2024 March 28 - پنج شنبه 09 فروردين 1403
سبک زندگی اسلامی، (سبک اقتصادی زندگی)، (کار و شغل رکن مهم اقتصاد) (ویژگی های شغل و کار از نگاه اسلام) (کار آفرینی در اقتصاد اسلامی)
کد خبر: ٢٠٠٨ تاریخ انتشار: ٠٤ دي ١٣٩٤ - ١٠:٤٨ تعداد بازدید: 2416
صفحه نخست » خطبه سال 94 » خطبه های نماز جمعه
سبک زندگی اسلامی، (سبک اقتصادی زندگی)، (کار و شغل رکن مهم اقتصاد) (ویژگی های شغل و کار از نگاه اسلام) (کار آفرینی در اقتصاد اسلامی)

خطبه دوم: 94/4/10

توصیه به تقوی:

قال رسول الله(ص): اتّقوا الدّنيا فو الّذي نفسي بيده إنّها لأسحر من هاروت و ماروت.
از دنيا بپرهيزيد ، قسم به آن كس كه جان من در كف اوست كه دنيا ازهاروت و ماروت ساحرتر است .  نهج الفصاحه ص 163 ، ح 44.

 

موضوع: سبک زندگی اسلامی، (سبک اقتصادی زندگی)، (کار و شغل رکن مهم اقتصاد) (ویژگی های شغل و کار از نگاه اسلام) (کار آفرینی در اقتصاد اسلامی)

آنچه در مجموعه معارف دینی ، آیات قرآنی و منابع روایی و حدیثی در موضوع سبک اقتصادی زندگی به دست می آید این است که دین اسلام بیش از اهمیت دادن به اصل کار و تلاش های اقتصادی . اجتناب از بیکاری و سستی و تنبلی در جامعه ، به کیفیت و نو ع کا رو شغل اهمیت داده است ، و توصیه فرموده که د رانتخاب شغل مراقب باشید به شغل هایی روی آورید که جنبیه کارآفرینی داشته باشد نه فقط منبع درآمد باشد برای خودتان، بلکه به دنبال این باش که کاری و شغلی را خلق کنی که عده ای فراوان از آن بهره مند شوند و زمینه بهره مندی دیگران نیز از آن فراهم شود.

و برای اینکه به دیگران نیز خیر برسانیم راههای متفاوتی وجود دارد ولی اسلام آن راهی را می پسندد که به دیگران شغل و حرفه بیاموزد و به تعبیر عمومی و ضرب المثل به جای ماهی دادن ، ماهی گیری یاد بدهیم.

 

تولید شغل به جای تولید ثروت

در آیات متعدد، به طور آشکار یا در ضمن ضرب المثل ها و قصه ها و با نگاه های متفاوت، به ثروت توجه شده و بیان شده است که حب مال و ثروت، امری فطری است و این که انسان موجودی است کارآفرین که این ویژگی، زمینه های کسب ثروت را در او ایجاد کرده است.

قرآن کریم برای اینکه کاآفرینی را تشویق و ترغیب نماید ، کارآفرینان متعددی، مانند حضرت سلیمان، داود و ذوالقرنین را مثال می زند که با تبحر زیاد، ثروت فراوان اندوختند؛ اما علاقه به مال را در خود تعدیل و جامعه را به فعالیت ترغیب کردند و آدمیان را از بطالت و بیکاری رها ساختند و در مقابل، سودجویان و ثروت اندوزان نابالغ را مثال می زند؛ مانند قارون، فرعون، ولید بن مغیره و ابی لهب که مترفان و مستکبرانی کنزگرا بودند و عشق بیش از حد به انباشت و ثروت اندوزی، موجب سقوط آنها شده است.

 

زمان شناس بودن برای کارآفرینی مناسب

زمان شناسی در کار، بسیار مهم است و چه بسا کارهایی که به خاطر انتخاب زمان نامناسب، با شکست مواجه شده اند. پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله می فرماید: «کسب و کار، در گرو زمان و فصل مناسب خویش است. بحارالانوار، ج 77، ص 165.

