2024 April 29 - دوشنبه 10 ارديبهشت 1403
امام علی(ع) شخصیت بی نظیر تاریخ انسانیت از ولادت تا شهادت
کد خبر: ١٤٧٩ تاریخ انتشار: ١١ ارديبهشت ١٣٩٤ - ٠٦:١٨ تعداد بازدید: 1951
صفحه نخست » خطبه سال 94 » خطبه های نماز جمعه
امام علی(ع) شخصیت بی نظیر تاریخ انسانیت از ولادت تا شهادت

خطبه اول: 94/2/11

توصیه به تقوی:

قال علي(ع): التقوي جماع التنزه والعفاف. غرر جلد2 صفحه 30.

امام علي (ع)فرمود :تقوي مجموعه همه پاکيزکيها وعفت وپاکدامني هاست.

 

موضوع: امام علی(ع) شخصیت بی نظیر تاریخ انسانیت از ولادت تا شهادت

وجود مقدس امام علی(ع) از شخصیت بی نظیری در تاریخ انسایت برخوردار است که با هیچ کسی و یا هیچ موجودی حتی از آسمانیان قابل مقایسه نیست.

و این امتیاز ویژه از همان آغازین لحظات ولادت آنحضرت نیز به نمایش گذاشته شد، چرا که ولادت او در مکانی رخ  داد که برای هیچ فردی تحقق نیافته است.

ابن صباغ مالكى در فصول المهمه گويد:

و لم يولد فى البيت الحرام قبله احد سواه و هى فضيلة خصه الله تعالى بها اجلالا له و اعلاء لمرتبته و اظهارا لتكرمته.  الفصول المهمه ص 14.

پيش از آنحضرت احدى در خانه كعبه ولادت نيافت مگر خود او واين فضيلتى است كه خداى تعالى به على عليه السلام اختصاص داده تا مردم مرتبه بلند او را بشناسند و از او تجليل و تكريم نمايند.

این ویژگی و امتیاز ویژه نیز تا روز شهادت آنحضرت ادامه داشت چنانکه در بیان فرزندش مورد تصریح قرار گرفته است.

امام حسن مجتبی(ع) پس از شهادت امام(ع) فرمود:

الا انه قد مضی فی هذه اللیلة رجل لم یدرکه الاولون و لن یری مثله الآخرون. تاریخ یعقوبی، 2 / 213.

امشب مردی درگذشت که پیشینیان به حقیقت او نرسیدند و آیندگان هرگز مانند او را نخواهند دید.

ب. تعقاع بن زراره درباره امام گفت:

رضوان الله علیک یا امیرالمؤمنین فوالله لقد کانت حیاتک مفتاح خیر ولو ان الناس قبلوک لاکلوا من فوقهم و عن تحت ارجلهم ولکنهم غمطوا النعمة و آثروا الدنیا علی الآخرة. تاریخ یعقوبی، 2 / 213.

یعنی رضوان خدا بر تو باد ای امیرمؤمنان! به خدا سوگند زندگی ات کلید هر خیر بود و اگر مردم تو را می پذیرفتنتد، از بالای سر وزیر پای خود می خوردند ونعمت خدا آنان را فرا می گرفت; لکن اینان نعمت را ناسپاسی کردند و دنیا را بر آخرت برگزیدند.

 

انس امام علی(ع) با پیامبر از طفولیت

هنگامی که امام(ع) نوزاد بود، پیامبر گهواره او را در کنار رختخواب خود قرار می داد; حتی گاهی بدن او را می شست و در مواقعی شیر در کام او می ریخت و او را به سینه می فشرد.  فروغ ولایت، ص 17.

امام(ع) خود در این باره چنین می فرماید:

و قد علمتم موضعی من رسول الله(ص) بالقرابة القریبة، والمنزلة الخصیصة وضعنی فی حجره و انا ولد یضمنی الی صدره، و یکنفنی فی فراشه و یمسنی جسده و یشمنی عرفه و کان یمضغ الشی ء ثم یلقمنیه . نهج البلاغه، خطبه 192 قاصعه.

شما می دانید مرا نزد رسول خدا چه رتبت است، و خویشاوندی ام با او چه در نسبت است. آنگاه که کودک بودم مرا در کنار خود نهاد و بر سینه خویشم جا داد، و مرا در بستر خود می خوابانید چنان که تنم را به تن خویش می سود و بوی خوش خود را به من می بویانید. و گاه بود که چیزی را می جوید، سپس آن را به من می خوراند.

