2024 April 29 - دوشنبه 10 ارديبهشت 1403
برکات نماز جمعه در روایات اسلامی
کد خبر: ١٩٣٥ تاریخ انتشار: ٠٩ مرداد ١٣٩٤ - ١١:٤٢ تعداد بازدید: 2840
صفحه نخست » خطبه سال 94 » خطبه های نماز جمعه
برکات نماز جمعه در روایات اسلامی

خطبه اول: 94/5/9

توصیه به تقوی:

قال رسول الله(ص): أَحَبُّ الْعِبَادِ إِلَى اللَّهِ الْأَتْقِيَاءُ الْأَخْفِيَاء.

پیامبر اسلام فرمود: محبوبترين بندگان در پيش خدا پرهيزگاران گمنامند. مجموعه ورام ج 1 ، ص 5

 

موضوع: برکات نماز جمعه در روایات اسلامی

در نگاه معارف اسلامی برخی از اعمال و رفتاری که انسان انجام می دهد از برکات بیشتری برخوردارند و برخی دیگر از برکات کمتری.

در این میان نماز جمعه از جمله اعمالی است که برپا کننده و به جا آورنده آن ،  به طور چشمگیری از برکات الهی در زندگی فردی و اجتماعی برخوردار خواهد گردید که شاید مقایسه آن با سایر اعمال کاری نادرست باشد.

از این رو در این فرصت به بیان بخشی از آنها در روایات خواهم پرداخت.

 

1 نماز جمعه هجرتی همانند هجرت به حج است

قال رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم: ان لکم فی کل جمعة حجة و عمرة فالحجة الهجیرة للجمعة‌و العمرة انتظار العصر بعد الجمعة.
رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: هر روز جمعه برای شما ثواب یک حج و یک عمره است، حج‌شما شتاب و مبادرت به نماز جمعه و عمره شما انتظار اقامه نماز عصر پس از نماز جمعه است.
کنز العمال ج 7 ص 737  حدیث 21173.

 

2 -  نماز گذاران جمعه مقرب ترین انسانها به درگاه خداوند هستند

قال رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم: یجلس الناس من الله یوم القیامة علی قدر رواحهم الی الجمعات الاول و الثانی و الثالث.
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: نزدیکی مردم با خداوند در روز قیامت‌به مقدار رفتن آنها به نماز جمعه به ترتیب نفر اول و دوم و سوم است. مستدرک الوسائل ج 6 ص 39

 

3 نماز جمعه امان نامه از دوزخ است

قال الصادق علیه السلام: ما من قدم سعت الی الجمعة الا حرم الله جسدها علی النار.
امام صادق علیه السلام فرمود: هیچ قدمی نیست که در راه نماز جمعه برداشته شود مگر آنکه خدا بدن آن را بر آتش حرام می‌سازد. وسائل الشیعه ج 5 ص 3

 

4 حضور در نماز جمعه شرط اجابت دعا

عن ابی عبدالله علیه السلام قال: الساعة التی تستجاب فیها الدعآء یوم الجمعة مابین فراغ الامام من الخطبة الی ان یستوی الناس فی الصفوف و ساعة اخری من اخر النهار الی غروب الشمس.
امام صادق علیه السلام فرمود: ساعتهایی از روز جمعه که دعا مستجاب می‌شود:
ساعتهایی از روز جمعه که دعا مستجاب می‌شود: فاصله بین فراغت امام از خطبه تا تنظیم صفوف -آغاز نماز- و آخرین ساعات روز جمعه تا غروب آفتاب است‌«وسائل الشیعه/ج 5/ص 46

 

 از بین رفتن برکات زندگی و جامعه در ترک نماز جمعه

1 بی برکتی در همه اعمال و رفتار

 قال النبی صلی الله علیه و آله و سلم فی خطبة طویلة نقلها المخالف و المؤالف: ان الله فرض علیکم الجمعة فمن ترکها فی حیاتی او بعد موتی استخفافا بها او جحودا لها فلا جمع الله شمله و لا بارک له فی امره. الا و لا صلاة له الا و لا زکاة له الا و لا حج له الا و لا صوم له الا و لا بر له حتی یتوب.
پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم ضمن خطبه‌ای طولانی که سنی و شیعه آنرا نقل نموده‌اند فرمود: خداوند نماز جمعه را بر شما واجب فرموده است، هر کس در حیات و یا در ممات من بخاطر سبک شماری و یا انکار، آنرا ترک نماید خداوند کار او بسامان نکند و بر زندگی او برکت ندهد. آگاه باشید نماز او، زکات او، حج او و روزه و اعمال خیر او مقبول نیست مگر اینکه توبه کند. وسائل الشیعه/ج 5/ ص 7

