2024 April 30 - سه شنبه 11 ارديبهشت 1403
(سبک زندگی اسلامی) (سبک اقتصادی زندگی)، (بازار و تجارت رکن مهم اقتصاد اسلامی)، (ویژگیهای بازار اسلامی)(1)
کد خبر: ٢٠١٢ تاریخ انتشار: ٢٥ دي ١٣٩٤ - ١١:١٧ تعداد بازدید: 2314
صفحه نخست » خطبه سال 94 » خطبه های نماز جمعه
(سبک زندگی اسلامی) (سبک اقتصادی زندگی)، (بازار و تجارت رکن مهم اقتصاد اسلامی)، (ویژگیهای بازار اسلامی)(1)

خطبه اول: 94/10/25

توصیه به تقوی:

قال الامام العسکری(ع): ما تَرَكَ الْحَقَّ عَزيزٌ إِلاّ ذَلَّ، وَلا أَخَذَ بِهِ ذَليلٌ إِلاّ عَزَّ. تحف العقول: 489.
هيچ عزيزى حقّ را رها نكند، مگر آن كه ذليل گردد و هيچ ذليلى به حقّ نياويزد، مگر آن كه عزيز شود.

 

سبک زندگی اسلامی، (سبک اقتصادی زندگی)، (بازار و تجارت رکن مهم اقتصاد اسلامی)، (ویژگیهای بازار اسلامی)

چنانکه در بخش قبلی از مسایل اقتصادی در سبک زندگی بیان شد بازار رکن مهم در سبک اقتصادی زندگی است و به جهت اینکه بازار از مقوله های مشترک میان اسلامی و غیر اسلامی است ، بسیار شایسته و لازم است که به ویژگیهای بازار از نگاه اسلام توجه دهیم تا فرق میان بازار اسلامی و غیر اسلامی روشن شود.

1 - رعایت احکام شرعی در بازار

بازار اسلامی بازاری است که منطبق با شرع بوده و در آن احکام شرعی و اسلامی در باره جهات گوناگون آن رعایت شود، اعم از احکام خریدار و یا احکام فروشنده و یا احکام مربوط به نفس کالایی که مورد خرید و فروش قرار می گیرد و یا نوع معاملاتی که می شود و غیره.

توجه به خداوند، ترس از یوم الحساب و دستورات و رفتار حاکم بر این بازار همراه با فضای فیزیکی بازار، موجب می شود که بازار عنوان اسلامی و دینی را به خود بگیرد.

از این رو چند امر در رابطه با اسلامی شدن یازار ارای اهمیت است که باید مورد رعایت و دقت قرار گیرد.

 

الف) یادگیری احکام اسلامی بازار

به همین جهت توصیه شده که بازاری قبل از هرچیز احکام بازار را بداند.

قال الامام عَلی ـ علیه السلام ـ : یا مَعْشَرَ التُّجّارِ، اَلْفِقْهُ ثُمَّ الْمَتْجَرُ، اَلْفِقْهُ ثُمَّ الْمَتْجَرُ، اَلْفِقْهُ ثُمَّ الْمَتْجَرُ.
امام علی ـ علیه السلام ـ فرمودند: ای بازرگانان، اوّل فقاهت (شناخت دین و احکام معاملات)، سپس تجارت، اول فقاهت سپس تجارت، اول فقاهت سپس تجارت.
میزان الحکمه، ج۱، ص۵۲۰.

عن طلحة بن زيد ، عن أبي عبد الله ( عليه السلام ) قال : قال أمير المؤمنين ( صلوات الله عليه ) : من أتجر بغير علم ارتطم في الربا ثم ارتطم قال : وكان أمير المؤمنين ( عليه السلام ) يقول : لا يقعدن في السوق إلا من يعقل الشراء والبيع. الكافي ج 5 ص 154.