حضور دایمی علی(ع) در خانه پیامبر

در سال خشکسالی مکه، ابوطالب که بزرگ قریش بود به جهت زیادی عایله خود - و شاید رسیدگی به امور دیگران - با مشکل اقتصادی شدیدی مواجه شد. پیامبر اکرم(ص) از این فرصت استفاده کرد و برای مساعدت به ابوطالب و به همراه عمویش عباس، کفالت دو تن از پسران او را متقبل شدند. در نتیجه جعفر به کفالت عباس و امام(ع) که کوچکترین پسر خانواده بود، به کفالت پیامبر اکرم درآمدند و بدین وسیله، حضرت که هنوز سنین کودکی خود را می گذرانید، به طور کامل تحت تربیت پیامبر اکرم(ص) قرار گرفت.  شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید، ج 13، ص 198 و 199. تاریخ طبری، 2 / 313.

امام(ع) در این باره می فرماید:

لقد کنت اتبعه اتباع الفصیل اثر امه، یرفع لی فی کل یوم من اخلاقه علما و یامرنی بالاقتداء به . نهج البلاغه، خطبه 192 (قاصعه)

من همچون فرزندی که همواره همراه مادر است، همواره با پیامبر بودم و به دنبال او حرکت می کردم و او هر روز نکته تازه ای را از اخلاق نیک برای من آشکار می ساخت و مرا فرمان می داد که به او اقتدا کنم.

 

همراهی علی(ع) با پیامبر به هنگام بعثت:

امام(ع) هنگام بعثت پیامبر اکرم(ص) حضرت در این وقت حدود ده سال داشتند، اما شخصیت ذاتی آن بزرگوار و تاثیرات تربیتی مکتب پیامبر اکرم(ص) ایشان را به جایی رسانده بود که خود می فرمایند:

لقد کان(ص) یجاور فی کل سنة بحراء فاراه، و لایراه غیری ... اری نور الوحی و الرسالة و اشم ریح النبوة. نهج البلاغه، خطبه 192 (قاصعه)

 

پیامبر(ص) مدتی از سال مجاور کوه حراء می شد، پس تنها من او را مشاهده می کردم و کسی جز من او را نمی دید. من نور وحی و رسالت را می دیدم و نسیم نبوت را استشمام می کردم.

ابن ابی الحدید در شرح این فراز از بیانات امام می نویسد:

واعلم ان امیرالمؤمنین(ع) کان مخصوصا من دون الصحابة رضوان الله علیهم بخلوات کان یخلو بها مع رسول الله(ص) لایطلع احد من الناس علی ما یدور بینهما و کان کثیر السؤال للنبی(ص) عن معانی القرآن و عن معانی کلامه(ص) و اذا لم یسال ابتداءه النبی(ص) بالتعلیم والتثقیف و لم تکن احد من اصحاب النبی(ص) کذلک، بل کانوا اقساما:

فمنهم من یهابه ان یساله و هم الذین یحبون ان یجی ء الاعرابی او الطاری فیساله و هم یسمعون.

و منهم من کان بلیدا بعید الفهم قلیل الهمة فی النظر والبعث،

و منهم من کان مشغولا عن طلب العلم و فهم المعانی اما بعبادة او دنیا،

و منهم المقلد یری ان فرضه السکوت و ترک السؤال.

و منهم المبغض الشانی ء الذی لیس للدین عنده من الموقع ما یضیع وقته و زمانه بالسوال عن دقائقه و غوامضه، وانضاف الی الامر الخاص بعلی(ع) ذکاؤه و فطنته و طهارة طینته و اشراق نفسه وضوءها. و اذا کان المحل قابلا متهیئا. کان الفاعل المؤیر موجودا، والموانع مرتفعة و حصل الاثر علی اتم مایمکن.

فلذلک کان علی(ع) کما قال الحسن البصری. ربانی هذه الامة و ذا فضلها، و لذا تسمیه الفلاسفة امام الائمة و حکیم العرب.  شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید، 11 / 48.

بدان که امیرمؤمنان نسبت به پیامبر ویژگی هایی داشت که دیگر صحابه آن ویژگی ها را نداشتند: او با پیامبر انس و خلوتی داشت که هیچ کس نمی دانست در آن لحظات بین آن دو چه می گذرد. از معانی قرآن و کلام پیامبر بسیار از حضرتش می پرسید، اگر او سؤال نمی کرد، پیامبر خود او را تعلیم می داد و آگاه می ساخت; در حالی که هیچ کدام از صحابه پیامبر چنین نبودند. آنان چند گروه بودند:

1- گروهی که خود از پیامبر سؤال نمی کردند، ولی دوست داشتند کسی بیاید از پیامبر چیزی بپرسد تا آنها نیز بشنوند و بهره ببرند.

2- گروهی از فهم ناچیزی برخوردار بودند و در بحث و کسب علم همتی کم داشتند.

3- گروهی نیز عبادت یا میل به دنیا آنها را از فراگرفتن علم بازداشته بود.

