2024 April 29 - دوشنبه 10 ارديبهشت 1403
نکته های مهم در باره اربعین امام حسین(ع)
کد خبر: ١٩٦٣ تاریخ انتشار: ١٣ آذر ١٣٩٤ - ١٠:٢٧ تعداد بازدید: 2630
صفحه نخست » خطبه سال 94 » خطبه های نماز جمعه
نکته های مهم در باره اربعین امام حسین(ع)

خطبه اول: 94/9/13

توصیه به تقوی:

قال الام الحسین(ع) فی دعائه یوم عرفه:  اللّهُمّ اجعَلْنی أخشاكَ كَأنّی أراكَ ، وأسعِدْنی بتَقواكَ ، ولا تُشقِنی بِمَعصِیَتِكَ
بار خدایا ! كارى كن كه از تو چنان بترسم كه گویى مى بینمت و باتقوا و ترس از خودت خوشبختم گردان و با معصیت و نافرمانیت بدبختم مكن. بحارالانوار ج :٩٨/ ٢١٨.

 

موضوع: نکته های مهم در باره اربعین امام حسین(ع).

اربعین امام حسین اگرچه مربوط به یک روز و یک تاریخ است ولی پیامها و نکته های آن در طول تاریخ تا به امروز و اینده همچنان باقی است.

از این رو در این مجال به چند نکته اربعینی خواهم پرداخت.

 

1 - اربعین مکمل قیام عاشوراء است

قیام عاشورا و امام حسین یک پرده اشکار دارد . یک پرده نهان و پنهان، که پرده آشکار همان امر به معروف و نهی از منکر و مبارزه با ستم ها و ظلم ها بود ولی پرده نهان آن عبارت است از تکمیل قیام عاشورا که همان اخراج مردم ا زجهل و نادانی ها.

اربعين به‏واقع تكميل انقلاب عاشوراست كه با وجود شخصيتهاي بزرگواري همچون امام سجاد(ع) و حضرت زينب(س) تبيين مي‏شود، شخصيتهايي كه در كوره راه سفر به كربلا چه در هنگامه جنگ و خون، چه در مصيبت شهادت عزيزان و منتسبان و چه در مسير پر تلاطم اسارت، لحظه به لحظه بر ابعاد مختلف انقلاب الهي امام حسين(ع) مي‏افزايند، اما اربعين حسيني صرفاً برگزاري مراسم چهلم براي شهداي كربلا نيست، بلكه فرصتي ويژه است براي همه افرادي كه پا به پاي قيام كربلا حركت كرده‏اند تا در اين روز، بار ديگر پيمان و عهد خود را با امام و ولي خدا، تجديد كنند.

اربعين حسيني فرصتي ويژه براي همه محبان سيدالشهدا(ع) است كه پس از 40 روز سوگواري و شركت در محافل حسيني، باز هم بر ولايت معصومين(ع) تأكيد كنند.

 

2 -  اربعين، ظرف ماندگاری و جاودانه سازی سلسله امامت ائمه هدي(ع) است

صاحب اربعین وجود امام حسین است و آنحضرت د رمیان ائمه معصومین یک محوریتی در بقای امامت دارد و آن اینکه امام حسین از یک جهت آخرین فرد از خمسه طیبه است و از طرفی پدر 9 امام پس از خودش نیز می باشد، چرا که خداوند امامت را در نسل امام حسین قرار داد و اگر او نباشد و اربعین او نباشد سلسله امامت دچار مشکل خواهد گردید.

با جو اختناق و سختی که برا ی دوران امام حسین و پس از آن ایجاد کرده بودند این هدف را  دشمن تعقیب می کرد که نام امام حسین و عاشورا و قیام آنحضرت با پرده آشکار و گنهان خود مورد فراموشی قرار گیرد و چنانچه اربعین نبود این حرکت پاسخ م یداد و نظر دشمن  را تامین می کرد

و فراموشی امام حسین از یاد مردم در حقیقت فراموشی سلسله امامت شیعی است.

