بیان شد دارای ویژگی هایی است که در صورت رعایت آنها می تواند به عنوان اسلامی مطرح شود.

در بازار اسلامي با واژه صداقت روبه رو هستيم. صداقت، فضيلتي اخلاقي و کمال ذومراتب با مبنا و بار ارزشي متفاوت با شفافيت است. افزون بر وصف بازار، وصف عوامل بازار نيز مي باشد.

منظور از صداقت، معناي وسيع آن، يعني صدق در نيت، رفتار و ساختار است. امانت داري، وفاي به عهد، انصاف و هر آنچه در گفتار يا عمل به اطمينان و اعتماد طرفين مبادله منتهي شود، درون آن قرار دارد.

صداقت در ارتباط فرد با خود، خدا، افراد ديگر جامعه و با محيط تجلي پيدا مي کند و در فرد يا بازار به عنوان يک ملکه رسوخ يافته، پايدار مي شود و در نتيجه، ميان ظاهر و باطن، تعادل برقرار مي کند.

در اين بازار، طرفين نوعي احساس آرامش از رفتار يکديگر دارند و پنهان سازي اطلاعات به صورت عمدي در خصوص مبادله يا کالا در بازار وجود ندارد و اگر خطايي صورت پذيرد، امکان جبران خطا در سازوکار بازار وجود دارد.

صداقت و راستگویی در بازار

صداقت در بازار موجب نجات خواهد بود

مُحَمَّدُ بْنُ عَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه و آله یَا مَعْشَرَ التُّجَّارِ ارْفَعُوا رُءُوسَکُمْ فَقَدْ وَضَحَ لَکُمُ الطَّرِیقُ تُبْعَثُونَ یَوْمَ الْقِیَامَةِ فُجَّاراً إِلَّا مَنْ صَدَقَ حَدِیثَهُ  روایت چهارم، باب دوم، ابواب آداب التجارة

حضرت صلی الله علیه و آله می فرماید که شما تجار روز قیامت، فاجر مبعوث خواهید شد؛ مگر کسی که درگفتارش صدق داشته باشد.

صداقت در بازار موجب جلب توجه خداوند

 قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه و آله ثَلَاثَةٌ لَا یُکَلِّمُهُمُ اللَّهُ وَ لَا یُزَکِّیهِمْ وَ لَهُمْ عَذَابٌ أَلِیمٌ الْمُرْخِی ذَیْلَهُ مِنَ الْعَظَمَةِ وَ الْمُزَکِّی سِلْعَتَهُ بِالْکَذِبِ وَ رَجُلٌ اسْتَقْبَلَکَ بِنُورِ صَدْرِهِ فَتَوَارَى وَ قَلْبُهُ مُمْتَلِئٌ غِشّاً  روایت هشتم، باب بیست و پنجم، ابواب آداب التجارة

المزکی سلعته: کسی که از کالای خود به دروغ تعریف می کند. معنی روایت این است که تبلیغات  دروغ نسبت به کالا ممنوع است.

قال رسول الله ـ صلی الله علیه و آله ـ : التاجر الصَّدُوقُ تَحْتَ ظِلِّ الْعَرْشِ یَوْمَ الْقِیامَةِ.
رسول اکرم ـ صلی الله علیه و آله ـ فرمودند: بازرگان راستگو روز قیامت در زیر سایه ی عرش است. میزان الحکمه، ج۱، ص۵۲۸

 

صداقت در بازار موجب بهشتی شدن انسان خواهد شد.

امام صادق(ع) فرمود: خداوند سه کس را بدون حسابرسی به بهشت می برد: 1- پیشوای عادل؛ 2- بازرگان راستگو؛ 3- پیری که عمر خود را در اطاعت خدا گذرانده باشد. میزان الحکمه، ج 1، ص 588.

عن رسول الله( صلى الله عليه وآله ) : التاجر الصدوق لا يحجب من أبواب الجنة .  ميزان الحكمة  ج 1 ص 328.