 

برنامه ریزی اقتصادی نشانه کارآفرینی

وبهذا الاسناد ، عن الحسين ، قال : سمعت رجلا يقول لأبي عبد الله ( عليه السلام ) : بلغني أن الاقتصاد والتدبير في المعيشة نصف الكسب . فقال أبو عبد الله ( عليه السلام ) : لا ، بل هو الكسب كله ، ومن الدين التدبير في المعيشة . الأمالي الطوسی ص 670.

 

تحمل سخت ترین شرایط برای کارآفرینی

اسلام اجازه نمي‌دهد انسان در صورت امكان حتي در سخت‌ترين شرايط از كار و تلاش و سازندگي دست بردارد و در نيتجه عزت و آبروي خود را زير سوال ببرد.

به تعبير پيامبر عظيم‌الشان اسلام (ع): لو ان رجلا اخذ حبلا فياتي بجزمه حطب علي ظهره، فيبيعها فيكف بها و جهه، خير له من ان يسال.

اگر انسان ريسماني بگيرد، پشته‌اي هيزم را بر دوش كشد و آن را بفروشد و از اين رهگذر نيازهاي زندگي خود را برآورد، بسي بهتر است از اين كه از ديگران درخواست كمك كند.

 

کارآفرینی اندیشه ای برگرفته از قرآن

 أبي - رحمه الله - قال : حدثنا سعد بن عبد الله ، عن إبراهيم بن هاشم ، عن النوفلي ، عن السكوني ، عن جعفر بن محمد  عن أبيه  عن آبائه عليهم السلام قال : قال أمير المؤمنين عليه السلام في قول الله عز وجل :  وأنه هو أغنى وأقنى قال: أغنى كل إنسان بمعيشته ، وأرضاه بكسب يده . معاني الأخبار  ص 214.

 

خداوند ابزارهای کارآفرینی در جهان و در دسترس ما قرار داده است

قال الامام الصادق(ع): فكر يا مفضل في هذه الأشياء التي تراها موجودة معدة في العالم من مأربهم ، فالتراب للبناء . والحديد للصناعات ، والخشب للسفن وغيرها والحجارة للأرحاء  وغيرها ، والنحاس للأواني . والذهب والفضة للمعاملة والذخيرة ، والحبوب للغذاء ، والثمار للتفكه ، واللحم للمأكل ، والطيب للتلذذ ، والأدوية للتصحح،  والدواب للحمولة . والحطب للتوقد والرماد للكلس، والرمل للأرض ، وكم عسى أن يحصي المحصي من هذا وشبهه . . .

أرأيت لو أن داخلا دخل دارا ، فنظر إلى خزائن مملوءة من كل ما يحتاج إليه الناس ، ورأى كل ما فيها مجموعا معدا لأسباب معروفة أكان يتوهم أن مثل هذا يكون بالإهمال ، ومن غير عمد ؟

فكيف يستجيز قائل أن يقول هذا من صنع الطبيعة في العالم ، وما أعد فيه من هذه الأشياء .

اعتبر يا مفضل بأشياء خلقت لمآرب الإنسان ، وما فيها من التدبير فإنه خلق له الحب لطعامه ، وكلف طحنه وعجنه وخبزه ، وخلق له الوبر لكسوته ، فكلف ندفه وغزله ونسجه ، وخلق له الشجر ، فكلف غرسها وسقيها والقيام عليها وخلقت له العقاقير لأدويته ، فكلف لقطها  وخلطها وصنعها ، وكذلك تجد سائر الأشياء على هذا المثال .

فانظر كيف كفى الخلقة التي لم يكن عنده فيها حيلة . وترك عليه في كل شئ من الأشياء موضع عمل وحركة ، لما له في ذلك من الصلاح ، لأنه لو كفى كله ، حتى لا يكون له في الأشياء موضع شغل وعمل، لما حملته الأرض أشرا وبطرا  ولبلغ به ذلك إلى أن يتعاطى أمورا فيها تلف نفسه ، ولو كفى كل ما يحتاجون إليه لما تهنأوا  بالعيش ولا وجدوا له لذة . . .

