2024 April 29 - دوشنبه 10 ارديبهشت 1403
ماه رمضان فرصتی برای دعا و تضرع به درگاه خداوند
کد خبر: ١٩٣٠ تاریخ انتشار: ١٢ تير ١٣٩٤ - ١١:٥٩ تعداد بازدید: 2238
صفحه نخست » خطبه سال 94 » خطبه های نماز جمعه
ماه رمضان فرصتی برای دعا و تضرع به درگاه خداوند

خطبه اول: 94/4/12

توصیه به تقوی:

قال الحسن المجتبي عليه السلام: والتقوي باب کل توبة و راس کل حکمة
و شرف کل عمل بالتقوي فاز من فاز من المتقين. تحف العقول، ص 234.

امام مجتبي عليه السلام فرمود: پرهيزکاري در بازگشت «به سوي خدا» و سررشته هر حکمت، و شرافت هر کار است، وهر کس از پرهيزکاران به کاميابي رسيد به وسيله تقوا بوده است.

 

موضوع: ماه رمضان فرصتی برای دعا و تضرع به درگاه خداوند

ماه رمضان ماه خداوند است و این اختصاص از جهت شرافتی است که برای این ماه قرار داده شده و هیچ زمانی دیگر از این شرافت بالا برخوردار نیست، حال که این زمان ارزشمند به خداوند تعلق دارد بهترین فرصت برای ارتباط با صاحب این ماه و جلب توجه ویژه آنحضرت برای بندگان خواهد بود.

 

عنایت ویژه خدا به بندگان تنها از راه دعا

خداوند در سوره فرقان آیه 77 می فرماید : قُلْ ما يعْبَؤُا بِكُمْ رَبِّى لَوْ لا دُعاؤُكُمْ؛ بگو اگر دعايتان نباشد پروردگار من اعتنايى به شما نمی کند.

این آیه شریفه بیانگر آن است که همه فیوضات الهی و ربانی به انسان در قالب دعا نازل خواهد شد و در نتیجه هر کسی خود را از دعا محروم کند از فیضات رحمانی محروم ساخته است..
تشویق بندگان به دعا کردن:

روایات و احادیث فراوانی وجود دارد و از حضرات معصومین(ع) صادر شده که انسان به دعا بپردازد و از این فرصت بهره مند شود.

 

دعا محبوبترین رفتار در نزد خداوند

حنان بن سدير مى گويد به امام باقر عليه السلام عرض كردم : ای العباده افضل؟ كدام عبادت برتر است ؟ فرمود: ما من شى ء احب الى الله من ان يسال و يطلب ما عنده ، و ما احد ابغض الى الله ممن يستكبر عن عبادته ولا يسال ما عنده .مجمع البحرین: 2/16.
يعنى هيچ چيزى نزد خدا محبوبتر از اين نيست كه بندگان از او طلب كنند و حاجت بخواهند. و هيچ كس نزد او مبغوض تر نيست از كسى كه از عبادت خدا سركشى و از او چيزى نخواهد .

حضرت ابراهیم خلیل(ع) بسیاراهل دعا بود

 زراره از امام باقر عليه السلام روايت كرد كه حضرت فرمود: ان الله عزوجل يقول : ان الذين يستكبرون عن عبادتى سيد خلون جهنم داخرين . قال : هو الدعاء و افضل العباده الدعاء .
يعنى : خداوند سبحان مى گويد: كسانى كه از عبادت من استكبار بورزند، با خوارى داخل در جهنم مى شوند، منظور از عبادت ، دعاست كه برترين عبادت است .
زراره مى گويد: عرض كردم معناى اين آيه چيست كه مى فرمايد: ان ابراهيم لاواه حليم قال : الاواه هو الدعاء . يعنى : هر آينه ابراهيم او اه و بردبار بود فرمود: او اه يعنى بسيار دعا كننده .