 

دوری از دروغ گفتن در بازار سفارش امام علی به بازاریان

 الامام عَلی ـ علیه السلام ـ : اِذا طافَ فِی الْاَسْواقِ وَ وَعَظَهُمْ، یا مَعْشَرَ التُّجّار قَدِّمُوا الْاِسْتِخارَةَ وَ تَبَرَّکُوا بِالسُّهُولَةِ وَ اقْتَرِبُوا مِنَ الْمُتَتابِعینِ وَ تَزَیَّنُوا بِالْحِلْمِ وَ تَنازَهَوْا عَنِ الْیَمینِ وَ جانِبُوا الْکِذْبَ وَ … .
امام علی ـ علیه السلام ـ وقتی در بازار می‌گشت و موعظه می‌فرمود چنین می‌گفت: هان ای گروه بازرگانان در آغاز از خدا خیر بخواهید و با سهل‌گیری برکت بجوئید و به خریداران نزدیک شوید (اخلاقاً و مکاناً) و به حلم و بردباری آراسته باشید و از سوگند باز ایستید و از دروغ دوری گزینید و از ستمگری کناره بگیرید و حق مظلومین را بپردازید و به ربا نزدیک نشوید و پیمانه و ترازو را کامل کنید و از اموال مردم کم نگذارید و در زمین فساد نکنید. بحارالانوار، ج۷۸، ص۵۴

 

مشورت امام صادق به تاجر تازه وارد

علي بن موسى بن طاووس في كتاب ( الاستخارات ) عن أحمد بن محمد بن يحيى قال : أراد بعض أوليائنا الخروج للتجارة فقال : لا أخرج حتى آتي جعفر بن محمد عليه السلام فأسلم عليه وأستشيره في أمري هذا وأسأله الدعاء لي ، قال : فأتاه فقال له : يا بن رسول الله إني عزمت على الخروج إلى التجارة ، واني آليت على نفسي أن لا أخرج حتى آتيك وأستشيرك وأسألك الدعاء لي.

قال : فدعا له وقال عليه السلام : عليك بصدق اللسان في حديثك ولا تكتم عيبا يكون في تجارتك ، ولا تغبن المسترسل ، فإن غبنه لا يحل ، ولا ترض للناس إلا ما ترضى لنفسك ، وأعط الحق وخذه ، ولا تخف ولا تحن ، فإن التاجر الصدوق مع السفرة الكرام البررة يوم القيامة ، واجتنب الحلف ، فإن اليمين الفاجرة تورث صاحبها النار ، والتاجر فاجر إلا من أعطى الحق وأخذه ، وإذا عزمت على السفر أو حاجة مهمة فأكثر الدعاء والاستخارة ، فان أبي حدثني عن أبيه عن جده ان رسول الله صلى الله عليه وآله كان يعلم أصحابه الاستخارة كما يعلم السورة من القرآن . . . الحديث . وسائل الشيعة  ج 17  ص 385.

 

بازاری صادق همنشین شهیدان خواهد بود.

رسول الله ( صلى الله عليه وآله ) : التاجر الأمين الصدوق المسلم مع الشهداء يوم القيامة.

رسول الله ( صلى الله عليه وآله ) : التاجر الصدوق الأمين مع النبيين والصديقين والشهداء. ميزان الحكمة  ج 1 ص 328.

 

خظبه دوم: 94/11/9

توصیه مجدد یه تقوی

مناشبتها:

1 - روز 12 بهمن سالرزو بازگشت حضرت امام خميني(ره) به ايران (1357 ه.ش) و آغاز دهه مبارك فجر انقلاب اسلامي

روز 12 بهمن که سالروز ورود امام به میهن عزیزمان است، در حقیقت سالروز ورود ارزش های اسلامی و انسانی بسیاری به این مرز و بوم است.

چرا که امام وقتی آمد عزت را آورد، سربلندی آورد، استقلال آورد، دین خدا را دوباره به این ملت برگرداند، ندای توحید و اسلام در این مملکت طنین انداز شد،

نقش مردم در سرنوشت خود با امام به این میهن آمد، قانون اساسی نوشته شده بر مدار قرآن و احکام الهی به این کشور آمد، جمله ما می توانیم در روح و جان و زبان این ملت جریان تئوری  عملی پیدا کرد.

بهار سي و هشتم انقلاب اسلامي در حالي از راه رسيد كه به رغم فتنه‏ها و توطئه‏ها و فراز و نشيبهايي كه تاكنون بر سر راهش رخ نمود و موانعي كه از ناحيه دشمنانش به‏وجود آمد، به فضل الهي راست‏قامت و استوار، دهه چهارم عمر با بركت خود را با موفقيت در حال سپري كردن است و اين مهم نشانه و اماره‏اي است بر بلوغ و بلكه پختگي انقلاب اسلامي.