ألا ترى لو أن امرءا نزل بقوم ، فأقام حينا بلغ جميع ما يحتاج إليه من مطعم ومشرب وخدمة ، لتبرم بالفراغ ونازعته نفسه إلى التشاغل بشئ ، فكيف لو كان طول عمره مكفيا لا يحتاج إلى شئ ؟

فكان من صواب التدبير في هذه الأشياء التي خلقت للإنسان : أن جعل له فيها موضع شغل ، لكيلا تبرمه البطالة ، ولتكفه عن تعاطي ما لا يناله ، ولا خير فيه أن ناله .....

کتاب التوحيد. ص 44.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

خطبه دوم: 94/10/4

توصیه مجدد به تقوی:

مناسبتها:

1 -روز 3 دی ماه برابر با 12 ربیع الاول سالروز ولادت پیامبر اسلام بنا بر نقل تاریخی اهل سنت.

2 - روز 4 دی ماه برابر با تاریخ میلادی روز ولادت حصرت مسیح(ع).

3 - روز 7 دی ماه سالروز شهادت آيت‏الله حسين غفاري به‏دست مأموران ستم‏شاهي پهلوي (1353 ه.ش)

و سالروز تشكيل نهضت سوادآموزي به فرمان امام خميني(ره) (1358 ه.ش) و روز سوادآموزي

4 - روز 8 دی ماه برابر با 17 ربیع الاول ميلاد مسعود خاتم المرسلين حضرت محمدبن‏عبدالله(ص) (عام الفيل) و خجسته ميلاد حضرت امام جعفر صادق(ع) (83 ه. ق)

و روز اخلاق و مهرورزي‏

5 - روز 9 دی ماه سالروز حماسه مردم ايران در برابر فتنه (1388 ه. ش)

روز بصيرت و ميثاق امت با ولايت‏‏

روز 9 دی ما روی مقارم سازی انقلاب اسلامی است در برابر همه توطئه های دشمنان درونی وبیرونی.

چرا که هر انقلابی در ه ربرهه زمان نیازمند ایجاد یک پیوند دوباره مردم باانقلاب و ارزش ها و اصول آن است که این حرکت پس از فتنه 88 که یکی از توطئه های بسیار مهم و خطرناک برای تزلزل در انقلاب اسلامی بود با این حرکن 9 دی دوباره مقارم سازی شد و تکرار آن نیز برای این است که دشمن نتواند به هیج دوره ای از دوره های سپری شده بر انقلاب، چشم امید داشته باشد.

 

6 - انتخابات و ضرورت های آن

این روز پرونده ای در نظام جمهوری اسلامی ایران گشوده شده است که تا پایان سال جاری همچنان گشوده خواهد بود و هر روز که می گذرد نیز بر حجم و فعالیت اطراف آن و احکام آن افزوده می گردد که عبارت است از گشوده شدن پرونده انتخابات.

البته شروع آن با ثبت نام از نامزدها است که ثبت نام خبرگان به پایان رسیده و ثبت نام نامزدهای مجلس شورای اسلامی تا پایان وقت امروز ادامه خواهد داشت.

از این رو لازم می دانم چند مطلب را در این جا یادآور شوم:

1 - اینکه مجلس خبرگان، از دو جهت، داراي جايگاه و عظمت ويژه‏اي است كه هرگز نبايد مورد غفلت قرار گيرد:

الف) به‏لحاظ شخصيت اعضاء كه تماماً از علماي وارسته و عالمان عامل و مجتهدين بصير و زمان‏شناس هستند و از آن‏جهت كه شأن علم و عالم در فرهنگ ديني و ملي و انقلابي ما عالي‏ترين شأن است، همواره مرجعيت شرعي در ابعاد مختلف زندگي يك مسلمان معتقد و پاي‏بند به حلال و حرام و واجبات و محرمات بوده عالمان وارسته به‏منزله كانون هدايت و حمايت ملتهاي مسلمان به‏ويژه مظلومان و پابرهنگان بوده اند، هرگونه خدمت مادي و معنوي به خلق خدا را عبادتي پرصواب براي خويش باور داشته و لذا همواره مورد اعتماد و تكيه‏گاه آحاد مردم بوده و هستند، به قول آن پير سفركرده، امام خميني(ره) كمتر انقلاب و جنبش مردمي و اسلامي را در اقصي نقاط عالم سراغ داريم كه پرچمدار و جلودار آن روحانيت و عالمان مجاهد و مبارز نبوده باشند.