به‏طور قطع و يقين، اربعين و روشنگري‏هاي سفيران به‏جاي مانده از نهضت عاشورا است كه اين نهضت به يادگار مانده از مكتب امامت و وحي را براي ما تا به امروز حفظ كرده است. اربعين حسيني، در حقيقت پاسداشت ارزشهاي ولايي‏ است كه امام حسين(ع) بر سر آن‏ها تا پاي جان ايستادگي كرد.

 

3 -  نقش اربعین در ایجاد گرایش عمومی جامعه به امام و رهبر دین یو الهی جامعه و تأسي به ولايت‏

حضور در پياده‏روي‏هاي اربعين حسيني در حقيقت حضور در همايش عظيم و عمومي براي تجديد عهد با امام معصوم(ع) است و در چنين شرايطي همنوايي ويژه‏اي ميان آحاد مردم شكل مي‏گيرد كه همين اجتماع عمومي‏ ضمن وحدت‏آفريني ديني، بصيرت‏آفرين نيز خواهد بود، زيرا همه به سمت يك مقصد كه امام معصوم(ع) است، در حركت هستند و همين مسأله ظرفيت خوبي را براي امام‏شناسي و توسعه فرهنگ ولايت ايجاد مي‏كند.

 

4 -  زيارت پياده در روايات‏

قدامة‏بن مالك از امام صادق(ع) نقل مي‏كند كه حضرت فرمود: «مَنْ زَارَ الْحُسَينَ مُحْتَسِباً لَا أَشِراً وَ لَا بَطِراً وَ لَا سُمْعَةً مُحِّصَتْ عَنْهُ ذُنُوبُهُ كمَا يمَضَّضُ الثَّوْبُ فِي الْمَاءِ فَلَايبْقَي عَلَيهِ دَنَسٌ وَ يكتَبُ لَهُ بِكلِّ خُطْوَةٍ حَجَّةٌ وَ كلَّمَا رَفَعَ قَدَماً عُمْرَةٌ»؛ كسي‏كه حسين(ع) را براي رضاي خدا زيارت كند، نه براي خوش‏گذراني و تفريح و نه به جهت كسب شهرت (و فخرفروشي)، گناهانش فرو مي‏ريزد، همان‏طور كه لباس در آب شسته شده (و پاك مي‏شود) و در نتيجه، هيچ آلودگي بر او باقي نمي‏ماند و با هر گامي كه بر زمين مي‏گذارد، حجّي برايش نوشته مي‏شود و با هر قدمي كه برمي‏دارد، عمره‏اي برايش ثبت مي‏گردد.

 

5 -  راهپیمایی اربعین راهپیمایی حزب الله است

چنانکه ابن قولویه در کتاب ارزشمند کامل الزیارات از امام صادق در فضیلت پیاده روی برای زیارت امام حسین، چنین، نقل می کند:

عَنْ عَلِیِّ بْنِ مَیْمُونٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ، قَالَ: یَا عَلِیُّ! زُرِ الْحُسَیْنَ وَ لَا تَدَعْهُ. قَالَ: قُلْتُ مَا لِمَنْ أَتَاهُ مِنَ الثَّوَابِ؟ قَالَ: مَنْ أَتَاهُ مَاشِیاً کَتَبَ اللَّهُ لَهُ بِکُلِّ خُطْوَةٍ حَسَنَةً وَ مَحَى عَنْهُ سَیِّئَةً وَ رَفَعَ لَهُ دَرَجَةً. فَإِذَا أَتَاهُ، وَکَّلَ اللَّهُ بِهِ مَلَکَیْنِ یَکْتُبَانِ مَا خَرَجَ مِنْ فِیهِ مِنْ خَیْرٍ وَ لَا یَکْتُبَانِ مَا یَخْرُجُ مِنْ فِیهِ مِنْ شَرٍّ وَ لَا غَیْرَ ذَلِکَ. فَإِذَا انْصَرَفَ وَدَّعُوهُ وَ قَالُوا: یَا وَلِیَّ اللَّهِ مَغْفُوراً لَکَ أَنْتَ مِنْ حِزْبِ اللَّهِ وَ حِزْبِ رَسُولِهِ وَ حِزْبِ أَهْلِ بَیْتِ رَسُولِه، وَ اللَّهِ لَا تَرَى النَّارَ بِعَیْنِکَ أَبَداً وَ لَا تَرَاکَ وَ لَا تَطْعَمُکَ أَبَداً. (ابن قولویه، کامل الزیارات ص134)