چه بسيار انقلابهايي كه حتي در همان دهه اول ظهورشان يا به‏طوركلي از ريل خارج گرديد و يا به‏لحاظ هويت دچار تغيير و انحراف شدند

انقلاب اسلامي ايران كه با رويكرد تحولي، از پيشينه تمدني و مبنايي عميق برخوردار مي‏باشد، هويت و جوهره اصلي خود را از حماسه‏هاي عظيمي همچون بعثت و غدير و عاشورا گرفته ، و لذا به پشتوانه ارزشهاي اعتقادي و ديني به‏سرعت جاي خود را در دل ملتهاي مسلمان و مظلوم جهان پيدا نمود و به‏منزله الگوي مطلوب و شايسته‏اي براي توده امت اسلام اعم از شيعه و سني و بلكه بشريت تشنه امنيت و عدالت و پاكي درآمد و به فضل الهي مي‏رود تا طبق وعده كلام وحي (ليظهره علي الدين كله) و (نريد أن نمن علي الذين استضعفوا في الأرض و نجعلهم أئمّة و نجعلهم الوارثين) بستر گيتي را براي آخرين انقلاب و آخرين فرياد و سپس آخرين دولت حقه يعني دولت كريمه مهدوي(عج) فراهم سازد، چنانكه پيامبر اكرم(ص) فرمودند: یخرج ناس من المشرق فيوطئون للمهدی سلطانه. کنزالعمال: 38657.

اما پرسش مهم این است که راز موفقیت آن و راز ماندگاری آن چیست؟

راز موفقيت و پيروزي و ماندگاري انقلاب اسلامي در مواجهه با توطئه‏هاي گوناگون جبهه استكبار اگرچه امري واضح و بديهي است اما باورداشت آن نياز به ژرف‏انديشي و فهم عميق دارد.

برخي بر اين باورند كه همان علل موجده انقلاب علل مبقيه آن نيز مي‏باشد.

آنچه انقلاب را بوجود آورد سه عنصر است:

1 - عنصر رهبري. 2 - عنصر مردم. 3 - عنصر ايدئولوژي و مكتب.

این عناصر سه پايه اصلي پيروزي انقلاب اسلامي است، در تداوم و استمرار آن تاكنون و بلكه ماندگاري آن تا ظهور امام عصر(ارواحنا فداه) دخالت مستقيم دارد.

عنصر رهبری محوری ترین عنصر پیروزی و ماندگاری انقلاب و نظام اسلامی بوده و هست.

عنصر مکتب و ایدئولوژی همان باور های مردم و اعتقادات مردم است ، اگر امروزه می بینیم که مقام معظم رهبری و مراجع تقلید و عالمان دینی و همه دلسوزان نظام بر معارف دینی و مسایل اسلامی اعم ا زظواهر و بواطن آن تاکید می شود برای حفظ و ماندگاری انقلاب است.

مقام معظم رهبری در روز های اخیر در پیام ارسالی به اجلاس نماز بر مسأله احساس مسؤوليت همگاني درترويج نماز تأكيد كردند و خاطر نشان ساختند كه باترويج نماز و رهنمون ساختن جامعه به‏سوي نماز متعالي و مورد نظر اسلام، بخش قابل توجهي از آسيب‏هاي اجتماعي جامعه كاسته خواهد شد.

چراكه نماز به‏عنوان يك عامل معنوي مؤثر مي‏تواند بخشهاي فراواني از معضلات و آسيب‏هاي‏ اجتماعي را اصلاح نمايد.

 ايشان از مسؤولان و همگان خواستند كه ضمن احساس مسؤوليت براي ‏ترويج نماز، هدف خود را متعالي انتخاب كنند و تلاش كنند كه حتي يك نفر از جوانان ملت ايران نيز در نماز سهل‏انگاري‏ نكند، چراكه نماز به‏عنوان يك راه و يكي از بهترين راه‏ها مي‏تواند در سلامت معنوي و روحي مردم جامعه اثر جدي داشته باشد و موجب ماندگاری انقلاب هم می شود.

و عنصر سوم که مردم باشد با حضور حداکثری در انتخابات تحقق پیدا می کند و بر ماندگاری انقلاب خواهد افزود.