 

2 -  ترک نماز جمعه موجب غفلت در جامعه می شود

قال رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم: لینتهین اقوام عن ودعهم الجمعات او لیختمن الله علی قلوبهم ثم لیکونن من الغافلین.
رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: بعضی از گروهها از ترک نماز جمعه بپرهیزند، در غیر این صورت بر دلهای آنان مهر نفاق زده خواهد شد. آنگاه در صف غافلین در خواهند آمد. کنز العمال/ ج 7/ ص 727/حدیث 21134.

 

3 - نابودی جامعه در ترک نماز جمعه

قال علی علیه السلام: ثلاثة ان انتم خالفتم فیهن ائمتکم هلکتم جمعتکم و جهاد عدوکم و مناسککم.
حضرت علی علیه السلام فرمود: اگر با رهبران و پیشوایانتان در سه چیز مخالفت کنید هلاک می‌شوید: نماز جمعه و جهاد با دشمن و مناسک حج.
مستدرک الوسائل/ج 6/ص 7

 

خطبه دوم: 94/5/9

توصیه مجدد به تقوی:

مناسبتها:

1 هفته نماز جمعه و سالروز اقامه اولین نماز جمعه در جمهوری اسلامی ایران به امامت ایه الله طالقانی که از سوی امام به ابوذر زمان لقب گرفت و به حکم امام راحل.

روز جمعه پنجم مرداد سال 1358 برابر با سوم ماه مبارك رمضان سال 1399 ق، اولين نماز جمعه بعد از پيروزي انقلاب اسلامي به امامت آيت‏اللَّه سيدمحمود طالقاني در دانشگاه تهران برگزار شد.

حضرت امام خميني(ره)، چند روز قبل از اين تاريخ، امامت جمعه را به ايشان سپردند و حكم برپايي و اقامه نماز جمعه را صادر فرمودند.

و امروز که ما نماز جمعه را اقامه می کنیم 1873یکهزار و هشتصد و هفتاد و سومین نماز جمعه در کشور جمهوری اسلامی ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران است.

این حرکت فرهنگی و مذهبی و دینی یکی از  پربرکت ترین پدیده های انقلاب اسلامی بوده است که به حکم امام راحل و به برکت وجود ایشان برای این مرزو وبوم تحقق یافته است.

بدون تردید اصل وجوب نماز جمعه از ضروریات اسلام است و جائی برای تردید و انکار در وجوب این فریضه گرانسنگ الهی و ابعاد و برکات و آثار گرانبها و ارزشمند آن نیست . و نزول سوره ای به این نام و در این رابطه و راستا و تاکید بر قرائت سوره جمعه در رکعت اول و سوره منافقین در رکعت دوم نیز خود بهترین دلیل بر اصل وجوب آن است در اسلام. و تردیدی نیست که در زمان پیامبر اکرم ( ص) و امیرالمومنین (ع) و خلفا اقامه می شده است.
لیکن از دیدگاه شیعه موضوع به شرائط لازم برای اقامه آن برمی گردد و اینکه از دیدگاه فقه شیعه شرط لازم برای اقامه آن امام عادل ، سلطان عادل ، فقیه جامع الشرائط ، فقیه منصوب از طرف امام معصوم ، حاکم جامع الشرائط ، ولی فقیه مبسوط الید ، نایب امام زمان (عج) ، سلطان اسلام ، مجتهد جامع الشرایط و عناوین مشابه دیگر است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی این شرط تحقق عینی و خارجی یافته است.

سیر تاریخی شرائط اقامه جمعه در سرزمینهائی که زمینه اقامه این فریضه بزرگ الهی هموار شده و دست تطاول روزگار از سر شیعیان و علما و بزرگان این مکتب کوتاه شده و یا سایه های فشار و ارعاب و تهدید آنها کم رنگ بوده و یا فرصتی برای ابراز وجود بوده مانند عصر دیلمیان و سربداران و در سرزمینهای گرگان و استرآباد و طبرستان و در منطقه گیلان و نقاط دیگری که این امکانات در حداقل فراهم بوده خود بهترین گواه این حقیقت است.
کتابهای فقهی تدوین شده در این باره نیز از عصر کلینی (ره) و شیخ صدوق به عنوان بزرگترین محدثین شیعه در عصر غیبت صغری و کبری تا شیخ مفید (ره) و سید مرتضی و شیخ طوسی (رض) خود بهترین دلیل بر این حقیقت است . از جمله سید مرتضی علم الهدی (رض) در کتابهای ناصریات و جمل و دیگر کتابها و اجوبه مسائل فرموده اند : صلاة الجمعه فرض لازم مع حضور الامام العادل یا ( السلطان العادل یا مع امام عادل او من ینصبه و اجتماع العدد )