کامل الزیارات: على بن میمون صائغ، از حضرت امام صادق(ع) نقل کرده که آن حضرت فرمودند: اى على! قبر حسین علیه السّلام را زیارت کن و ترک مکن. عرض کردم: ثواب کسى که آن حضرت را زیارت کند چیست؟حضرت فرمودند: کسى که پیاده زیارت کند آن حضرت را، خداوند به هر قدمى که برمى‏ دارد، یک حسنه برایش نوشته، و یک گناه از او محو مى ‏فرماید، و یک درجه مرتبه‏ اش را بالا مى ‏برد.

و وقتى به زیارت رفت، حق تعالى دو فرشته را موکّل او مى‏ فرماید که آنچه خیر از دهان او خارج می شود را نوشته و آنچه شر و بد مى‏ باشد را ننویسند. و وقتى برگشت با او وداع کرده و به وى مى‏ گویند: اى ولىّ خدا! گناهانت آمرزیده شد. و تو از افراد حزب خدا و حزب رسول او و حزب اهل بیت رسولش مى ‏باشی، به خدا قسم! هرگر تو آتش را به چشم نخواهی دید و آتش نیز هرگز تو را نخواهد دید و تو را طعمه خود نخواهد نمود

 

6 - در اربعین هیچ کسی از زیارت امام حسین(ع) جامانده نیست

وظیفه کسانی که در روز اربعین، نمی توانند امام حسین را در کربلا و در کنار مرقد شریف ایشان، زیارت کنند، چیست؟ امام صادق، دراین باره، چنین، می فرمایند:

يا سَديرُ، تَزورُ قَبرَ الحُسَينِ عليه السلام في كُلِّ يَومٍ؟

قُلتُ: جُعِلتُ فِداكَ! لا، قالَ: فَما أجفاكُم! قالَ: فَتَزورونَهُ في كُلِّ جُمعَةٍ؟ قُلتُ: لا.

قالَ: فَتَزورونَهُ في كُلِّ شَهرٍ؟ قُلتُ: لا. قالَ: فَتَزورونَهُ في كُلِّ سَنَةٍ؟ قُلتُ: قَد يَكونُ ذلِكَ.

قالَ: يا سَديرُ، ما أجفاكُم لِلحُسَينِ عليه السلام! أما عَلِمتَ أنَّ للّهِ عَزَّ وجَلَّ ألفَي ألفِ مَلَكٍ شُعثٍ غُبرٍ يَبكونَ ويَزورونَ لا يَفتُرونَ، وما عَلَيكَ يا سَديرُ أن تَزورَ قَبرَ الحُسَينِ عليه السلام في كُلِّ جُمعَةٍ خَمسَ مَرّاتٍ وفي كُلِّ يَومٍ مَرَّةً؟

قُلتُ: جُعِلتُ فِداكَ! إنَّ بَينَنا وبَينَهُ فَراسِخَ كَثيرَةً. فَقالَ لي: اصعَد فَوقَ سَطحِكَ، ثُمَّ تَلتَفِتُ يَمنَةً ويَسرَةً، ثُمَّ تَرفَعُ رَأسَكَ إلَى السَّماءِ، ثُمَّ انحو نَحوَ القَبرِ، وتَقولُ: السَّلامُ عَلَيكَ يا أبا عَبدِ اللّهِ، السَّلامُ عَلَيكَ ورَحمَةُ اللّهِ وبَرَكاتُهُ، تُكتَبُ لَكَ زَورَةٌ، وَالزَّورَةُ حُجَّةٌ وعُمرَةٌ.

