2024 April 29 - دوشنبه 10 ارديبهشت 1403
سبک زندگی اسلامی (سبک اقتصادی زندگی) (نگاه اسلام به اقتصاد)
کد خبر: ١٣٧٩ تاریخ انتشار: ٠٤ ارديبهشت ١٣٩٤ - ١١:٥٣ تعداد بازدید: 1906
صفحه نخست » خطبه سال 94 » خطبه های نماز جمعه
سبک زندگی اسلامی (سبک اقتصادی زندگی) (نگاه اسلام به اقتصاد)

خطبه اول: 94/2/4

توصیه به تقوی:

قال على‏علیه السلام: التقوى مفتاح الصلاح. تقوى كلید شایستگى‏هاست. غررالحكم.

 

موضوع: سبک زندگی اسلامی (سبک اقتصادی زندگی) (نگاه اسلام به اقتصاد)

از آن جهت که دین اسلام دین جامع و کاملی است و علت اینکه در پایان همه ادیان توحیدی نازل شده نیز همین است که بعد همه کامل ترین آنها آمده و مئعی است که هیچ چیزی نیست که مورد نیاز بشریت باشد مگر آنکه در قرآن بدان پرداخته ام و می توان از آن استفاده کرد، پس در مورد سبک اقتصادی زندگی نیز بایستی مطالب خوب و قابل استفاده ا ی نیز داشته باشد.

از این رو در موضوع سبک زندگی اسلامی یک بخش مهم و موثری را برای سبک اقتصادی زندگی در نظر می گیریم و تلاش می کنیم تا مووضعات گوناگون آن را نیز مطرح و بیان نماییم

مفهوم اقتصاد در دين اسلام جايگاه پر اهمّيّتى دارد، كه با اندك مراجعه‏اى به متون دينى معلوم مى‏شود؛ امير مؤمنان على‏عليه السلام هنگامى كه زندگى فردى مؤمن را زمان بندى مى‏كند، در كنار عبادت و ارزشهاى اخلاقى، اقتصاد را نيز مطرح مى‏كند؛ چنانكه در سخنى از او روايت شده است كه فرمود: مؤمن بايد شبانه روز خود را به سه بخش تقسيم كند: زمانى براى نيايش و عبادت پروردگار، زمانى براى تامين هزينه زندگى، و زمانى براى واداشتن نفس به لذّت‏هاى حلال و زيبا.  نهج البلاغه: حكمت 390.

خداوند همچنانکه در باره آخرت و زندگی آخرتی بیانات مهمی را دارند ، و به توجه به آن توصیه نموده اند ، اما در باره دنیا و درآمدهای دنیایی نیزتوصیه فرموده است چرا که هر دو مورد نیاز بشریت است و هیچ انسانی بدون دنیا به آخرت نمی رسد و هیچ گاه بدون دنیا نیز نمی توان آخرت خوبی را تحصیل نمود.

به همین جهت در روایات اقتصاد و مدیریت اقتصاد را در نمونه ای از کمال و رشد یافتگی و تربیت معرفی می نماید.

امام باقر علیه السّلام فرمودند:

الکمال و کل الکمال التفقه فی الدین و الصبر علی انائبة و تقدیر المعیشه؛

کمال و بلکه همه ی کمال انسانی در سه چیز است: دانا بودن در دین و احکام آن، شکیبا بودن در ناراحتی ها و مصائب و برنامه ریزی درست در اقتصاد زندگی .  اصول کافی، ج1، ص 32.

اگر چه این حدیث را به طور معمول به دستورات اخلاقی تفسیر می کنند و توضیح می دهند ولی می تواند یک توصیه اقتصادی باشد

یعنی توجه به مسایل درآمدی و تنظیم اقتصادی زندگی نیز بخشی از ضرورت های جامعه معرفی کرده است و آن را نوعی کمال و رشد یافتگی دانسته است.

همین طور در روایات فراوانی نسبت به انواع درآمد و انواع تولید و تجارت توصیه شده و د ریک کلام به کار سفارش شده است.

الإمامُ علىٌّ (ع): من قصّر في العمل، ابتلي بالهمّ.  نهج البلاغه: حكمت 127.
امام علي (ع): هر كه در عمل كوتاهي كند، به اندوه گرفتار آيد.

ابو عمرو الشيباني: رأيت أبا عبدالله وبيده مسحاة وعليه إزار غليظ يعمل في حائط له والعرق يتصابّ عن ظهره فقلت: جعلت فداك أعطني أكفك.