ب) جهت ديگر عظمت مجلس خبرگان، شأن نزول اصلي آن يعني كشف مصداق رهبري براي عهده‏داري ولايت حقه اسلامي در دوران غيبت و انتظار، تحت عنوان ولايت فقيه است.

نمايندگان خبره ملت از ميان مجتهدين جامع‏الشرايط، فردي كه از جامعيت لازم برخوردار و با هدايت و اراده الهي، ظرفيت رهبري و ولايت بر امت را يافته باشد، شناسايي وبه مردم معرفي می نمایند.

قطعاً اقبال به يك عالم و مجتهد زمان‏شناس و متعبد و با ورع به‏عنوان ولي فقيه در چنين جايگاهي، نسبت به ديگران، از ضريب اعتماد فوق‏العاده بالا‏تر و بيشتري برخوردار مي‏باشد و لذا در دوران غيبت، مردم ما نه اين‏كه ولي فقيه را همچون ائمه اطهار(سلام الله عليهم) معصوم بدانند بلكه ضريب اعتماد به او را به‏عنوان نايب عام امام معصوم(عج) فوق‏العاده بالاتر از ديگران باور دارند و از سر اعتقاد از او تبعيت و اطاعت مي‏نمايند.

از اين‏روي آنچه نبايد هرگز فراموش كرد و نبايد مورد غفلت قرار داد، جايگاه و شأن مجلس خبرگاني است كه هم خود ذاتاً داراي احترام و هم به‏لحاظ مأموريت و رسالت قانوني كه دارد، داراي عظمت و جايگاه رفيعي است. چه‏بسا به‏خاطر همين معناست كه حفظ حرمت مجلس خبرگان از اهميت ويژه‏اي برخوردار است و شوراي نگهبان نيز با حساسيت قانوني با آن مواجه مي‏گردد لذا انتظار مي‏رود برخي اشخاص و يا جريانهاي سياسي به‏خاطر منافع فردي و يا حزبي و گروهي، شأنيت اين مجلس را خدشه‏دار ننموده و در كشمكشهاي سياسي به‏هيچ‏وجه اميال و نظرات شخصي و گروهي را دخالت ندهند.

 

2 - اینکه نامزدهای انتخابات با حضور پررنگ و پرشور در مرحله ثبت نام شرکت کرده اند و با گرایش های گوناگون ثبت نام نموده اند و با دارا ب.دن شرایط و دارا نبودن شرایط حضور یافتند، که جای تقدیر و تشکر دارد.

اما یادمان نرود که شور حضور شما باید بر شور حضور مردم در انتخابابت بیفزاید نه اینکه شور شما از شور مردم بکاهد که آنوقت هیج قیمتی ندارد.

ولی باید بدانیم که شور و هیجان شما نامزدها چنانچه مدیریت نشود به بحرانی کردن جامعه خواهد انجامید و مردم در فضاهای بحرانی از حضور خود می کاهند نه اینکه بیفزایند.

لذا به همه نامزدهای انتخاباتی گوشزد می کنم در مراحل ثبت نام تا تایید صلاحیت و تا تبلیغات و تا انجام انتهابات از اقدام به هر گونه حرکتی که به بحرانی کردن جامعه بیانجامد حذر کنند.

تجمعات قبل از مورد و کاروان کشی های خیابانی قبل از موقع مصداق بحرانی کردن جامعه است و باید حذر کرد، مردم تاب بحرانهایی جدیدی را ندارند.