دعا گرفتاری ها را کوتاه می کند

هشام بن سالم گويد امام صادق  عليه السلام فرمود: اتعرفون طول البلاء من قصره ؟ قلنا: لا. قال : اذا الهم احدكم الدعاء فاعلموا ان البلاء قصير .
يعنى آيا مى توانيد بلاى طولانى را از بلاى كوتاه تشخيص بدهيد؟ گفتند: نه . فرمود: هرگاه به يكى از شما دعا الهام گرديد و بدان موفق شد بدانيد كه بلا كوتاه خواهد بود .

ابو ولاد گويد: امام موسى كاظم عليه السلام فرمود: ما من بلاء ينزل على عبد مؤ من فيلهه الله الدعاء الا كان كشف ذلك البلاء و شيكا، و ما من بلاء ينزل على عبد مؤ من فيمسك عن الدعاء الا كان البلاء طويلا فاذا نزل البلاء فعليكم بالدعاء و التضراع الى الله عزوجل .
يعنى : اگر بلا بر بنده مومنى كه خداوند او را موفق به دعا كرده نازل شود، بزودى بر طرف خواهد شد، اما اگر بر بنده مومنى كه از دعا كردن دست نگه داشته ، بلايى نازل گردد، طولانى خواهد گرديد، پس هرگاه بلايى نازل شد، بر شماست كه به درگاه خداوند عزيز و جليل ، دعا و تضرع كنيد .

دعا خواندن برتر از قرآن خواندن است

معاويه بن عمار می گويد: به امام صادق  عليه السلام عرض ‍ كردم: دو نفر در يك لحظه نمازشان را آغاز مى كنند، يكى از آن دو در نمازش ‍ قرآن بيشترى تلاوت مى كند و ديگرى بيشتر دعا مى نمايد و سپس هر دو در يك لحظه نمازشان را پايان مى دهند، كداميك افضلند؟ فرمود: كل فيه فضل و كل حسن .
يعنى : هر دو داراى فضيلت بوده و هر دو نيكند .
گفتم : مى دانم هر دو خوبند، ولى مى خواهم بدانم كداميك بهتر است ؟
فرمود: الدعاء افضل ، اما سمعت قول الله عزوجل : و قال ربكم ادعونى استجب لكم ان الذين يستكبرون عن عبادتى سيدخلون جهنم داخرين ؟ هى والله العباده ، هى والله افضل ؛ هى والله العباده ، هى والله اشدهن .
يعنى : دعا، برتر است ، مگر سخن خداى متعال را نشنيدى كه فرمود: مرا بخوانيد تا اجابتتان كنم ، همانا كسانى كه از عبادت من سركشى كردند، آن را با خوارى داخل جهنم خواهم كرد، به خدا قسم ! منظور از عبادت ، همان دعاست ، به خدا قسم ! دعا برتر است ، به خدا قسم ! دعا عبادت است ، به خدا قسم ! دعا شديدترين عبادت است

 

نقش مهم ماه رمضان در دعا

شکی نیست که مکان و زمان دعا، در رسیدن به آثار و نتائج مادی و معنوی آن، تاثیر بسزائی دارد و ماه مبارک رمضان در این میان دارای جایگاه ممتازی است و دعا و نیایش در این ماه، حال و هوائی دیگر و اثری ژرف دارد.

ماه رمضان، تنها بهار قرآن کریم و هنگامه‌ی تلاوت کلام روح بخش خداوند نیست؛ بلکه فصل شکفتن گل واژه های دعا و غنچه های نیایش بر لب‌های مشتاقان مومن نیز می‌باشد.

روزه داران خدا جو، در زلال رمضان، دل و جان را می‌شویند و بر گرد حریم دوست پرواز می‌کنند و بر شاخسار ذکر و یاد محبوب و دعا و نجوای با او، آشیان می‌گیرند. در این میان مناجات‌های امامان معصوم(علیهم السلام)، سوز و نوائی دیگر دارد.