 

ب) رعایت احکام شرعی به خاطر وارد نشدن در ربا است

عن الأصبغ بن نباتة قال : سمعت أمير المؤمنين ( عليه السلام ) يقول على المنبر : يا معشر التجار الفقه ثم المتجر ، الفقه ثم المتجر ، الفقه ثم المتجر ، والله للربا في هذه الأمة أخفى من دبيب النمل على الصفا ، شوبوا أيمانكم بالصدق ، التاجر فاجر والفاجر في النار إلا من أخذ الحق وأعطى الحق.  الكافي  ج 5  ص150 ح 1.

 

ج) پنج مورد لازم الرعایه در بازار

عن السكوني ، عن أبي عبد الله ( عليه السلام ) قال : قال رسول الله ( صلى الله عليه وآله ) : من باع واشترى فليحفظ خمس خصال وإلا فلا يشترين ولا يبيعن، الربا والحلف وكتمان العيب والحمد إذا باع والذم إذا اشترى. الكافي  ج 5  ص150 ح 2.

 

د) آموزش احکام بازار همراه با نظارت بر رعایت احکام اسلامی

عن جابر ، عن أبي جعفر ( عليه السلام ) قال : كان أمير المؤمنين ( عليه السلام ) بالكوفة عندكم يغتدي كل يوم بكرة من القصر فيطوف في أسواق الكوفة سوقا سوقا ومعه الدرة على عاتقه وكان لها طرفان وكانت تسمى السبيبة  فيقف على أهل كل سوق فينادي : يا معشر التجار اتقوا الله عز وجل فإذا سمعوا صوته ( عليه السلام ) ألقوا ما بأيديهم و ارعوا إليه بقلوبهم وسمعوا بأذانهم فيقول ( عليه السلام ) : قدموا الاستخارة وتبركوا بالسهولة  واقتربوا من المبتاعين وتزينوا بالحلم وتناهوا عن اليمين وجانبوا الكذب وتجافوا عن الظلم وانصفوا المظلومين ولا تقربوا الربا وأوفوا الكيل والميزان ولا تبخسوا الناس أشياءهم ولا تعثوا في الأرض مفسدين . فيطوف ( عليه السلام ) في جميع أسواق الكوفة ثم يرجع فيقعد للناس .

 

ه) معرفی بازار اسلامی به عنوان مکان مقدس

عن أبي عبد الله ( عليه السلام ) قال : سوق المسلمين كمسجدهم يعني إذا سبق إلى السوق كان له مثل المسجد .

 

 

 

خطبه دوم: 94/10/25

توصیه مجدد به تقوی

مناسبتها:

1 - روز 26 دیماه سالروز فرار شاه خائن از كشور (1357 ه.ش)

2 - روز 27 دیماه سالروز شهادت حجت‏الاسلام والمسلمين نواب صفوي، طهماسبي، واحدي و ذوالقدر از فدائيان اسلام (1334 ه.ش)

3 - روز 29 دیماه برابر با 8 ربیع الاول سالروز ولادت حضرت امام حسن عسكري(ع) (232 ه.ق).

4 - روز اول بهمن برابر با دهم ربیع الثانی سالروز وفات حضرت فاطمه معصومه(س) (201 ه.ق).

5 - دستگیری و آزادی تفنگدار های آمریکایی به جهت ورود اشتباهی آنان به آبهای سرزمینی مان.

اولا این حرکت نشانه اقتدار یک ملت است که آن هم به خاطر اقتدار نیروهای نظامی و انتظامی و فرزندان این مرزو بوم است، و ما از تلاشهای نیروی دریایی سپاه تشکر می کنیم.

و ثانیا آزاد کردن آنان نیز برای نمایش این نکته بود که ما دنبال جنگ و درگیری نیستیم ولی با تمام وجود از مرزهایمان در زمین و هوا و دریا دفاع می کنیم ، و هرگاه متوجه شویم که واقعا رفتار برخی ها تعرض عمدی نباشد و به دنبال دشمنی نباشد از آن خواهیم گذشت.

یعنی اقتدارمان را در حفظ مرزهایمان نشان دادیم و گذشت کریمانه را نیز به نمایش گذاردیم.

5 - توجهی دقیقتر به وضعیت و شرایط منطقه و توطئه های دشمنان

ما در فضایی از منطقه قرار پرفته ایم و در آن زندگی می کنیم که بسیار حساس است ، شرايط كنوني منطقه، شرايطي است پيچيده و البته سرنوشت‏ساز.

