2024 April 30 - سه شنبه 11 ارديبهشت 1403
ویژگیهای مهم و منحصر به فرد ماه رمضان
کد خبر: ١٩٢٥ تاریخ انتشار: ٢٩ خرداد ١٣٩٤ - ٠٩:٠٥ تعداد بازدید: 2289
صفحه نخست » خطبه سال 94 » خطبه های نماز جمعه
ویژگیهای مهم و منحصر به فرد ماه رمضان

خطبه اول: 94/3/29

توصیه به تقوی:

آیه الله جوادی آملی در بیان تحصیل تقوا برای روزه دار چنین فرمود: روزه براى این است که انسان به تقوا برسد: «لعلّکم تتقون»  و انسان باتقوا دو درجه دارد: یکى همان بهشتى که در آن نعمت‌هاى فراوان موجود است ، إنّ المتقین فى جنّاتٍ و نهَر» و این براى لذایذ ظاهرى است.

یکى هم مقام عنداللهى شدن است: «فى مقعد صدقٍ عند ملیکٍ مقتدر»  در این مرحله دیگر سخن از سیب و گلابى نیست. چون جنت و نهر، مأکولات و مشروبات از آن جسم و بدن اوست؛ امّا لقاى حق براى روح اوست. این سرّ و باطن روزه است.

 

موضوع: ویژگیهای مهم و منحصر به فرد ماه رمضان

خداوند در برخی از زمانها ویژگیهایی را قرار داده است که در هیچ یک از زمانهای دیگر وجود ندارد و یا به ان جامعیت وجود ندارد.

ماه رمضان از جمله آن زمانهایی است ویژگیهای مهم و منحصر به فردی را در خود جای داده است که در این جا به برخی از آنها اشاره می نماییم.

 

1 ماه رمضان ماه نزول بسیاری از کتب آسمانی.

قال النبي ( صلى الله عليه وآله ) : نزلت صحف إبراهيم في أول ليلة من شهر رمضان وأنزلت التوراة لست مضين من شهر رمضان وانزل الإنجيل لثلاث عشرة ليلة خلت من شهر رمضان وانزل الزبور لثمان عشر خلون من شهر رمضان وانزل القرآن في ثلاث وعشرين من شهر رمضان . الكافي ج 2  ص 629.

پیامبر اسلام فرمود: کتاب صحف ابراهیم در اولین شب از ماه رمضان نازل شد.

و تورات در شش روز که از رمضان گذشت نازل گردید. وانجیل در سیزده شب از رمضان که سپری گردد نازل شد؛ و زبور پس از گذشت هیجده روز از ماه رمضان نازل گردید؛ و قرآن کریم در بیست سوم رمضان فرود آمد.

پرواضح است که وقتی خداوند همه کتابهای آسمانی ادیان معروف توحیدی را در ماه رمضان نازل می کند ، حتما یک خصوصیت مهمی در این زمان نهفته است که همه قوانین الهی به عنوان کتب سماوی در آن نازل شده است.

2 ماه رمضان ، ماه غفران الهی است.

قال رسول الله(ص): انما سمی رمضان لانه یرمض الذنوب. کنزالعمال: 8/466 ح 23688.

پیامبر اسلام فرمود: همانا ماه رمضان به نام رمضان نامیده شده است ، زیرا این ماه گناهان را می سوزاند.

عائشه: قیل للنبی(ص): یا رسول الله ! ما رمضان؟

قال(ص): ارمض الله فیه ذنوب المونمنین و غفرها لهم. درالمنثور: 1/444.

از عائشه نقل شده که به پیامبر گفته شد: ای رسول الله! رمضان چیست؟

فرمود: خداوند در این ماه گناهان مومنان را می سوزاند، و آنها را می بخشد.

در کتاب اسدالغابه نقل شده که ارتقی النبی علی المنبر درجه فقال: آمین.