حقائق و معارفی که در این ماه عزیز، در قالب دعا از نای پاک برگزیدگان حق بر آمده است، از محتوا و ژرفای خاصی برخوردار است. انس با دعاهای اهل البیت (علیهم السلام) در این ماه مبارک، در بهره مندی از این مهمانی خانه‌ی خدا و سفر ه ی گسترده‌ی این ماه، بسی سودمند و پرفائده است.

 

 

 

نمونه دعاهای ماه رمضان

1 - دعای ویژه سحرهای ماه رمضان

یکی از این دعا هائی که با مضامین بسیار رسا و عالی بیان گردیده است، دعائی است که در سحر های ماه مبارک رمضان وارد و صادر گردیده است، این دعا از دو لب مبارک حضرت امام باقر (علیه السلام) صادر شده است و به وسیله حضرت امام رضا (ع) نقل گردیده که امام باقر این دعا را در سحرهای ماه رمضان می خواند.

ایوب بن یقطین نامه ای به امام رضا می نویسد برا ی تصحیح دعای سحر، و آنحضرت در پاسخ این دعا را بیان می کند که ا زامام باقر است و امام باقر فرمود: لو یعلم الناس من عظم هذه المسایل عند الله و سرعه اجابته لصاحبها لاقتتلوا علیه و لو بالسیوف والله یختص برحمته من یشاء. اقبال الاعمال: 345.

است. حضرت امام باقر (علیه السلام) در بیان عظمت و ارزش این دعا فرموده‌اند: اگر مردم به اهمیت و بزرگی خواسته هائی که در این دعا آمده و سرعت اجابت آن‌ها در حق خواننده‌اش، پی می‌بردند، برای دست یافتن آن با شمشیر با یکدیگر می‌جنگیدند.

 

2 - دعای افتتاح

یکی از دعاهائی که در شب‌های ماه مبارک رمضان معمولا در محافل و مجالس و هیئات و مساجد مرسوم  است و آن را قرائت می‌کنند، دعای شریف افتتاح می‌باشد. که این دعا در کتاب‌های معتبر دعائی همانند مفاتیح الجنان محدث قمی و همچنین اقبال سید بن طاووس نقل گردیده است. راوی این دعای نورانی، محمد بن عثمان بن سعید، از نائبان خاص امام زمان (علیه السلام) است. هر چند این دعا به حضرت حجت (علیه السلام) نسبت داده نشده، ولی چون محمد بن عثمان از یاران بسیار نزدیک امام عصر (علیه السلام) است، به احتمال قوی این دعا از آن امام بزرگوار نقل گردیده است.

3 - دعای ابوحمزه‌ی ثمالی.

 اساسا این دعای مشهور از طرف حضرت امام سجاد علیه السلام صادر گردیده است. که این دعا آن چنان از طراوت و شادابی و زیبائی لحن را دارا می‌باشد که بسیاری از مومنین ترجیح می‌دهند که اوقات فراقت شبانه‌ی ماه مبارک رمضان خود را با انس به این دعا به صبح برسانند. ابوحمزه‌ی ثمالی که ناقل و راوی این دعای شریف می‌باشد، از یاران نزدیک آن حضرت می‌باشد که این دعا را از آن امام همام نقل نموده است و بدین جهت است که این دعا به نام وی شهرت یافته است.

در احوالات حضرت امام سجاد (علیه السلام) آمده است که آن امام همام بیشتر شب در حال نماز و دعا بود و چون سحرگاهان فرا می‌رسید این دعا را قرائت می‌فرمودند. به طور اساسی این دعای با مضامین عالی و زیبا از گنج‌های نهفته و پنهان ربوبی و فوران عشق و محبت و بیانگر اوج بندگی و خاکساری ربوبی است.