قالَ سَديرٌ: فَرُبَّما فَعَلتُ فِي الشَّهرِ أكثَرَ مِن عِشرينَ مَرَّةً.الکافی، ج 4، ص 589.

«اى سَدير! قبر حسين عليه السلام را در هر روز، زيارت مى‏كنى؟». گفتم: فدايت شوم، نه! فرمود: «چه قدر جفاكاريد!». فرمود: «او را هفته ‏اى يك بار، زيارت مى‏كنيد؟». گفتم: نه. فرمود: «در هر ماه، چه طور؟». گفتم: نه.

فرمود: در هر سال، چه؟». گفتم: گاه، چنين مى‏شود. فرمود: «اى سَدير! چه قدر به حسين عليه السلام جفا مى‏كنيد! آيا نمى‏دانى كه خداى عزوجل، دو هزار هزار فرشته پريشان غبارآلود دارد كه مى‏گِريند و زيارت مى‏كنند و خسته نمى‏شوند. چه مى‏شود اى سَدير كه قبر حسين عليه السلام را در هر هفته، پنج بار و در هر روز، يك بار، زيارت كنى؟». گفتم: فدايت شوم! ميان ما و او فرسنگ‏ها راه است.

امام عليه السلام به من فرمود: «به بالاى بام خانه‏ات برو. سپس به راست و چپ، توجّه كن و آن گاه، سرت را به سوى آسمان، بالا ببر و به سوى قبر حسين عليه السلام رو كن و بگو:" السَّلامُ عَلَيكَ يا أبا عَبدِ اللّهِ، السَّلامُ عَلَيكَ و رَحمَةُ اللّهِ و بَرَكاتُهُ : سلام بر تو، اى ابا عبد اللّه! سلام و رحمت و بركات خدا بر تو باد!". برايت، يك زيارت نوشته مى‏شود و زيارت، [معادل‏] يك حج و عمره است». [پس از آن،] گاه در يك ماه، بيش از بيست بار، آن را به انجام مى‏رساندم

 

7 -  اربعین امام حسین(ع) پیوند نهضت حسینی و دولت مهدوی است

تأثير اين پياده‏روي در نجات حقيقي بشريت كه همان ظهور امام زمان(عج) است، غيرقابل كتمان است.همان‏گونه‏كه مي‏دانيد، در روايات اهل تسنن و شيعه آمده است كه امام زمان(عج) در آغازين لحظات ظهور، مابين ركن و مقام مي‏ايستند و پنج ندا مي‏دهند:

اَلا يا اَهلَ العالَم! اَنَا الاِمام القائِم. آگاه باشيد اي جهانيان كه منم امام قائم؛

اَلا يا اَهلَ العالَم! اَنَا الصَّمصامُ المُنتَقِم. آگاه باشيد اي اهل عالم كه منم شمشير انتقام‏گيرنده؛

اَلا يا اَهلَ العالَم! اِنَّ جَدِي الحُسَين قَتَلُوهُ عَطشاناً. بيدار باشيد اي اهل جهان كه جدّ من حسين را تشنه‏كام كشتند؛

الا يا اَهلَ العالَم! اِنَّ جَدِي الحُسَين طَرَحُوهُ عُرياناً. بيدار باشيد اي اهل عالم كه جد من حسين را روي خاك افكندند،

اَلا يا اَهلَ العالَم! اِنَّ جَدِي الحُسَين سَحَقُوهُ عُدواناً. آگاه باشيد اي جهانيان كه حق جد من حسين را از روي كينه‏توزي‏ پايمال كردند.

بنابراين امام زمان(عج) با امام حسين(ع) خود را معرفي مي‏كنند و در روايات باز به اين نكته اشاره مي‏شود كه همه انسان‏هاي زنده در آن روز نداي حضرت را مي‏شنوند و او را مي‏شناسند. پس نتيجه مي‏گيريم قبل از ظهور بايد همه بشريت از شرق تا غرب عالم امام حسين عليه السلام را بشناسند.