برکات سیاسی و فرهنگی نماز جمعه:

1 پایگاه نماز جمعه پایگاه مدیریت فرهنگی مسایل جامعه است.

2 پایگاه نماز جمعه مرکز وحدت و انسجام یک ملت با گروه های مختلف است.

3 - نماز جمعه در واقع پایگاه میثاق با ولایت است .

وقتی از امام صادق (ع) سوال می شود که علت نامگذاری روز جمعه چیست ؟ امام در پاسخ می فرماید « لان الله جمع فیه الخلق لولایه محمد (ص) و اهل بیته (ع) » علت نامگذاری این روز به نام جمعه این است که خداوند متعال همه موجودات و مخلوقات را در این روز جمع کرد به خاطر دو هدف ، یکی تحقق ولایت پیامبر(ص) و دیگری ولایت اهل بیت (ع). بر اساس این نکات روز جمعه باید به عنوان روز ولایت شناخته شود و نماز جمعه در واقع تجلی ولایت و نماد ولایت است

4 - نماز جمعه پایگاه احیای هویت سیاسی و اجتماعی اسلام
امام (ره) در چند مورد فرمودند که بعضی امور در راس امور هستند . مثلاً در خصوص مجلس فرمودند که مجلس در راس امور است و یا در خصوص جنگ فرمودند جنگ در راس امور است. سومین موردی که امام (ره) فرمودند که در راس امور است نماز جمعه بود.

و پرواضح است که در راس امور بودن آن به جهت این است که بسیاری از حرکات و تعیین مسیر ها ی دین و سیاسی از نمازهای جمعه شروع می شود و مردم نیز از این پایگاه ها مسیر اینده خود را انتخاب می کنند و دشمنان و فتنه گران را نیز از اینجا می شناسند.

5 - نماز جمعه نمایشگاه اقتدار جامعه اسلامی و پشتیبانی آحاد مسلمانان از حاکمیت دینی است.

6 - نماز جمعه دانشگاه عمومی جامعه اسلامی است ، نماز جمعه کلاس گسترده معارف و احکام سیاسی اسلام در هر هفته است.

7 - نماز جمعه چراغ روشن برای تمامی اقشار مسلمانان بصورت هفتگی است.
8 - نماز جمعه پایگاه دعوت مردم به یاد خدا است
جمعه و نماز جمعه و ظهر جمعه بهترین فرصت برای یاد خدا و سعی و شتاب برای حضور در باشکوه ترین مراسم عبادی و سیاسی از جمعه تا جمعه است. یاد خدا آن هم بصورت دسته جمعی ، یاد خدا با استماع خطبه های نماز جمعه که در آن شهادت به وحدانیت خداوند متعال و  به رسال حضرت ختمی مرتبت و ولایت ائمه هدی (ع) و نیز توصیه به تقوی و قرائت سوره ای از سوره های قرآن کریم است.

9 نماز جمعه پایگاه تبیین دستاوردهای اسلام و نظام اسلامی است.

یکی از موضوعاتی که در این مدت اخیر با آن مواجه هستیم موضع مذاکرات هسته ای است که بعضی ها می پرسند که چه دستاوردهایی داشته ؟ آیا برای ما نتیجه مفیدی داشته یا نداشته است و ما چگونه در باره آن قضاوت کنیم؟

در پاسخ این پرسش باید بگوییم اولا: هنوز هیچ خبری نیست و پس از حاصل شدن یک توافق رسمی و قانونی که با برررسی های قانونی انجام می شود معلوم می شود چه شده است.

و ثانیا : باید چشم دوخت به مرحله اجرای توافق تاچه می شود و طرفهای مقابل ما چه قدر به این متن پای بند هستن و یا نه.

و موضع ملت این چنین است که نهن خیلی ذوق زده می شویم و نه خیلی نگران بلکه منتظریم و با بصیرت به آن می نگریم تا نتیجه درست رقم بخورد.