از طرفي جنگي تمام‏عيار اقتصادي عليه اسلام ناب محمدی كه كانون هدف آن نیز ايران اسلامي است.

این جنگ در منطقه با ابزار گوناگون در حال انجام است که یکی از  آنها كاهش مرموز و معنادار قيمت نفت است ، یکی حربه ظالمانه تحريمها است که اگرجه با توافق برجام قرار است که تحریمها برداشته شود ولی از آنجا که آمریکاییها و غربی ها استاد نقض عهد و پیمان شکنی هستند، مشاهده می کنید که هرروز بر طبل تحریم جدیدی می نوازند.

از طرفي با ابزار دیگری به نام جنگ ديپلماسي سفارتخانه‏ها وارد میدان شده اند  كه تعرض مشكوك عوامل عصباني خارج از حاكميت به سفارت عربستان بهانه‏اي گرديد برای این کار، و نهايتاً حمله موشكي به سفارت ايران در صنعاي يمن صورت پذيرد.

از رفی ديگر جنگي كه مدتها است منطقه را گرفتار آتش فتنه تكفير و داعش نموده است و به بهانه اختلافات و تعصبات كور قومي و مذهبي، متأسفانه خواسته يا ناخواسته كشورهاي اسلامي را درگير فتنه‏اي كرده است تا با هزينه امت اسلام در سرزمينهاي اسلامي، مسلمان‏كشي و در نهايت نشان دادن چهره‏اي زشت و چندش‏آور از عمل مسلمانان، به ‏ناحق نشان داده بشود.

این ها همه و همه ابزار توطئه و نقشه های مثلث شوم آمریکا و اسراییل و انگلیس است که مسلمانان را به جان هم بیاندازند تا به هدف شوم خودشان برسند و جبهه استكبار نیز با سوءاستفاده از غفلت و بي‏بصيرتي برخی از افراد و اقوام و کشورها ، خود را به هدف شوم خود نزدیک تر می کند.

راستي چه چيز براي مثلث شوم آمريكا و اسرائيل و انگليس بهتر از اين‏كه ملت‏هاي مسلمان به جان هم افتاده و با القائات و شايعات و عصبيت‏هاي شيطاني، اوضاعي پيش بيايد كه حتي براي خود مسلمانان قابل توجيه و دفاع نباشد و راهي جز تاختن به يكديگر نداشته باشند.

حضرت امير(عليه‏السلام) در خطبه 5 نهج‏البلاغه مي‏فرمايند: «شُقُّوا أمواج الفتن بسُفن النجاة و عرِّجوا عن طريق المنافرة و ضعوا تيجان المفاخرة»؛ نسخه‏اي شفابخش براي امت اسلام كه البته توسط مدعيان مسلماني ناديده گرفته مي‏شود، پيشواي متقيان حضرت امير(ع) فرمودند: بدريد امواج فتنه‏هاي خانمان‏سوز را با كشتي‏هاي نجات و رهايي كه مراد از كشتي‏هاي نجات قطعاً ايمان و اتحاد و بصيرت است و در ادامه با تأكيد و لحني دستوري مي‏فرمايند: كنار بگذاريد اختلافات و بي‏راهه‏هاي چندگانگي و تشتت و خصلت فخرفروشي و تكبر نسبت به يكديگر را، صفوف امت اسلام را فشرده‏تر و به‏هم نزديك‏تر كنيد كه دشمن دون از همين اتحاد شما كه نقطه اوج اقتدار و قدرت شماست هراس دارد.

