2024 April 30 - سه شنبه 11 ارديبهشت 1403
الگوهای اخلاقی و رفتاری برای جامعه انسانی
کد خبر: ١٥٨٠ تاریخ انتشار: ٠١ خرداد ١٣٩٤ - ١١:٥٨ تعداد بازدید: 2596
صفحه نخست » خطبه سال 94 » خطبه های نماز جمعه
الگوهای اخلاقی و رفتاری برای جامعه انسانی

خطبه اول: 94/3/1

توصیه به تقوی:

قال الحسین(ع): لا افلَحَ قـَومٌ اشتَـروا مَـرضـاتِ المَخلـُوق بسَخَطِ الخـالِق 
رستگـار نمی شوند مـردمـى که خشنـودى مخلـوق را در مقـابل غضب خـالق خریدنـد. (تاریخ طبرى،ص 1،ص 239)

موضوع: الگوهای اخلاقی و رفتاری برای جامعه انسانی

یکی از موضوعاتی که نیاز طبیعی جامعه را م یتواند تامین کند معرفی الگوهای اخلاقی و رفتاری است تا مردم در تصحیح رفتارهایشان و پیروی از دستورات عملی اسلام بتوانند به آنها نگریسته و از رفتار آنان الگو برداری نمایند.

موالید آغاز ماه شعبان وجود مقدس امام حسین . ابوالفضل العباس و امام سجاد همه از الگوهای بی نظیر تاریخ بشریت هستند که برای همیشه مردم می توانند از آنها الگو پذیری کنند.

به ویژه اینکه در اخلاق و رفتارهای اجتماعی و فردی الگو بودن آنها بسیار زیاد و فراگیر مورد توجه است، چرا که آنها مورد علاقه مردم هستند و به همین جهت پذیرش رفتار آنان واقعی تر است.

در این جا به برخی نمونه تا از رفتارهای اخلاقی این سه شخصیت و مولود این ایام می پردازم.

1 تواضع و فروتنی در برابر فقیران و اقشار ضعیف جامعه

روزى امام حسین از محلى عبور مي فرمود, عده اى از فقرا بر عباهاى پهن شده شان نشسته بودند ونان پاره هاى خشكى مي خوردند, امام حسين (ع ) مي گذشت كه تعارفش كردند و او هم پذيرفت , نشست و تناول فرمود و آن گاه بيان داشت : ان الله لا يحب المتكبرين , (6) خداوند متكبران را دوست نميدارد. سپس فرمود: من دعوت شما را اجابت كردم , شما هم دعوت مرا اجابت كنيد. آنها هم دعوت آن حضرت را پذيرفتند و همراه جنابش به منزل رفتند.حضرت دستور داد هر چه در خانه موجود است به ضيافتشان بياورند, (7) و بدين ترتيب پذيرايى گرمى از آنان به عمل آمد, و نيز درس تواضع و انسان دوستى را با عمل خويش به جامعه آموخت .
شعيب بن عبدالرحمن خزاعى مي گويد: چون حسين بن على (ع ) به شهادت رسيد, بر پشت مباركش آثار پينه مشاهده كردند, علتش را از امام زين العابدين (ع ) پرسيدند, فرمود اين پينه ها اثر كيسه هاى غذايى است كه پدرم شب ها به دوش مي كشيد و به خانه زن هاى شوهرمرده و كودكان يتيم و فقرا مي رسانيد.

 

2 وفاداری به ارزش ها دینی و اخلاقی

آنچه که از منمابعه روایی و حدیثی استفاده می شود این است که وفاداری نسبت به ارزشها یکی از اصول و پایه های اخلاق اسلامی و دینی است که هر کسی برای اصلاح ساختار جامعه باید آن را در خود نهادینه نماید که حضرت ابوالفضل العباس(ع) نمادی از این وفاداری در میدان های گوناگون بود.

حضرت ابوالفضل العباس در تحقق ارزش ها و پای بندی به آنان در اوج

الف) وفاداري به دين.

ب) وفاداري به امت
ج) وفاداري به برادر
د) وفای به امام و حجت خدا

علامه سید محمدحسین طباطبایی(ره) ـ صاحب تفسیر المیزان ـ می فرماید: «مرحوم سیدالسالکین و برهان­العارفین آقای سید علی قاضی فرموده است: در حین کشف بر من روشن و آشکار شد که مظهر رحمت خدای عالم هستی، وجود مقدس حضرت سیدالشهدا، امام حسین(ع) است و در آن رحمت، سقای کربلا، سرحلقه وفا، آقا باب­الحوائج الی الله ابوالفضل­العباس است.