فقیل له: علام آمنت یا رسول الله؟

قفقال (ص): اتانی جبرییل فقال: رغم انف من ادرک رمضان فلم یغفر له!  قل آمین. اسد الغابه: 1/296 ح رقم 258.

روزی پیامنبر اسلام بر بالای پله اول منبر رفت و ایستاد و گفت: آمین!

از او پرسیدند: بر چه چیزی آمین گفتی؟

فرمود: در همان پله اول منبر، جبرییل به نزد من آمد و گفت: بینی اش بر خاک مالیده شود ، کسی که ماه رمضان را درک کند ولی مورد مغفرت الهی قرار نگیرد، و گفت: ای رسول خدا بگو آمین.

 

نکته: اگر چه زبان این احادیث زبان تحذیر و انذار و ترسانده از عدم مغفرت انسان در ماه رمضان است ولی در حقیقت این احادیث بشارتی برای مردم و مومنان است.

از مرحوم ملکی تبریزی نقل شده که ایشان در باره این گونه احادیث فرمود: این حدیث از پیامبری صادر شده که او رحمه للعالمین است و تجلی رحمت خدا در زمین بوده ، و هرگز بر کسی نفرین نکرد ، و هرگز درخواست عذاب نکرد، به رغم همه آزاری که نسبت به وی روا داشتند، و از رو رحمت وی زبانزد عام خاص است، پس معلوم می شود اینجا غفران الهی وسعت دارد که کسی نا امید و محروم از آن خارج نمی شود، فقط مهم آن است که وقت ورود صحیح و با قلب و همه وجود و خالصانه ورود پیدا کند.

 

3 ماه رمضان ماهی است که عمل در آن تنها برای خداوند انجام می گیرد.

روزه که یکی زا اعمال واجب ماه رمضان است تنها عملی است که برای خداوند واقع می شود.

قال رسول الله(ص): کل عمل ابن آدم یضاعف الحسنه عشر امثالها الی سبعمائه ضعف.

قال الله عزو جل: الا الصوم فانه لی و انا اجزی به، یدع شهوته و طعامه من اجلی. صحیح مسلم: 2/807 ح 164.

پیامبر اسلام فرمود: هر گونه کاری از انسان در با پاداش چندین برابری از ده تا هفتصد مورد عنایت قرار می گیرد ، خدائوند فرمود: مگر روزه! چرا که آن عمل برای من است و من خود نیز پاداش آنرا خواهم داد.، او یعنی روزه دار شهوت ، خواسته های نفسانی و خوراک و طعام خود را برای من ترک کرده است.

 

سوال: در میان همه این اعمال چرا فقط روزه برای خداوند به شمار آمده است مگر چه خصویتی دارد؟

جواب: نکات متعددی گفته شده ولی شاید این مطلب بهتر باششد که اعمال عبادی ما همانند نماز، نیایش، مناجات، درخواست، بردن قربانی و غیره، از سوی همه مشرکان نیز مورد استفاده قرار می گیرد و خدایان دروغین خود را با همان رفتارها عبادت می کنند، قربانی می برند، دعا می کنند ، سجده می کنند و غیره، ولی تنها عملی که در هیچ یک از ادیان غیر توحیدی نیست و فقط در ادیان توحیدی و خداپرستام موحد وجود دارد و با آن خدا را عبادت می کنند، عمل روزه است، پس روزه فقط و فقفط برای خداوند  یکتا است نه دیگران.

 

4 ماه رمضان ماه در بند کشاندن شیاطین است

عن علی بن أبی حمزة عن أبی عبد الله ع فی حدیث طویل فی آخره أن أبواب السماء تفتح فی رمضان و تصفد الشیاطین و تقبل أعمال المؤمنین نعم الشهر شهر رمضان کان یسمى على عهد رسول الله ص المرزوق. کافی: 4/157 ح2.