 

 

 

 

 

 

 

خطبه دوم: 94/4/12

توصیه مجدد به تقوی:

مناسبتها:

1 روز 12 تیر ماه سالروز حمله ددمنشانه ناوگان آمريكاي جنايتكار به هواپيماي مسافري ايرباس ايران در خليج فارس و شهادت 298 سرنشين آن (1367 ه.ش)

حادثه ایکه د رتاریخ امروز یعنی 12 تیر ماه به ثبت رسیده است و در ذهن خاطره مردم ما همیشه زنده بوده و ا زعامل آن به عنوان جنایتکار و منفور ترین جایگاه در دنیا یاد می کنند ، حادثه حمله خبیثانه به هواپیمای مسافری ایرباس با 290 مسافر بوده است.

جالب این است که این جنایتکاران امروز و همیشه جزو مدعيان حقوق بشر در  دنیا هستند.

مقام معظم رهبری در دیدار با خانواده های شهدای هفتم تیرماه در بیانی فرمودند:

مدعیان حقوق بشر که در همه اين جنايات، چه در ترورها و چه در جنگ تحميلي و چه در حمله شيميايي صدام به ‏سردشت و چه در حمله به هواپيماي ايرباس جمهوري‏ اسلامي و... عامل جنايت يا حامي جنايت بودند. اين نشان مي‏دهد كه حقوق بشر غربي تا چه حد سخيف و دروغين است.

همان كساني‏كه اين جنايت را و جنايات تروريستي ديگر را در اين كشور مرتكب شدند، آزادانه در كشورهاي اروپايي و آمريكا مشغول حركتند؛ با مسؤولان و سران آن كشورها ملاقات مي‏كنند، براي آن‏ها سخنرانيِ حقوق بشري مي‏گذارند!

این جنایات از آمریکا چهره ای خبیث در نزد ملت ما بوجود آورده که هرگز به چهره خوب تبدیل نمی شود ، و زشتی چهره وی در نگاه ملت ما هرگز از بین نم یرود.

البته با كمال تاسف از مدت‏هاي مديدي شاهد گفتارها و نوشتارهايي از سوی بعضی ها هستيم كه بنا دارند چهره جنايتكار و خبيث استكبار جهاني، به‏ويژه آمريكا را در اذهان و افكار عمومي جامعه به‏عنوان انسان‏هايي متمدن، مدافع حقوق بشر، صلح‏طلب و... معرفي كنند.

اينان به هر دليلي نه تنها نمي‏خواهند جنايات و ظلم‏هاي دشمان اسلام و انقلاب، به‏ويژه آمريكا را مطرح كنند، بلكه با روپوش گذاشتن بر اين جنايات، به‏دنبال ارايه چهره مثبت و انسان‏دوستانه از اين كشور ضد بشري هستند. برخي از اين افراد اگر نادانسته چنين اعمالي را مرتكب مي‏شوند، مي‏شود آن‏ها را غافل دانست، ولي اگر با علم و تعمد به اين امر اقدام مي‏كنند، قطعاً در حق مردم ستمديده و انقلاب اسلامي خيانت مي‏كنند. اينان بدانند كه نزد مردم مورد تنفر هستند و بايد يك روزي در دادگاه عدل الهي پاسخگوي اعمال زشت و خيانتهاي خود باشند

مقام معظم رهبری در این باره تذكر هشدارگونه بیان فرمودند كه عده‏اي در كار بزك كردن چهره دشمنان ملت ايران هستند و در حالي كه اين دشمنان از هيچ جنايتي عليه ملت ايران فروگذار نكرده‏اند، اين عده دشمن را بزك مي‏كنند و جنايات او را در چشم ملت، كوچك جلوه مي‏دهند. اين افراد خائن به ملت و دشمن ملت و اجنبي هستند هر چند در ظاهر در لباس ملت ايران باشند و به زبان اين ملت در خدمت به دشمن بكوشند.

بیان مقام معظم رهبری در باره آمریکاییها در این روزها نیز با رفتار دوگانه و چندگانه آنها در مذاکرات هسته ای نیز قابل مشاهده است .