اما به نظر می رسد غیر زا متن توافق که معلوم نیست چه بشود تصویب بشود یا نه، ولی فراتر از متن و در خارج از آن یک دستاورهایی داشته که خوب است به آنها توجه کنیم.

براي درك دستاوردهاي مذاكرات هسته‏اي نبايد در متن توافق ماند، چه‏بسا اين متن به مرحله اجرا برسد يا نرسد؛ اگرچه حتي اجرا نشدن آن هم براي ايران مي‏تواند دستاوردهايي داشته باشد.

1 - تداوم استكبارستيزي.

حدود پانزده سال پيش، يكي از مقامات بلندپايه سازمان سيا در پاسخ به پرسش خبرنگاري‏كه از وي پرسيده بود اگر شما در برابر ايران دو گزينه داشته باشيد كه مجاز به انتخاب و نابودي يكي از آن‏ها باشيد، كدام گزينه را انتخاب مي‏كنيد. وي پاسخ داد، گزينه دوم را انتخاب مي‏كنم.

اين دو گزينه عبارت بودند از: الف - ايران داراي بمب اتم باشد. ب - ايران به شعار مرگ بر آمريكا ادامه دهد.

شايد افراد عادي از اين انتخاب تعجب كنند؛ اما كساني‏كه با ژرفاي سياست و آنچه كه موضع ضداستكباري ايران بر سر شيطان بزرگ آورده، آشنا باشند، نه اين‏كه از اين انتخاب تعجب نمي‏كنند كه وي را به‏سبب انتخابش تحسين هم مي‏كنند. زيرا ارزش بي‏بديل اين شعار دشمن‏كوب را خوب مي‏دانند.

از قضا تلاش دوازده ساله شيطان بزرگ در چالش هسته‏اي براساس دروغ «كوشش ايران براي ساخت سلاح اتمي» در ظاهر به‏دنبال جلوگيري از دستيابي ايران به سلاح هسته‏اي بوده، حال آن‏كه در باطن هر ميزان توانسته كوشيده تا جوهر بي‏بديل «استكبارستيزي» را از انقلاب اسلامي بزدايد؛ اما اولين پاسخ اين حركت رندانه را زماني دريافت كرد كه امام خامنه‏اي (مدظله‏العالي) در ديدار دانشجويان در ماه مبارك رمضان در پاسخ به پرسش يكي از آن‏ها درباره وضعيت مبارزه با استكبار پس از مذاكرات هسته‏اي فرمودند: «مبارزه با استكبار و نظام سلطه، براساس مباني قرآني، هيچ‏گاه تعطيل‏پذير نيست و امروز آمريكا كامل‏ترين مصداق استكبار است.»

هم‏چنين معظم‏له در خطبه‏هاي نماز عيد سعيد فطر با توجه به توافق هسته‏اي تأكيد كردند، در هر صورت سياست ملت و نظام جمهوري اسلامي در مقابل آمريكا هيچ تغييري نخواهد كرد.

شعارهاي مرگ بر آمريكاي مردم در روز قدس و در مراسم عبادي سياسي عيد سعيد فطر، صاعقه آسماني بود كه بر كاخ رؤياهاي آمريكايي استكبارزدايي‏ مردم ايران در زير سايه توافق هسته‏اي فرود آمد و توفان شعارهاي مرگ بر آمريكا در نماز های جمعه خاكستر آن‏را هم به باد خواهد داد.

به اين وسيله بيت‏الغزل قصيده بلند آمريكا در توافقنامه به هجويات گرويد و اگر تاكنون دست آمريكا زير سنگ سنگين استكبارستيزي ملت ايران بود، با اين حركت سرش هم زير اين سنگ رفت. در اين ميان، اهميت موضوع به درك تفاوت «استكبارستيزي» پيش از توافق جامع «استكبارستيزي» با پس از توافق جامع است.

2 -  بازتر شدن‏ ترك پيكره تحريم.

بيانيه مطبوعاتي لوزان آن اندازه بر پيكر تحريم‏ها ترك وارد كرد كه به نظر مي‏رسيد شركت‏هاي خارجي اسب زين كرده و مشتاق براي رسيدن به ميدان مسابقه اقتصادي ايران، در حال از كف دادن اختيار هستند و به نظر مي‏رسد سرنوشت توافق جامع هرچه باشد، بيشتر از اين نمي‏تواند توسن سركش خيز برداشته به سمت عرصه‏هاي اقتصادي ايران را مهار كند و آن‏ها تصميم خود را براي پرش از مانع بلند تحريم گرفته‏اند و به‏زودي‏ با عبور از آن‏ ترك واردشده بر پيكره تحريم را تا مرز فروپاشي باز مي‏كنند و از شيطان بزرگ هم كاري ساخته نيست و اين حقيقتي است كه اوباما و كري در همين روزها به‏نوعي به آن اشارت داشته‏اند.