على بن ابى حمزه در فراز پایانى یک روایت طولانى از امام صادق (ع) نقل کرده است که فرمود: درهاى بهشت مسلما در ماه رمضان گشوده و شیاطین به زنجیر کشیده مى شوند، و اعمال مؤمنان مورد قبول قرار مى گیرند. ماه رمضان ماه بسیار خوبى است، و در زمان رسول خدا (ص) آن را مرزوق (روزى داده شده) مى نامیدند

 

سوال: چگونه و با چه ابزاری در ماه رمضان شیاطین در بند کشیده می شوند؟

و چنانچه در بند هستند پس چرا بعضی ها از فرصت رمضان استفاده نمی کنند و به جای خدایی شدن شیطانی می شوند؟

جواب: برای در بند کشانده شیاطین می شود چند نکته را بیان نمود:

1 از طریق طبیعت عمل روزه که کاهش دهنده شهوات است شیطان در بند کشانده می شود.

رسول الله(ص): ان الشیطان لیجری منم ابن آدم مجری الدم فضیقوا مجاریه بالجوع. المحجه البیضاء: 5/148.

فرمود: همانا شیطان همانند خون در رگ های بدن انسان جاری است، پس محل جریان او را به سبب روزه داری تنگ کنید و ضیق نمایید،

امام علی(ع) فرمود: احیوا قلوبکم بقله الضحک و قله الشبع و طهروها بالجوع ، تصفوا و ترق. المحجه البیضاء: 5/154.

دلهایتان را با خنده اندک، و سیری کم، زنده نمایید، و آن را پاکیزه نمایید تا با صفا و رقیق شود.

2 از طریق عنایت ویژه خداوند در ماه رمضان به انسانهای خدایی و بندگان خوب خداوند.

3 از طریق اخلاص بندگان خدا در ماه رمضان.

یکی از چیزی هایی که به انسان قدرت مبارزه با شیطان می دهد تا بتواند در برابر شیطان مقاومت کند و از نفوذ شیطان نیز می کاهد، اخلاص د رعمل است، و این اخلاص نیز در قالب روزه به حالت بهتری و آسان ن تری تامین می شود.

ماجرای شیطان و عابد بنی اسراییل.

اما در باره اینکه با وجود در بند بوده شیاطین چرا برخی ها باز هم به دنبابل شیطان هستند؟ باید بگوییم که شیطان همه عامل گناه نیست بلکه انگیزه های دیگر هم وجود دارد همانند نفس اماره و زنگار های متراکم از گناهان گذشته و غیره.

خطبه دوم: 94/3/29

توصیه مجدد به تقوی:

مناسبتها:

1  ماه رمضان و ضرورت پرداختن به معنویات و حضور در مساجد و استفاده از منابر و اهل منبر و بیان معارف دینی.

2 یاد وخاطره شهدای حرم مطهر رضوی در سال 1373 در 30 خرداد.

3 تشییع کم نظیر پیکر شهدای غواص و دیگران د رتهران.

تشییع شهدا تقویت روحیه جهاد و ایثار است.

توجه به جهاد كه به‏عنوان عامل عزت اسلام وضع شده و شهادت كه اسارت را از ملت دور مى‏سازد، نياز دائمى ‏جامعه‏ايست كه مي‏خواهد بر اساس ‏ترسيم قرب به خدا به‏عنوان والاترين ارزشها و آمادگى دفاع همه‏جانبه به‏عنوان تنها عامل بازدارنده در برابر طواغيت و زياده‏خواهان، مسير اعتلا را بپيمايد.

به يقين يكى از مهم‏ترين نسيمهاى رحمتى كه لقاح اين ياد را در جانهاى مشتاق ملت به‏صورت متناوب و درست در بزنگاه‏هاى نياز موجب گرديده، تشييع پيكرهاى پاك اين پرستوهاى عاشق است.

اين نسيم و حضور مشتاقانه مردم دلداده جهاد و شهادت كه اين‏بار به مشايعت 175 غواص شهيد كه با دست بسته به‏صورت جمعى زنده به گور شده بودند برخواستند، آنچنان ارزشمند بود كه صدور پيام رهبر مجاهدمان را به همراه داشت كه اين تشييع باشكوه را از به ياد ماندنى‏ترين حوادث انقلاب و ثروت عظيم بقيت الله ناميدند.