3 - ثبت نام در انتخابات در حقیقت یک نوع عرضه توانمندی ها است از سوی برخی انسان های علاقه مند به نظام، اما پرواضح است که وقتی عرضه فراوان شد، قدرت انتخاب نیز بالا می رود  و قبل زا آن نیز بررسی صلاحیت ها دقیق تر می شود از این رو نباید این چنین تلقی کنیم که با ثبت نام همه کارها تمام شد بلکه باید منتظر روند بررسی ها د رحوزه اجرایی و نظارت با شیم. لذا تقاضا مندم از پیش داوری ها نسبت به افراد که چه کسی تایید می شود و چه کسی رد می شود اجتناب کنیم و همه چیز را به قانون که نظارت استصوابی شورای نگهبان نیز یکی از این قوانین است بسپاریم . همه این امادگی را داشته باشیم که هر کسی تایید شد ما هم به قانون سر بنهیم و نگویم چرا تایید شد و هر کسی تایید نشد را نیز پذیرا باشیم و اعتراض عمومی و خیابانی در برابر آن نداشته باشیم و همه امور حتی در پیگیری ها را نیز به قانون بسپاریم و ارامش جمعه را حفط نماییم.

4 - مسئولان اجرایی و نظارتی از همین حالا مراقبت کنند که برابر قانون عمل کنند و همه امور را برابر قانون تصمیم بگیرند، ما در برابر این مردم مسئولیم که خواسته مشروع آنان را پیاده کنیم لدن هیچ گونه دخل و تصرفی.

 

7 - زمزمه های برگزاری کنسرت در شهرستان.

اولا اینکه بنده با برگزرای کنسرت در شهرستان به طور جدی مخالفم و این را نیز همه جا اعلان نموده ام و می نمایم  و علت مخالفتم را نیز در چند جهت بیان کرده ام :

الف) این که برگزاری کنسرت در شهرستان داوطلب قابل توجهی ندارد و کسی احساس نیاز به آن نمی کند.

ب) در شهرستان فریمان مردم از یک بافت سنتی و مذهبی خاصی برخوردارند که پدیده کنسرت ها را مخالف باورهایشان می دانند.

ج) مردم سابقه خوبی از برگزاری کنسرت در این جا در حافظه خود ندارند.

د) برگزاری این کنسرت ها بدون مجوز قانونی است چرا که هیچ مشورتی با شورای فرهنگ عمومی نکرده اند و قانونا اختیار برگزاری کنسرت ها و حرکتهایی که با فرهنگ جامعه درگیری دارد باید با موافقت این شورا باشد و اینکه بعضی ها می گویند وزیر ارشاد دستور داده بدون مجوز شورا فرهنگ عمومی اجرا کنند باید بدانند اصلا وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی این اختیار را ندارد که چنین دستوری را صادر کند بلکه باید شورا تصمیم بگیرد، و اینکه شورای فرهنگ عمومی یک شورای مشورتی است نه شورای تصمیم گیرنده در امور اجرایی این هم حرف غلطی است چرا که در موارد متعدد یهمانند جلو گیری ا زورود عروسک هایی روکسی با تصویب این شورا بوده است.

د) علاوه بر اینها به فرموده مقام معظم رهبری اجرای کنسرت ها مخصوصا نوع مختلط آن در دانشگاه ها از جمله غلطر ترین کار ها است وقتی در دانشگاه غلط ترین کارها است در بیرون لااقل کار غلط که هست پس این روند فرهنگی مخالف نظر رهبری است.

خلاصه اینکه شما مردم بدانید بنده بعنوان امام جمعه و رییس شورای فرهنگ عمومی شهرستان هیچ دخالتی در این امر نداشته ام و مخالفت خود را نیز با آن به شما مردم اعلان می نمایم و هرکسی به اجرای آن اقدام کرد مسئولیت هایش را نیز خواهد پذیرفت.

 



Share
* نام:
ایمیل:
* نظر:

پربازدیدترین ها
پربحث ترین ها
آخرین مطالب
صفحه اصلی | تماس با ما | آرشیو مطالب | جستجو | پيوندها | گالري تصاوير | نظرسنجي | معرفی استاد | آثار و تألیفات | طرح سؤال | ایمیل | نسخه موبایل | العربیه
طراحی و تولید: مؤسسه احرار اندیشه