4- گروهی دیگر نیز وظیفه خود را سکوت و ترک سؤال می دانستند.

5- بعضی نیز برای دین آن قدر ارزش قائل نبودند تا وقت خود را در یادگیری دقایق و مشکلات آن صرف کنند.

اما امام(ع) که از ذکاوت، هوش، طهارت باطن و نورانیت نفس برخوردار بود و تمام شرایط آمادگی و قبول معارف الهی را داشت، به نحو تمام و کمال از پیامبر اکرم(ص) بهره گرفت.

 

ادعای بی نظیر در علم و دانش

ابن ابی الحدید در این باره می نویسد:

اجمع الناس کلهم علی انه لم یقل احد من الصحابة و لا احد من العلماء (سلونی) غیر علی بن ابیطالب. شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید، 7 / 46 و 13 / 106.

 

 

خطبه دوم: 94/2/11

توصیه مجدد به تقوی:

مناسبتها:

1 روز 11 اردی بهشت روز جهانی کارگر.

در هفته كار و كارگر و پاسداشت و تكريم مقام و منزلت كارگران شريف كشورمان قرار داريم، ضمن تبريك و خداقوتى جانانه به اين قشر پرتلاش و زحمتكش و اثرگذار، بازتوجه به نقش‏آفرينى كارگران شريف اين مرز و بوم را در مسير بالندگى و شكوفايى كشور و در جهت تأكيدات مقام معظم رهبرى (مدظله‏العالى) مبنى بر ارزش كار و اخلاق حرفه‏اى و كارآفرينى و جامعه توليدمحور، ضرورتى غيرقابل انكار مى‏دانيم.

کارگران قشر مقدس جامعه هستند که باید تقدس آنها را با احترام و رسیدگی و حل مشکلات و احیای حقوق آنها حفظ نمود، حفظ احترام آنها این است که ساخته دست او را محترم بشماریم و مورد مصرف قرار دهیم نه اینکه با کالای ایرانی که با دست کارگر ایرانی ساخته شده را با دید تحقیر بنگریم و کالای خارجی را با نگاه ارزشی مورد توجه قرار دهیم و د رحقیقت با این کار سرمایه خودمان را ارزان فروخته و کالای دیگران را گران خریده ایم.

البته در این بخش دو جهت وجود دارد یکی به مردم مربوط است و یکی به دولت.

مردم باید در مصرف همتشان بر مصرف داخلی بگمارند ودولت باید از کالای داخلی حمایت کند.

2 روز 12 اردی بهشت برابر با روز 13 رجب سالروز میلاد با سعادت امام علی(ع) امیر المومنین.

و سالروز شهادت استاد شهید مرتضی مطهری.

و روز معلم و روز عقیدتی سیاسی در سپاه و بسیج.

آغاز ایام البیض و شروع مراسم معنوی اعتکاف.

مقام معظم رهبری در باره معلم می فرماید:

معلمان، سازندگان انسانند. معلم يعنى كسى‏كه در دل انسان، يك چراغى را روشن مى‏كند و او را از جهالت به دانايى و معرفتى رهنمون مى‏شود، اين معناى معلم است. اين بزرگترين چيزى است كه در حيات انسان قابل تصور است.

نمونه آن، معلم شهيد عزيز ما، يعنى شهيد مطهرى است كه با دانش خود، با فكر عميق و نيرومند خود، ابعادى از مسائل اسلامى را در بخشهاى مختلف حلاجى كرد، بررسى كرد، روشن كرد و در خلال دهها كتابِ با ارزش، اين‏ها را در اختيار ما قرار داد؛ چراغى است كه اين مرد بزرگ در ذهن ما و در دل ما روشن كرده است.

تأثير معلم، در موارد بسيارى حتّى از تأثير وراثتها بيشتر است. خصال وراثتى و ارثى چيزهايى است كه با انسان همراه است، اما با تمرين و با عادتهاى ثانوى مى‏توان بر همين خصال فائق آمد. اين تمرين عادت ثانوى را معلم مى‏تواند به دانش‏آموز خودش، به شاگرد خودش ببخشد، اين نقش معلم است، يعنى حتى نقشى پررنگ‏تر از نقش خانواده و پدر و مادر.

همچنانکه مقام معظم رهبری فرمودند نقش معلم در بازسازی فرهنگی جامعه بسیار مهم و تاثیر گذار است، و این مهم وقتی حاصل می شود که معلمی یک شغل نباشد بلکه یک وظیفه و تکلیف باشد، فرق تکلیف با وظیفه این است که  تکلیف وقتی ساقط می شود که به صورتی که ممکن است انجام شود در خود وقت و یا خارج وقت یعنی با قضا کردن هم م یتوان وظیف را انجام داد ولی شغل که باشد با تمام شدن وقت و فرصت تمام می شود ، و معلم شغلی موفق در تربیت فرزندان جامعه نیست ، معلم تکلیف مدار و وظیفه مند موفق خواهد بود.