3 - دفاع راسخ از مظلومان و ستمديدگان.

تنظيم‏كنندگان طرف مقابل كوشيدند بخشي از توافق را به شكلي تنظيم كنند كه دست ايران در دفاع از مظلومان و ستمديدگان كه از آرمان‏هاي بلند انقلاب است، بسته بماند؛ اما موضع صريح و قاطع امام خامنه‏اي (مدظله‏العالي) در روز عيد فطر، ريشه اين‏ ترفند شيطاني را در متن توافق سوزاند، آنجا كه با صداي بلند و رعدآسا در منظر جهانيان اين نداي دشمن‏شكن را سر داد: «چه متن تهيه‏شده پس از طي روند قانوني‏ داخل كشور، تصويب شود چه نشود، ملت ايران از حمايت ملت مظلوم فلسطين، يمن، بحرين و ملت و دولت‏هاي سوريه و عراق و مجاهدان صادق لبنان دست برنمي‏دارد.»

4 - حفظ توانمندي‏هاي نظامي.

دشمن جامانده و بهت‏زده از پيشرفت‏هاي نظامي و دفاعي ايران كه زماني به خودش آمد كه ايران از مرز توليد بسياري از سلاح‏هاي راهبردي عبور كرده بود، به‏زعم خود در روند مذاكرات هسته‏اي دام بزرگي را براي صيد توان نظامي و پيشرفته و بازدارنده و نيز همچنان ناشناخته ايران پهن كرده بود كه با هوشياري‏ فرمانده معظم كل قوا بلافاصله در زمره خطوط قرمز قرار گرفت و مذاكره‏كنندگان ايران با تأكيد قاطع فرمانده كل قوا در سخت‏ترين لحظات مذاكرات هم به خواسته دشمن براي سرك كشيدن به پشت اين خط قرمز، تن ندادند؛ با اين حال، دشمن هنوز از اين خواسته حياتي دست برنداشته است. از اين‏رو، فرمانده معظم كل قوا در برابر اين تلاش دشمن، اين پيام كوبنده و رعدآسا را كه براي مسؤولان نظامي و سياسي داخل نيز حكم قطعي است، دادند: «به فضل الهي قابليت‏هاي دفاعي و حريم امنيت كشور حفظ خواهد شد و جمهوري اسلامي هرگز تسليم زياده‏خواهي‏ دشمنان نخواهد شد.»

فرمان تحكيم و گسترش قابليت‏هاي دفاعي نظامي عامل و ضامن قدرتمندي‏ براي هدايت توافق جامع به مسير معمول و مصون از شيطنت‏ها است كه بايد بي‏وقفه بر شتاب آن افزود.

2 -  روز نهم مرداد روز اهدای خون.

3 روز 10 مرداد برابر با 15 شوال سالروز شهادت حضرت حمزه سيدالشهدا(ع) در جنگ احد (3 ه.ق)

وفات حضرت عبدالعظيم حسني(ره) (252 ه.ق)

4 روز 11 مرداد برابر با 16 شوال سالروز شهادت آيت‏الله شهيد شيخ فضل‏الله نوري(ره) از رهبران مشروطه مشروعه (1288 ه ش).

5 روز 12 مرداد برابر با 17 شوال سالروز نبرد اميرالمومنين علي(ع) با عمروبن عبدود در جنگ خندق (5 ه.ق)

6 روز 15 مرداد سالروز بمباران اتمي هيروشيما و ناكازاكي توسط آمريكا با بيش از 160 هزار كشته و مجروح (1945 م)

سالروز شهادت امير سرلشكر خلبان عباس بابايي‏(1366 ه‍.ش).

 

 



Share
* نام:
ایمیل:
* نظر:

پربازدیدترین ها
پربحث ترین ها
آخرین مطالب
صفحه اصلی | تماس با ما | آرشیو مطالب | جستجو | پيوندها | گالري تصاوير | نظرسنجي | معرفی استاد | آثار و تألیفات | طرح سؤال | ایمیل | نسخه موبایل | العربیه
طراحی و تولید: مؤسسه احرار اندیشه