چالش هسته‏اي دوازده ساله ايران با غرب و گفت‏وگوهاي نزديك به دو سال اخير، در آستانه ورود به آخرين گام مرحله نهايي است. فشرده شدن، سخت شدن و كُند شدن روند مذاكرات بيانگر حساسيت بالاي اين مرحله از مذاكرات است. طبيعي است كه طرفين مذاكره تلاش كنند در اين مرحله تمام توان خود را براي گرفتن امتياز بيشتر به كار گيرند.

آمريكايي‏ها با محاسبات غلط خود به دنبال دوقطبي‏سازي جامعه ايراني و حتي زمينه‏سازي براي اعتراضات اجتماعي را هدفگذاري كرده بودن و به موازات مذاكره، فشار و تحريم را همچنان حفظ كرده و نه تنها در مقابل اقدامات جمهوري‏اسلامي، بعد از مذاكرات ژنو، تحريم را كاهش نداده و يا متوقف نكردند، بلكه ناجوانمردانه تحريم‏هاي‏ جديدي را نيز اعمال و بر برخي شركت‏ها كه وارد تعاملات جديدي با جمهوري اسلامي شده بودند، جرايم سنگيني تحميل كردند.

 به علاوه علي‏رغم تظاهر به توافق سر ميز مذاكره، بعد از هر مرحله در فضاي رسانه‏اي‏ مغاير آنچه وعده داده بودند، به طرح مطالبات جديد و زياده‏خواهي برآمدند، تا ضمن تخريب تيم مذاكره‏كننده، به تحقير جامعه ايران نيز بپردازند.

اما اين جنگ رواني و شيطنت شيطان بزرگ كه با خيانت و يا ساده‏لوحي جريان غرب‏گرا در داخل ايران همراه بود، تا تصور عدم پايبندي نظام به اصول مذاكره و ديپلماسي و تنها گذاشتن تيم مذاكره‏كننده را القاء كند،

اما این نقشه احمقانه دشمن  در برخورد با تدابير و هوشياري مردم و مسئولان و قوای سه گانه با آن خنثي شد.

اگر چه آمریکاییها در این مواجهه با خود گروه 5+ 1 هم صادق نبودند و گاهی برای  رد گم كني  نقش پليس بد را به طرف فرانسوي سپرده و حتي با چراغ سبز به برخي‏ مخالفان منطقه‏اي جمهوري اسلامي و در رأس آنان رژيم صهيونيستي و آل سعود تلاش مي‏كردند، برخي ‏اعضاي 1+5 را نيز به بازي گرفته و با پيوند مذاكرات به حل همه‏جانبة مسائل، تحريك افكار عمومي در داخل كشور را همراه با فشار بيروني عليه مسؤولين نظام، ابراز داشته‏اند و سعي كردند تا جمهوري اسلامي را به عقب‏نشيني ‏وادار كرده و به از بين بردن تمامي دستاوردهاي هسته‏اي و حتي پذيرش بازرسي‏ها و بازجويي‏هاي غير متعارف و فراتر از پادمان هسته‏اي راضي كنند، اما بدون دستيابي به نتيجه، تنها به رشد روند بي‏اعتمادي به آمريكا در جامعه ايراني و لو رفتن راهكنش‏هاي سياسي خود، به نفع انسجام ملي و افزايش هوشياري سياسي در ايران اسلامي كمك كردند، به‏گونه‏اي‏كه مجلس نيز به كمك دولت آمد و نمايندگان مردم با تصويب طرح حمايت از دستاوردهاي‏ هسته‏اي، پشتوانه‏اي براي تيم مذاكره‏كننده مهيا كردند.

بنابراين مذاكرات 20 ماهه تاكنون اين نتيجه را داشته كه در هر شرايطي جامعه ايران اسلامي؛

1- به دام تفرقه و دو دستگي مخالف مذاكره - موافق مذاكره نخواهد افتاد.

2- تيم مذاكره‏كننده را مورد حمايت قرار خواهد داد.

3- آمريكا را مسؤول هرگونه چالش و نافرجام ماندن مذاكرات خواهد دانست.