 

3   گذشت و رفتار محبت آمیز برای جذب حد اکثری

شيخ مفيد و ديگران روايت كرده اند كه مردي از اهل بيت پيامبر(ص) نزد حضرت امام زين العابدين(ع) آمد و در حالي كه آن حضرت در جمعيت نشسته بود به آن جناب ناسزا گفت و دشنام داد.
آن حضرت(ع) در جواب او چيزي نفرمود. پس چون آن مرد برفت با اهل مجلس خود فرمود: شنيديد آن چه را كه اين شخص گفت اكنون دوست مي دارم كه با من بياييد برويم نزد او تا جواب و پاسخ من از دشنام او را بشنويد.
گفتند: مي آييم و ما دوست مي داشتيم كه پاسخ او را مي دادي.
پس حضرت نعلين خويش را برگرفت و حركت فرمود و مي خواند: والكاظمين الغيظ و العافين
عن الناس والله يحب المحسنين، كساني كه خشم خويش را فرو مي خورند و از مردم در مي گذرند و عفو مي كنند و خدا نيكوكاران را دوست مي دارد.
راوي مي گويد از خواندن اين آيه دانستم آن حضرت به او بد و دشنام نخواهد گفت. پس با امام تا در منزل شخص رفتيم و آن حضرت وي را بخواند و فرمود به او بگوييد كه علي بن الحسين(ع) است.
چون آن شخص شنيد كه حضرت(ع) آمده است بيرون آمد و مهيا بر آن شد تا با او درگير شود؛ زيرا شك نداشت كه آمدن آن حضرت براي آن است كه وي را تلافي كند و پاسخ دشنام او را بدهد.
حضرت سجاد(ع) چون او را ديد فرمود: اي برادر تو آمدي نزد من و به من چنين و چنان گفتي. پس هرگاه آن چه گفتي از بدي، در من است از خدا مي خواهم كه آن را از من بيامرزد و اگر آن چه گفتي در من نيست حق تعالي تو را بيامرزد.
راوي گفت: آن مرد وقتي چنين شنيد ميان ديدگان آن حضرت را بوسيد و گفت آن چه من گفتم در تو نيست و من به اين بدي ها و زشتي ها سزاوارترم.

 

خطبه دوم: 94/3/1

توصیه مجدد به تقوی:

مناسبتها:

1 روز 1 خرداد برابر با سوم شعبان سالرزو ولادت با سعادت حضرت امام حسين(ع) (4 ه.ق) و روز پاسدار

2 روز 2 خرداد برابر با چهارم شعبان سالروز ولادت حضرت ابوالفضل العباس (ع) و روز جانباز

3 روز 3 خرداد برابر با پنجم شعبان سالروز ولادت امام سجاد(ع)

و سالروز فتح خرمشهر در عمليات بيت‏المقدس (1361 ه.ش)

و روز مقاومت، ايثار و پيروزي‏.

سه محور و سه موضوع مهم در این مناسبت ها وجود دارد که وقتی در کنار یکدیگر قررا می گیرند سه ضلع یک مثلث انقلاب و پیروزی و ماندگار آن را شکل می دهند، و آن عبارت است از : 1 پاسداری. 2 جانبازی. 3 مقاومت.

هر انقلابی وقتی بخواهد به پیروزی قطعی و جاودانگی برسد به این سه مور نیازمند است.

چرا که پاسداری و جانبازی هیچکدام یک شغل و یک حرفه مخصوص نیست بلکه یک شرط پیروزی است.

مقام معظم رهبری در باره پاسداری چنین می فرماید:

هويت سپاه كه هويت پاسداري است، به‏معناي يك مفهوم محافظه‏كارانه تلقي نشود. پاسداري يعني نگه‏داشتن، حفظ‏كردن. اين حفظ‏كردن را مي‏توان با يك تفسير محافظه‏كارانه معنا كرد، يعني بگوييم وضع موجود انقلاب را حفظ كنيم؛ من اين‏را نمي‏گويم. حفظ انقلاب به‏معناي حفظ وضع موجود نيست، چرا؟ چون انقلاب در ذات خود يك حركت پيش‏رونده است؛ آن‏هم پيشرفت پرشتاب. به‏كجا؟ به‏ سمت هدفهاي ترسيم‏شده. هدفها عوض نمي‏شوند، ليكن در جهت حركت به‏ سمت اين اهداف، سرعتها قابل كم و زياد شدن است، شيوه‏ها قابل تغييريافتن است، تدابير ممكن است جورواجور باشد. در اين جهت، انقلاب پيشرونده و پيش‏برنده است. حفظ انقلاب يعني حفظ همين حالت پيش‏روندگي و پيش‏برندگي. پاسداري از انقلاب، به اين معنا است. اگر ما اين‏جور نگاه كرديم و مفهوم پاسداري را اين‏جور فهميديم، آن‏وقت آن طراوت و شور و هيجاني كه در حركت پاسداري هست، مضاعف خواهد شد

 

حضرت ابوالفضل العباس (ع) زینت عنوان جانبازي‏

جانباز همان دلداده و آسيب‏ديده‏اي است كه پرمايه‏ترين سرمايه خود را به مسلخ عشق برده است تا مُهر محبت و بندگي را بر پيشاني خود زند، همان كسي‏كه با دريافت حقيقت وجود خويش به اوج انساني خود رسيده و به‏دنبال رضايت خدا و بهشت ابدي است. او همان انسان خودباوري است كه كرامت و شجاعت را در جان خود جا داده و جهاد را بهترين ميدان عرضه اخلاص خويش به پروردگار محبوب خود مي‏داند

جانبازان، شهيدان زنده‏اي هستند كه خداوند اين فرصت را به آن‏ها داده است سال‏هايي از عمر خودشان را همراه با مجاهدت و آزمايش دشوار بگذرانند. تنها تفاوت جانباز با شهيد اين است كه آخرين رشته ارتباط او با عالم خاك قطع نشده است، براي آن‏كه جانباز بايد بماند و پيام شهيدان را فرياد كند، بايد بماند تا كارهاي ناتمامي را به پايان رساند.