پياده‏روي اربعين اين سال‏ها، در حقيقت اولين عمل قابل لمس همه مسلمانان محسوب مي‏شود كه در تعجيل ظهور حضرت حجت(عج) بسيار مؤثر است چراكه بايد ابتدا همه امام حسين(ع) را بشناسند تا معرفي كردن امام زمان با امام حسين(ع) معنا پيدا كند.

 

 

خطبه دوم: 94/9/13

توصیه مجدد به تقوی:

مناسبتها:

1 - اجرای همایش عشق و ایمان اربعین امام حسین(ع).

از ملت و دولت عراق در این باره تقدیر و تشکر می نماییم که با تلاشهای خودشان نوانستند مراسم اربعین را با حضور قریب به 27 میلیون نفر زایر برگزار کنند و کمترین آسیبها نیز به آنها برسد.

و ا زمسئولین کشورمان نیز تشکر می کنم که امکانات را در اختیار آنان قرار دادند.

اما نکته قابل توجه این است که استقبال از زایز امام حسین همانند بدرقه آنان باید پرشور باشد بویژه اینکه این زایران با پای پیاده رفته اند.

 

2 - روز 16 اذر روز دانشجو.

3 - روز 18 اذر سالروز شهادت خلبان شهید کشوری.

4 - روز 19 آذر برابر با 28 ماه صفر سالروز شهادت پیامبر اسلام و امام حسن مجتبی(ع)، و در آغاز هفته آینده شهادت امام رضا(ع).

چند نکته لازم:

الف) ضررورت توجه به حرکت های مذهبی در روزهای پایانی ماه صفر بویژه 28 و 30 صفر.

ب) لزوم مراقبت بر سلامت رفتاری هیئت ها ی مذهبی و وارد نشدن در خرافات مذهبی همانند علم ها و طبل و دهل ها که غیر از آزار گوشهای مردم نقش دیگری نداشته و نخواهد داشت.

ج) ضرورت جلوگیری از آوردن علم ها در مزار شهدای بهشت امام صادق و نبردن بر سر مزارهاو

در روستاها نیز همین کار را باید مراقبت نمود.

د) موضوع زایران پیاده را جدی تر بگیرید و نذورات و کمک های مردمی را به مراکزی که اقداماتی دارند تحویل دهید تا با یکپارچه سازی خدمات کار بهتری صورت گیرد.

ه) شنیده ام برخی از خواهران روضه خوان و یا مداحان محترم به گفتن مسایل شرعی بدون توجه فهم مساله و بیان درست . صحیح، اقدام می کنند که کار نادرستی است.

 

5 - توجهی به محتوای نامه مقام معظم رهبری به جوانان غرب.

در ساعات پاياني روز يكشنبه هشتم آذرماه، خبري منتشر شد كه رسانه‌ها و افكار عمومي جهان را تحت تأثير خود قرار داد. خبر انتشار دومين نامه رهبر معظم انقلاب اسلامي به جوانان غربي، که در كمترين فاصله ممكن تبديل به خبر اول شبكه‌هاي اجتماعي شد و رسانه‌هاي جهان را نيز تحت تأثير قرار داد.

چند نکته در باره این نامه بسیار ارزشمند.

1 - اینکه نامه مقام معظم رهبری پس از وقوع حادثع تروریستی فرانسه توسط داعش به تحریر در آمد، و پس از نامه اول است که جوانان را به شناخت بی واسطه اسلام دعوت نموده بود.

و این نامه یک عنوان دارد و آن يادآوري اين نكته‌ي مهم است كه «تروريسم، درد مشترك» جهان اسلام و غرب است.

2 -  هدف ديگر نگارش نامه‌ي دوم شايد بيان اين مطلب برای جوانان غرب است كه اگرچه افراط‌گرايان به‌اصطلاح اسلامي، حادثه‌ي تروريستي پاريس را رقم زدند اما همين گروه‌هاي افراطي توسط قدرت‌هاي غربي به‌خصوص آمريكا ايجاد و تقويت شدند. رهبر معظم انقلاب در اين خصوص نوشتند: امروز كمتر كسي از نقش ايالات متحده آمريكا در ايجاد يا تقويت و تسليح القاعده، طالبان و دنباله‌هاي شوم آنان بي‌اطلاع است.