4- هرگز از توافق خوب كوتاه نخواهد آمد.

5- اجازة بازيچه قرار گرفتن اقتدار ملي خود و تحقير دانشمندان هسته‏اي و كشف اسرار نظامي خود را نخواهد داد.

به علاوه تمامي جناح‏هاي سياسي و مردم كشور ما اين تجربه گران‏قدر را دارند كه در هر شرايطي وحدت و همدلي‏ لازمه حفظ و توليد قدرت ملي است و قدرت ملي مي‏تواند هر مشكل و مسأله‏اي را حل كند، لذا چه به توافق برسيم و چه نرسيم اجازه بگوومگوهاي بيهوده و انتقال دشمني را به داخل نخواهيم داد. مردم ما همچنان آمريكا را دشمن اصلي و شماره يك خود مي‏دانند و تغيير اين باور هم به رفتار آمريكايي‏ها بستگي دارد كه تاكنون غرور و تكبر سران كاخ سفيد مانع از شناخت مردم شريف ايران اسلامي بوده است.

رفتار هوشمندانه مردم ما در روزهاي آينده مي‏تواند معياري براي تصحيح اشتباه محاسباتي دشمن و واداشتن او به احترام به عزت و غرور ملي ايران اسلامي ‏باشد.

2 روز 14 تیر ماه برابر با 18 رمضان اولین شب از شب ها یمحتمل القدر قدر و همینطور روز نوزدهم روز ضربت خوردن مولای متقیان علی(ع) و روز 21 شهادت جانسوز آنحضرت. و شب 23 رمضان شب جمعه آینده آخرین شب از شب های محتمل القدر.

شب های قدر شب های تعیین قدر و منزلت انسان د رجامعه است، که در این تعیین قدر و منزلت خود انسان هم موثر است و اراده انسان و خواست و دعای انسان بسیار اهمیت دارد.

شبهایی که همه فرشتگان و ملائک برای تعیین تقدیر انسان به زمین می آیند و در کنار صاحب العصر و الزمان وجود مقدس امام معصوم قرار می گیرند و تقدیر نامه بشریت و مومنان را رقم می زنند.

3 روز قدس در جمعه آخر ماه رمضان.

راهپيمايي روز قدس امسال در حالي برگزار مي‏شود كه خاورميانه و جهان اسلام در شرايط ويژه‏اي قرار دارد. بيداري اسلامي در منطقه همچنان در جريان است و وابستگان به نظام سلطه و صهيونيسم جهاني در حال حذف شدن از معادلات سياسي و اجرايي بسياري از كشورها هستند؛ ملت بحرين همچنان در مصاف با آل خليفه مصمم بوده و در عربستان نيز بخشي از مردم به‏دنبال حقوق خود هستند و اين موضوعات شرايطي است كه در فلسطين نيز گفتمان سازش با رژيم صهيونيستي محكوم به شكست بوده و گفتمان مقاومت مورد پذيرش افكار عمومي قرار گرفته است. در چنين فضايي آرمان آزادسازي قدس طرفداران زيادي به خود جذب كرده است.امسال فضاي جهان اسلام جهت تأكيد دوباره بر آزادسازي قدس در قالب راهپيمايي روز قدس آماده است. اين آمادگي در نقطه‏اي مطلوب قرار دارد و مي‏رود تا اصلي‏ترين دغدغه امام در آخرين روزهاي پاياني عمرش كه همانا آزادسازي قدس بوده است تحقق يابد



Share
* نام:
ایمیل:
* نظر:

پربازدیدترین ها
پربحث ترین ها
آخرین مطالب
صفحه اصلی | تماس با ما | آرشیو مطالب | جستجو | پيوندها | گالري تصاوير | نظرسنجي | معرفی استاد | آثار و تألیفات | طرح سؤال | ایمیل | نسخه موبایل | العربیه
طراحی و تولید: مؤسسه احرار اندیشه