 فقال لي: إنّي احبّ أن يتأذّي الرجل بحرّ الشمس في طلب المعيشة.  الكافي: 13/76/5.
ابو عمرو شيباني: امام صادق (ع) را ديدم كه در دستش بيلي بود و ازاري ضخيم بر تن داشت و در بوستان خود كار مي كرد و عرق از پشت او سرازير بود. عرض كردم: فدايت شوم! اجازه بدهيد من به جاي شما كار كنم. فرمود: من دوست دارم كه مرد براي تأمين معيشت خود در گرماي آفتاب اذيّت شود.

امير المؤمنين عليٌّ عليه‏السلام :تَعرَّضوا للتِّجاراتِ ، فإنّ لَكُم فيها غِنىً عمّا في أيْدي النّاسِ ، وإنّ اللّه‏َ عز و جل يُحِبُّ الُمحتَرِفَ الأمينَ .

امام على عليه‏السلام : به كارهاى تجارى پردازيد كه بازرگانى شما را از مال ديگران بى‏نياز مى‏كند . خداوندى عز و جل پيشه‏ور درستكار را دوست دارد . وسائل الشيعه : 12 / 4 / 6.
الإمامُ الصّادقُ عليه‏السلام :التِّجارةُ تَزيدُ في العقلِ .

امــام صادق عليه‏السلام: تجارت كردن خرد را مى‏افزايد .الكافي : 5 / 148 / 2.
امام صادق عليه السلام به مردي كه از تجارت دست كشيده بود چه توصيه اي نمود؟

الإمامُ الصّادقُ عليه‏السلام : أنّه سألَ‏بعضَ أصْحابِهِ عَمّا يتَصَرَّفُ فيهِ، فقال : جُعِلتُ فِداكَ ، إنّي كَفَفْتُ يَدي عنِ التِّجارَةِ . قالَ : ولِمَ ذلكَ ؟! قالَ : انْتِظاري هذا الأمرَ . قالَ : ذلكَ أعْجَبُ لَكُم ، تَذْهبُ أمْوالُكُم ، لا تَكْفُفْ عنِ التِّجارَةِ والْتمِسْ مِن فَضْلِ اللّه ، افْتَحْ بابَكَ وابْسُطْ بِساطَكَ واسْتَرْزِقْ رَبَّكَ . مستدرك الوسائل : 13 / 10 / 14578.

امام صادق عليه‏السلام از شغل يكى از اصحاب خود پرسيد ، عرض كرد : فدايت شوم ، من تجارت را كنار گذاشته‏ام ؛ فرمود : چرا ؟ عرض كرد : منتظر اين امر (روى كار آمدن دولت و حكومت شما) هستم . حضرت فرمود : اين از شما تعجّب است ، ثروتتان از بين مى‏رود . از تجارت دست مكش و فضل و بركت خداى را بجوى ، حجره خود را بگشاى و بساط كسب و كارت را پهن كن و از پروردگارت روزى بطلب .

رسولُ اللّه صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم : إنَّ أطيَبَ الكَسبِ كَسبُ التُّجّارِ الذينَ إذا حَدَّثُوا لم يَكذِبُوا ، وإذا ائتُمِنُوا لم يَخُونُوا ، وإذا وَعَدُوا لم يُخلِفُوا ، وإذا اشتَرَوا لم يَذُمُّوا ، وإذا باعُوا لم يُطرُوا ، وإذا كانَ علَيهِم لم يَمطُلُوا ، وإذا كانَ لَهُم لَم يُعَسِرُوا .

پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :

هـمانا پاكيزه‏ترين شغل ، شغل بـازرگانانى است كه چون سخنى گويند دروغ نگويند و هر گاه امانتى به آنها سپرده شود ، خيانت نكنند و هر گاه وعده دهند ، خلف وعده نكنند و وقتى چيزى مى‏خرند ، از آن نكوهش نكنند و وقتى چيزى مى‏فروشند ، تعريف و تبليغ نكنند و هر گاه بدهكارند (در پرداخت بدهى خود) ، تعلل نورزند و هر گاه طلبكار باشند (براى گرفتن طلب خود) ، فشار نياورند .

رسولُ اللّه صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :

ما أكَلَ أحَدٌ طَعاما قطُّ خَيرا مِن أن يَأكُلَ مِن عَمَلِ يَدِهِ ، وإنّ نَبيَّ اللّه داودَ كانَ يَأكُلُ مِن عَمَلِ يَدِهِ .

پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم : هرگز كسى غذايى بهتر از دسترنج خود ، نخورده‏است . پيامبر خدا ، داود ، از دسترنج خود ، مى‏خورد . كنزالعمّال : 9223 .
قال الامام عَلی ـ علیه السلام ـ : تَعَرّضُوا لِلتّجاراتِ فَاِنَّ لَکُمْ فیها غِنیً عَمَّا فِی اَیْدِی النّاسِ وَ اَنَّ اللهَ عَزَّوَجَلَّ یُحِبُّ الْمُحْتَرِفَ الْاَمِینَ.
امام علی ـ علیه السلام ـ فرمودند: دست به انواع بازرگانی بزنید که تجارت‌ها عامل بی‌نیازی شما از اموال مردم است و براستی خداوند شخص صاحب حرفه درست‌کار را دوست دارد.

 

خطبه دوم: 94/2/4

توصیه مجدد به تقوی

مناسبتها:

1 قرار گرفتن د رماه رجب و ضرورت استفاده معنوی از این ماه.

روایتی امام صادق (صلوات الله علیه) از پیغمبر اکرم (صلّی الله علیه و آله) نقل می فرماید که آن حضرت فرمودند : «رَجَبٌ شَهْرُ الِاسْتِغْفَارِ لِأُمَّتِی أَکْثِرُوا فِیهِ مِنَ الِاسْتِغْفَارِ فَإِنَّهُ غَفُورٌ رَحِیمٌ». ماه رجب ماه استغفار امّت من است. پس در این ماه بسیار طلب آمرزش کنید که خداوند آمرزنده و مهربان است. در مورد این ماه وارد شده است که بسیار بگویید: اَسْتَغْفِرُالله وَ اَسْئَلُهُ التَّوبَة.
همچنین از آن حضرت نقل شده که فرمودند: «مَنِ اسْتَغْفَرَ اللَّهَ فِی رَجَبٍ وَ سَأَلَهُ التَّوْبَةَ سَبْعِینَ مَرَّةً بِالْغَدَاةِ وَ سَبْعِینَ مَرَّةً بِالْعَشِیِّ یَقُولُ أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ وَ أَتُوبُ إِلَیْهِ فَإِذَا بَلَغَ تَمَامَ سَبْعِینَ مَرَّةً رَفَعَ یَدَیْهِ وَ قَالَ اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِی وَ تُبْ عَلَیَّ فَإِنْ مَاتَ فِی رَجَب مَاتَ مَرْضِیّاً عَنْهُ وَ لَا تَمَسُّهُ النَّارُ بِبَرَکَةِ رَجَبٍ ‏.
یعنی کسی که در ماه رجب هفتاد مرتبه در هنگام طلوع آفتاب و هفتاد مرتبه در هنگام غروب آفتاب بگوید: «أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ وَ أَتُوبُ إِلَیْهِ» و سپس دستها را بلند کند و بگوید: «اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِی وَ تُبْ عَلَیَّ»، اگر در ماه رجب بمیرد خدا از او راضی باشد و به برکت ماه رجب آتش او را مسّ نکند

2 روز 9 اردی بهشت برابر با 10 رجب سالروز ولادت امام جواد(ع).

و روز شوراها و هفته شهروند نیز می باشد.

3 - شكست حمله نظامي آمريكا به ايران در طبس بر اثر توفان شن (1359 ه. ش)

وقتی خاطرات تلخ و شیرین پس از پیروزی انقلاب ایران را بازخوانی می کنیم ، هر کسی که اهل انصاف باشد می فهمد که چه تجارب مهمی را پشت سر گذارده ایم و با چه سرمایه مادی و معنوی بزرگی در حال پیشرفت هستیم ، خیلی دست خالی و بی تجربه نیستیم بلکه کوله باری از تجربه آنهم تجربه در دست و پنجه نرم کردن با غول های قدرت در زمان خود که بسیاری از کشورها از نگاه اخم آلود آنان می ترسیدند ولی ایران اسلامی با آنها مقابله کرد و پیروزی بر آنان نیز محصول اراده خداوند و توکل مردم و تلاش مسئولان بوده است.