جانباز مي‏ماند تا آيندگان به‏ويژه آنان كه ميدان كارزار را نديده‏اند و حقايق دوران مبارزه را درك نكرده‏اند، به نشانه‏ها و حجت‏هاي وي بنگرند و پيام شهيدان را دريابند

 

مقاومت نتیجه پدرست عمل کردن در پاسداری و جانبازی است

ملت ما چون همه پاسداری از انقلاب و ارزشهای انقلاب نمودند، توانستند در برابر دشمنان و دشمنی ها مقاومت کنند ، یکروز مقاومت ملت خرمشهر را آزاد کرد ، یکروز مهران را و یکروز سوسنگرد را و سایر شهرهای ایران عزیزمان.

و یکروز هم مقاومت شما سبب شد تجاوزگری دشمن به اثبات برسد و عقب نشینی کند.

و یکروز هم با مقاومت شما کشورتان به علوم و تکنولوزی های روز دنیا مسلح شد، یکروز ملت لبنان و سوریه و فلسطین و عراق و یمن از مقاومت شما آموختند تا در برابر ظلم و ستم بایستند، و دشمن را به زمین بزنند.

یک روز نیز با مقاومت شما و تلاش فرزندان این ملت توانستیم اتم را بشکافیم و اورانیوم را غنی سازی کنیم و از آن انرزی هسته ای استخراج کنیم به گونه ای که چشم همگان مورد تعجب واقع شد.

و امروز هم که دشمنان تلاش می کنند و با توطئه های سیاسی و به بهانه جویی های پای میز مذاکره ، بتوانند ما از این انرژی صلح آمیز محروم کنند ولی این جا هم با ایستادگی فرزندان شما که با بصیرت و پیروی از هشدار ها و نصیحتهای مقام معظم رهبری ، دشمنان را مایوس خواهد نمود.

چرا که این مقاومت وایستادگی به خاطر مواضع صریح و شفاف و استکبار ستیز مقام معظم رهبری بوده است.

دشمنان خیلی برنامه های شوم برای ملت ما دارند ولی به شکرانه عنایات خداوند هیچ کدام آنها به نتیجه نخواهد رسید ، نهدر عرصه نظامی چرا که خودشان می دانند که چنانچه کوچکترین خطایی مرتکب شوند پاسخ سنگینی دریاف خواهند نمود.

آنها می دانند که دست های فرزندان پاسدار و ارتش و نیروهای نظامی و انتظامی و بسیج بر روی ماشه سلاح هایی است که با مهندسی معکوس ساخته شده و از تمام امکانات علمی و فنی در آنها استفاده شده که هیچ کسی که در دنیا با اصول فنی و نظامی آشنا باشد نمی تواند منکر آن بشود.

ولی از همه آنها مهمتر آن است که پای تولید و اختراع این توانمندی ها دعاهای توسل و کمیل عهد امام عصر خوانده شده و توسل ها یافته است.

پای این تلاشها صحیفه سجادیه ها قرائت شده و نذر ونیاز ها شده است و در پشت صحنه نیز اشکها خانواده های شهیدان و مردم مطلوم این کشور بوده و از این ها بالاتر دعای نایب امام زمان(ع) ولی فقیه زمان مقام معظم رهبری بوده است، بنابراین اینها کار خدایی می کند و خداوند به آنها اثر می دهد.

این اثر ها را ما از شب عملیات ها یادمان هست که چگونه متوسل می شدند.ما از امام راحل یاد گرفته اینم که در پی آزادی خرمشهر در سوم خرداد باعمليات بيتالمقدس که روز مقاومت و پيروزي نامیده ششد و نقطه عطفي در جنگ تحميلي و دفاع مقدس  به شمار آمد كه شيشه عمر صدام را شكست، فرمود: خرمشهر را خدا آزاد کرد.

 



Share
* نام:
ایمیل:
* نظر:

پربازدیدترین ها
پربحث ترین ها
آخرین مطالب
صفحه اصلی | تماس با ما | آرشیو مطالب | جستجو | پيوندها | گالري تصاوير | نظرسنجي | معرفی استاد | آثار و تألیفات | طرح سؤال | ایمیل | نسخه موبایل | العربیه
طراحی و تولید: مؤسسه احرار اندیشه