بديهى است تشييع پيكرها، يكى از راههاى‏ ترويج فرهنگ جهاد و شهادت است و نبايد از ساير راهكارها در اين زمينه غافل شد

تشييع هر از گاهى پيكر شهيدان كه همچون هديه‏اى آسمانى بر فضاى كشور نازل مى‏شود، يك تذكر براى ‏انسانهاست و تبيين فرهنگ ايثار و شهادت براى حفظ استقلال كشور مى‏باشد كه موجب به‏وجودآمدن يك فضاى روحانى و معنوى ‏است.

امكانى براى توجه به معنويات. فرصتى براى عبادت و توجه به خدا و توسل به اولياى الهى. توجه به ارزش‏هاى دينى و پررنگ نمودن و برجسته‏كردن آن. برقرارى رابطه با دوستان خدا كه همان شهدا باشند و بهره بردن از آن‏ها. برپايى مراسمات دينى و مذهبى، حتى زمينه‏اى براى فكر كردن و آرامش گرفتن فراهم می آید.

 حضور مردم در تشییع پیکر شهیدان نمادی از خواست مردم در نگاه به درون کشور و اجتناب از بزرگنمای دشمنان است

نگاه به داخل نه يك توصيه ارشادى صرف از ناحيه مقام معظم رهبرى است بلكه يك اصل استراتژيك و نگاه راهبردى دقيق و كارشناسانه مى‏باشد كه البته نيازمند الزامات جدى است: خودباورى و ايمان به نصرت الهى و به مردم و باورداشت جوانان مستعد و با صلابت و با هوش ايران اسلامى كه در سالهاى پس از پيروزى انقلاب اسلامى علي‏رغم محاصره‏ها و تحريمهاى جدى به‏صورت خيره‏كننده‏اى قله‏هاى علم و فن‏آورى را فتح كرده و ايران و ايراني را بر بلنداى بام عزت جهان قرار داده‏اند و كافى است ايران 57 و قبل از آن‏را با ايران امروز، منصفانه و به‏دور از هر ذهنيتى مقايسه نمائيم تا معلوم ‏گردد در كدامين عرصه و يا حوزه‏اى است كه پيشرفت نكرده‏ باشيم؟

ازجمله واژگانى كه به كرّات (بيش از 20 بار) امام خامنه‏اى(مدظله‏العالى) از آن در بيانات گران‏سنگشان به‏كار برده‏اند؛ همين واژه نگاه به درون و يا داخل كشور است.

قطعاً شخصيتى همچون رهبرى حكيم و فرزانه انقلاب، بيگانه با ظرفيت‏ها و استعدادهاى داخلى نبوده و نيستند، بلكه مى‏توان گفت كه آگاه‏تر از معظم‏له نسبت به شرايط و اقتضائات و توانمنديهاى داخلى (چه در داخل و چه خارج از كشور) سراغ نداريم.

حال اگر ملاك و معيار سنجش در تشخيص حقايق و صحت در مواضع گوناگون شخصيتها و جرائد و صاحبان تريبون و موقعيت را تنها انديشه‏ها و منويات و نظرات روشن و منطبق با منطق قوى معظم‏له بدانيم، پس تكليف نظرات و ديدگاه‏هاى چالشى برخى ها در حوزه‏هاى مختلف معلوم مى‏گردد.

از آن‏جمله است مسأله مذاكرات هسته‏اى كه علي‏رغم حمايت قاطع از فرايند مذاكرات توسط رهبرى عزيز انقلاب و مردم شريف ايران اما همواره نسبت به زياده‏خواهي و دبه درآوردن خصم دون،   بى‏اعتمادى و نگرانى بوده است.