شهید مطهری یک معلم وظیفه مند و تکلیف مدار بود.

روز عقیدتی سیاسی در سپاه نیز به نوعی روز معلم است البته معلم پاسداران عزیز ، پس این روز هم روز پاسداران معلم است، یک روز به نام پاسدار داریم و یکروز هم پاسداران معلم.

 

3 روز 14 اردی بهشت برابر با 15 رجب سالروز وفات حضرت زينب كبرى(س) (62 ه.ق).

و روز تغيير قبله مسلمين از بيت‏المقدس به مكه معظمه (2 ه.ق)‏.

روز تغییر قبله روز صیانت از عزت مسلمین است که حتی خداوند هم برای مسلمانان نپسندید که عزتشات در برابر یهودیان همیشه دشمن با پیامبر اسلام مورد تعرض قرار گیرد و این نکته در سیاست خارجی و داخلی و منطقه ای جمهوری اسلامی می تواند الگوی مناسب برای عمل و رفتارهای سیاسی از سوی مسئولان نظام قرار گیرد.

هیچ حرکتی و هیچ مذاکره ای نباید با عزت اسلامی منافات داشته باشد، قبله توحیدی هم چنانچه با عزت مومن منافات داشته باشد و در تعارض باشد باید تغییر کند.

راه حل مشکلات جامعه همچنانی که مقام معظم رهبری در بیانات اخیرشان به طور واضح و روشن و به دور از هرگونه ابهامی فرمودند که این بیان در چندین فرصت  و چندین ملاقات صورت گرفت در مسیر تعیین خط قرمز ها و نقطه هدف بوده که هرکسی کوچکترین حد و برداشت سیاسی و علمی داشته باشد توانسته تا به امروز خطوط قرمز را به دست بیاورد.

در این صورت هیچ ابهامی وجود ندارد که برخی افراد بخواهند به دنبال توجیه و راه فرار باشند، زیرا مقام معظم رهبری هیچ راه فراری را باقی نگذاشتند.

4 میزبانی فریمان در مسابقات قرآنی دانش آموزی 16 شهرستان خراسان رضوی.

قرآن ناب ترین سروده الهی است که در فضای معنوی عاشقی پیامبر با خداوند ، و در غار حرا بر فراز کوهی که به نام جبل النور نامیده شده بر قلب نازنین عاشق ترین انسانهای روی زمین فرود آمد.

اما این فرودی نبود که فرودش پایان راه باشد مسافران از آن مرکب پیاده و او را رها کنند بلکه فرودی بود که خود آغازی برای صعود و پرواز بود، و این پرواز برای همگان و برای همیشه زمان تا روز قیامت هست و خواهد بود.

قاری ، حافظ، معلم، و مفسر قرآن همه از جمله حاملان قرآن یعنی حامل پیام عاشقی خداوند با بنده اش هستند ، و حامل قرآن حامل نور است ، پرا که کلام الهی نور است و روشنایی.

امروز فریمان با حضور این نوجوانان و جوانان قرآنی از شانزده شهرستان ، بوی بیشتری از قرآن گرفته است، و بدانید با این حرکت روح بلند شهید مطهری امروز از هروقت دیگر شادمان تر است، چرا که روح او روح قرآنی است، و در همین راستا بیش از ده جلد کتاب آشنایی با قرآن تالیف نموده است.

مسابقات قرآنی یک رقابت مقدسی است که در میان افراد قرآنی برگزار می شود ، اما این متن واقعه است و حواشی و اطراف آن را می توان موثر تر از متن آن دانست، در هر شهری که برگزار شود باید مردم آن شهر از این واقعه استفاده کنند ، و تاثیر آنرا در ایجاد فضای معنوی مشاهده کنند.

از این رو سفارش می کنم در این دو روز امروز و فردا شما مردم به مکانهای برگزاری مسابقان بروزید و فرزندان خودتان را هم ببرید تا آنها را ببینند و با قرآن و رقابت های قرآنی آشنا شوند تا به قرآن علاقمندی بیشتری پیدا کنند.



Share
* نام:
ایمیل:
* نظر:

پربازدیدترین ها
پربحث ترین ها
آخرین مطالب
صفحه اصلی | تماس با ما | آرشیو مطالب | جستجو | پيوندها | گالري تصاوير | نظرسنجي | معرفی استاد | آثار و تألیفات | طرح سؤال | ایمیل | نسخه موبایل | العربیه
طراحی و تولید: مؤسسه احرار اندیشه