مقام معظم رهبری انتخابات را اینگونه تصویر می کشند که انتخابات يك رقابت است، يك مسابقه‏ي ملّي است بين آحاد كشور؛ اگر اين مسابقه خوب و سالم و قوي برگزار شد، در بين اين تيمهاي مختلف هر تيمي ببرد، افتخارش مال فدراسيون خواهد بود. اين‏جوري است.... وقتي تيمهاي ورزشي خوب بازي كنند، چه تيم الف، چه تيم ب، چه تيم پ اگر برد، فدراسيون از بازي قوي و سالم اين‏ها به خود مي‏بالد. انتخابات هم همين‏جور است؛ اگر ملّت ايران، خوب، قوي، جازم و عازم وارد ميدان بشود و صندوقهاي رأي را از رأي خود و عزم خود پُر كند، ايران خواهد باليد، جمهوري‏اسلامي خواهد باليد و افتخار خواهد كرد؛ حالا هر كه ببرد، هر كه ببازد. در واقع بُرد و باختي براي ملّت وجود ندارد؛ ملّت در هر صورت برنده است. اين نكته‏ي اساسي در باب انتخابات است.

اما دشمن در طول تاریخ انقلاب برای به شکست کشاندن نظام و ملت در انتخابات برنامه دشمنی خود را تعریف کرده است و همیشه این سه برنامه را ارائه می نموده است

1- برنامه‏ي دشمن براي اصل انتخابات‏

به تعطيلي كشاندن انتخابات، مخدوش كردن انتخابات، شبهه در آزاد بودن انتخابات، انكار وجود مردم‏سالاري، سوءاستفاده عليه امنيت كشور و...

2- برنامه‏ي دشمن عليه حضور پرشور و گسترده‏ي مردم در انتخابات‏

ترساندن مردم از خطر حمله‏ي دشمن، تهمت سالم نبودن انتخابات، تلقين دلسردي و بي‏تفاوتي مردم، تحريم انتخابات و...

3-برنامه‏ي دشمن براي جلوگيري از انتخاب افراد صالح‏

غوغا، تهمت‏زني، هوچي‏گري و تبليغات فريبنده‏

حال بايد پرسيد كه برنامه‏ي دشمن براي انتخابات پيش‏رو در اسفند سال جاري‏ نيز منحصر به همان 3 راهكار قديمي و هميشگي است؟ و يا نقشه‏ي دشمن، ابعاد جديدي پيدا كرده كه رهبر انقلاب اين‏گونه با نگراني درباره‏ي اصل و هويت انقلاب هشدار مي‏دهند.

به نظر می رسد پروژه‏ي شماره‏ي چهار دشمن در انتخابات نفوذ افراد ناصالح و كساني‏كه دلشان دنبال حرف آمريكاست‏، می باشد.

رهبر معظم انقلاب در بيانات اخير خود كه بخش قابل توجهي از آن‏ها را به موضوع انتخابات اختصاص دادند به‏وضوح بر بعد جديدي از برنامه دشمن براي انتخابات پيش رو تأكيد مي‏كنند.

چه آنجا كه در ديدار با ائمه‏ي جمعه از نفوذ موريانه‏ها در مجالس شوراي اسلامي و خبرگان مي‏گويند: «مردم در باب انتخابات بايد خيلي متوجّه اين باشند. اگر فرض كنيم عنصر نفوذي به شكلي وارد مجلس شوراي اسلامي بشود يا وارد مجلس خبرگان بشود يا در اركان ديگر نظام نفوذ بكند، مثل موريانه از داخل مي‏جَود و پايه‏ها را سست مي‏كند و فرو مي‏ريزد؛ قضيّه اين‏جوري است. مسأله‏ي نفوذ خيلي مهم است.

و چه در بخش های دیگری که در باره نفوذ هشدار دادند همه حکایت از نقشه دشمن دارد که باید بیدار بود.

 



Share
* نام:
ایمیل:
* نظر:

پربازدیدترین ها
پربحث ترین ها
آخرین مطالب
صفحه اصلی | تماس با ما | آرشیو مطالب | جستجو | پيوندها | گالري تصاوير | نظرسنجي | معرفی استاد | آثار و تألیفات | طرح سؤال | ایمیل | نسخه موبایل | العربیه
طراحی و تولید: مؤسسه احرار اندیشه