قرآن همه را به این دعوت می کند که «و اعتصموا بحبل الله جميعاً و لاتفرقوا»؛ «و اعدوا لهم ما استطعتم من قوة»؛ «و لاتهنوا و لاتحزنوا و انتم الاعلون ان کنتم مؤمنين»؛ «يقاتلون في سبيله صفا كأنهم بنيان مرصوص»؛

آيا اين‏ها پيام صريح كلام وحي نيست؟ پس مدعيان رهروي قرآن كجايند؟ و آيا عمل‏كنندگان به دستورات وحي چه كساني بايد باشند؟ آيا زمان آن نرسيده است كه انديشمندان و علماي اسلام عليه اسلام آمريكايي (تكفيري و وهابيت) از طرفي و اسلام سكولار و ليبراليزه‏شده و نيز اسلام لندني و انگليسي چه شيعه و چه سني آن، فرياد كنند تا آتش فتنه از نطفه و سرچشمه آن خشكانده و آرزوي ديرينه سران كفر و نفاق به‏ويژه آمريكا و اسرائيل به گور برده شود.

در شرايط پيش‏آمده، اسلام آمريكايي عربستان و اسلام سكولاري و ليبراليزه‏شده تركيه و اسلام تحجر و انفعال لندني يا همان سني آمريكايي و شيعه انگليسي، جز خدمت به كانون اصلي فتنه‏ها يعني آمريكا و اسرائيل گوئيا هنر ديگري نداشته و ندارند.

آنچه هرگز نبايد از آن غفلت نمود، دشمني و نقشه‏ها و راهبردهاي شوم دشمنان است. البته در پرهيز غفلت از توطئه‏هاي دشمن نيز هيچ فرقي در نگاه به داخل و خارج كشور نيست، چه آن‏كه گاهي محدوده تهاجمات نرم و سخت از ناحيه دشمن، درون كشورهاست و گاهي در محدوده چندين كشور و يا منطقه،  مانند عنصر نفوذ كه هم در بدنه جهان اسلام و كشورهاي اسلامي كاربرد دارد و هم در امور داخل كشورها.

اكنون با نگاه به داخل كشور اسلاميمان ايران، بر اين باوريم كه حربه نفوذ به‏سان شمشير از غلاف درآمده براي تحقق توطئه‏هاي دشمنان ملت ايران، مدتي است كه در دستور كار قرار گرفته است، به‏ويژه اكنون كه در آستانه يكي ديگر از برگهاي زرين و پرافتخار تاريخ انقلاب و نظام اسلامي يعني انتخابات اسفندماه خبرگان و مجلس شوراي اسلامي قرار گرفته‏ايم.

مقام معظم رهبري(مدظله‏العالي) به مساله نفوذ و بویژه در آستانه انتخابات هشدار داده اند که  اين‏بار توطئه دشمن در قالب دیگری با عنوان ارائه لیست ها انتخاباتی و به هدف حمایت از نامزدهای خاصی توجه دارد.

آری يكي از مجاري مشاوره و تصميم‏گيري د رانتخابات ، اعتماد به جريانها و شخصيتهايي است كه طبق احساس تكليف و مطابق با انگيزه‏ها و مواضع و تشخيصشان ليست‏هايي را پيشنهاد مي‏نمايند، اينجاست كه بايد ديد پشت سر اين ليست‏ها چه جريانها و اشخاصي قرار گرفته‏اند؟

آيا همسوي با آرمانهاي مردم و انقلاب و با دغدغه پيشرفت و عدالت بر مبناي ارزشهاي ديني و انقلابي آن‏هم به تناسب منافع و مصالح ملي ليست‏هايي را تنظيم و پيشنهاد كرده‏اند و يا دل به غرب و آمريكا داشته و با انفعال و ارتجاع و همگام با بيگانگان به‏ويژه مزدوران رسانه‏اي آنان در خارج و داخل كشور افرادي را معرفي مي‏نمايند.

با نيم‏نگاهي به پيشينه و مواضع سياسي و البته شرايط و وضع فعلي جريانها و افراد، به‏خوبي مي‏توان به اين معيار و سنجه مطلوب دست‏يافت.



Share
* نام:
ایمیل:
* نظر:

پربازدیدترین ها
پربحث ترین ها
آخرین مطالب
صفحه اصلی | تماس با ما | آرشیو مطالب | جستجو | پيوندها | گالري تصاوير | نظرسنجي | معرفی استاد | آثار و تألیفات | طرح سؤال | ایمیل | نسخه موبایل | العربیه
طراحی و تولید: مؤسسه احرار اندیشه