3-  ترديدي نيست كه تروريسم يك خطر و تهديد جهاني و خطر مشترک میان اسلام و غرب است ، ولی تقسیم تروريسم  به دو نوع «خوب» و «بد» که دولت های غربی  آن را انجام می دهند کار بسیار زشت و نا پسند است.

4-  مقام معظم رهبری به جای اینکه حاکمان و ودولت ها را مخاطب قرار دهند ملت ها را و بویژه جوانان را مخاطب قرار داده است که این حکایت می کند ازاینکه اولا آن گروه تشنه در غرب نسبت به اسلام جوانان غرب هستند و ثانیا دیپلماسی جمهوری اسلامی در فرا تر از حکومت ها فعاللیت می کند و ثالثا این عمل به دستور پیامبر اسلام است که فرمود: علیکم بالاحداثو بر شما باد که به سراغ جوانان بروید.

5 - نامه مزبور از حس انزجار مردم فرانسه استفاده کرده و آنرا مقایسه نموده با زجر و انزجار ملت فلسطین که در این حرکت فرهنگی ، مقام معظم رهبری ضمن تایید انزجار ملت فرانسه ، از ملت فلسطین نیز حمایت کرده است و اینکه می فرمایند: امروز چه نوع خشونتي را مي‌توان از نظر شدت قساوت با شهرك‌سازي‌هاي ‌رژيم صهيونيست يادآوري كرد؟

6 - از محورهای نامه این است که تلاش می شود تا جوانان غرب با اسلام عزیز آشنا شوند و کاری که  غربی ها انجام می دهند که عبارت از اسلام هراسی و اسلام ستیزی است را به شکسن بکشانند و کار یک رهبر آگاه و بصیر همین است که از تهدید ها فرصت بسازد.

البته ایجاد فرصت هایی نه از نوع احساسی صرف و تنها بلکه ا زنوع فرصت هایی با منطق قوی و قابل دفاع.

 

7 -  تبیین رفتار دوگانه دولت های غربی در مقابله با تروریست برای جوانان غرب، و اینکه امروز خشن‌ترين گروه‌هاي تروريستي مورد حمايت غرب به‌ويژه آمريكا هستند. منافقين كه ركورد كشتار 17 هزار شهيد در ايران را به نام خود ثبت كرده‌اند، اكنون مورد حمايت آمريكا و در اروپا مورد حمايت فرانسه، انگليس و آلمان هستند.

جمهوري اسلامي بارها سردمداران غرب را نصيحت كرده است كه برخورد دوگانه با تروريسم، عقلاني‌ نيست. ما تروريسم بد و تروريسم خوب نداريم. طالبان، القاعده، داعش و دانباله‌هاي شوم آن‌ها كه روزگاراني براي نابودي‌ جمهوري اسلامي مورد حمايت غرب بودند، امروز به‌صورت تهديد براي غرب درآمده‌اند.

8 - شايد زيباترين بخش، اشاره ظريف ايشان به ابعاد هجوم نرم و بدون خشونت به جامعه اسلامي است. همان‌جايي‌كه مي‌فرمايند: من تحميل فرهنگ غرب بر ساير ملت‌ها و كوچك شمردن فرهنگ‌هاي مستقل را يك خشونت خاموش و بسيار زيان‌بار تلقي مي‌كنم.



Share
* نام:
ایمیل:
* نظر:

پربازدیدترین ها
پربحث ترین ها
آخرین مطالب
صفحه اصلی | تماس با ما | آرشیو مطالب | جستجو | پيوندها | گالري تصاوير | نظرسنجي | معرفی استاد | آثار و تألیفات | طرح سؤال | ایمیل | نسخه موبایل | العربیه
طراحی و تولید: مؤسسه احرار اندیشه