وقتى شنيده مى‏شود در مذاكرات اخير طرف آمريكايى با همان ژست استكباري و زياده‏خواهانه، شرط جديدى مطرح مى‏كند مبنى بر اين‏كه اگر توافق صورت گرفت و تحريمها برداشته شد بايد ايران تضمين بدهد كه پولهاى آزادشده را مطابق با نظر ما هزينه كند، يعنى حسابى در بانك مركزى تحت اشراف و نظارت و كنترل حضرات غربى‏ها باز نمايد تا معلوم گردد اين بودجه‏ها در كجا هزينه مى‏شود، طبيعي است كه با اين نوع برخورد، ملت شريف ايران حق دارد نسبت به آينده مذاكرات خوش‏بين نباشد و با بى‏رغبتى و بى‏اعتمادى فرايند مذاكرات را زير نظر داشته باشد و همواره تأكيد بر رعايت خطوط قرمز و فاصله نگرفتن از مصالح ملى و منويات مقام معظم رهبرى(مدظله‏العالى) داشته باشد.

از اين‏روى عزت و اقتدار نظام اسلامى اقتضاء مى‏كند با هوشمندى و صلابت در برابر زياده‏خواهى‏هاى طرف مقابل ايستادگى به‏عمل آيد، اگرچه مذاكرات بسان ستاره‏اى دنباله‏دار، دنباله پيدا كند.

راهبرد نگاه به درون، راهبردى است كه كشور و ملت ما را در مقابل هرگونه توطئه‏اى واكسينه خواهد كرد چه آن‏كه مراد از درون، داشته‏ها و ذخائر و ثروتهاى ملى و خدادادى و استعدادهاى سرشار جوانان پرشور و تحصيل‏كرده و پيشرفتهاى چشم‏گير در حوزه‏هاى مختلف به‏ويژه علم و فن‏آورى است كه اگر مورد توجه و عنايت مسؤولان امر قرار گيرد، چشم‏انداز اميدواركننده‏ترى را پيش‏روى خود و ملت خواهند يافت.

ایستادگی ملت ایران در برابر آمریکا یک اراده بس قوی و منطبق با اراده امتام راحل است.

امام در باره امریکا و رابطه با آمریکا چنین فرمود:

ملت ايران اگر مى‏خواست صلح آمريكايى بكند، همان اول از آمريكا جدا نمى‏شد و قطع روابط نمى‏كرد و دستش را از ايران كوتاه نمى‏كرد.

اگر ما تسليم آمريكا و ابرقدرت‏ها مى‏شديم، ممكن بود امنيت و رفاه ظاهرى درست مى‏شد و قبرستان‏هاى ما پر از شهداى عزيز ما نمى‏گرديد، ولى مسلما استقلال و آزادى و شرافت‏مان از بين مى‏رفت.

آيا ما مى‏توانيم نوكر و اسير آمريكا و دولت‏هاى كافر شويم تا بعضى چيزها ارزان شود و شهيد و مجروح ندهيم؟ هرگز ملّت زير بار اين ننگ نخواهد رفت و تن به اين ذلت نخواهد داد. ملّت ايران در مقابل آمريكا مى‏ايستد و به اميد خداوند پيروز است. خداوند آنقدر تأكيد كرده است كه ما با آن‏ها موالات نداشته باشيم، آنوقت براى ارزانى اجناس، ما خودمان را بفروشيم؟

این پیام امام راحل بیانگر یک اصلی است که از سوی مقام معظم رهبری نیز تبیین شده و می شود که عبارتن است از همان نگاه به درون و حفظ استقلال و عزت و عظمت ملت ایران در مجموعه روند مذاکرات.

4 هفتهه قوه قضاییه و هفته صرفه جویی در مصرف آب.



Share
* نام:
ایمیل:
* نظر:

پربازدیدترین ها
پربحث ترین ها
آخرین مطالب
صفحه اصلی | تماس با ما | آرشیو مطالب | جستجو | پيوندها | گالري تصاوير | نظرسنجي | معرفی استاد | آثار و تألیفات | طرح سؤال | ایمیل | نسخه موبایل | العربیه
طراحی و تولید: مؤسسه احرار اندیشه