در روز 5 ارديبهشت 1359 تفنگداران ارتش آمريكا در عملياتي كه بعدها فاش شد نام آن «دلتا» بوده است، با هدف آزاد كردن گروگان‏هاي اين كشور كه در سفارت آمريكا در تهران تحت مراقبت بودند، در صحراي طبس پياده شدند.

قرار بود اين نيروها از طبس با هلي‏كوپتر به‏سوي تهران حركت كرده و در ورزشگاه امجديه (شهيد شيرودي) فرود آيند و سپس با لباس مبدل، به سفارت آمريكا در تهران حمله كرده و گروگان‏ها را آزاد كنند. طبق اين نقشه، آنان پس از پايان فعاليتشان، از همين راه به طبس رفته و از آنجا با هواپيما از ايران خارج مي‏شدند.

نيروهاي آمريكايي براي ‏انجام اين عمليات در «فورت برگ» آمريكا آموزش نظامي ديده و در فرودگاه كاروليناي شمالي تمرين كرده و پيش از شروع عمليات نيز به پايگاه‏هايي در مصر و عمان منتقل شده بودند.

حمله نظامي آمريكا به طبس، دو هفته پس از آن صورت گرفت كه دولت اين كشور در اقدامي يك‏جانبه، روابط كشورش را با جمهوري‏ اسلامي ايران قطع كرد.

نيروهاي آمريكايي شامل 132 نظامي، هشت هلي‏كوپتر و سه هواپيماي باربري هركولس 031C پس از استقرار در طبس و قبل از حركت به تهران دچار حوادث مختلفي شدند و از ادامه ماموريت بازماندند. دستگاه هيدروليك يكي از هلي‏كوپترها از كار افتاد، هلي‏كوپتر ديگر بر اثر طوفان شن و عدم ديد كافي به هنگام جابجايي، با يكي از هواپيماهاي‏ هركولس برخورد كرده و هر دو وسيله نقليه آتش گرفت و در نتيجه آن هشت تن از نظاميان در شعله‏هاي‏ آتش سوختند.

در تمام مراحل عمليات دلتا تنها چهار نفر در آمريكا از انجام آن با خبر بودند: كارتر رييس‏جمهور، هارولد براون وزير دفاع، هاميلتون جردن رييس ستاد كاخ سفيد و برژينسكي مشاور امنيت ملي. در ايران نيز عوامل ناشناخته‏اي در جريان اين عمليات بوده و با آن همكاري داشته‏اند.

در پي شكست قطعي عمليات آمريكا در طبس و بازگشت باقي‏مانده هواپيماهاي آن كشور، يكي از هلي‏كوپترها كه حاوي مداركي در مورد جزئيات عمليات بود، به دستور بني‏صدر بمباران شد. در همين بمباران بود كه محمد منتظر قائم، فرمانده سپاه پاسداران يزد به شهادت رسيد.

بني‏صدر همان زمان در توجيه اين عمليات گفت: به چند دليل اين كار مي‏بايستي صورت مي‏گرفت: اولا: رادارهاي ما را مستشاران آمريكايي كه در زمان رژيم شاه در ايران بودند كار گذاشته‏اند، بنابراين تكنيك آن كاملا براي آن‏ها روشن است، در نتيجه مي‏دانند چگونه از مرزها بگذرند كه رادارها نتوانند آن‏ها را شناسايي كنند. ثانياً: هواپيماهاي ما نيز از نوع آمريكايي هستند و آمريكا به هر حال به تكنيك و اسرار آن‏ها آشنايي دارد و از آنجا كه احتمال زيادي براي اقدام به عملياتي براي بردن هلي‏كوپترها از جانب آمريكا با پوشش هوايي خود مي‏رفت دستور اين عمليات داده شد. اين عمل براي اين بود كه هلي‏كوپترها از كار بيفتند و نتوانند از كشور خارج شوند.

بني‏صدر در پاسخ به اين سؤال كه آيا اسنادي در هلي‏كوپترها وجود داشته كه از بين رفته است يا نه؟ مدعي شد: اگر اسنادي در هلي‏كوپترها وجود داشته باشد از بين نرفته است زيرا اين عمليات فقط به‏منظور از كار انداختن هلي‏كوپترها بوده است و بمباران به‏وسيله راكت صورت گرفته است و هلي‏كوپترها آنچنان منهدم نشده‏اند كه اسنادي از بين برود.

 روايت رهبر انقلاب از شكست آمريكا در طبس

معظم له در بیان حادثه طبس و عبرت گیری آن پس ا زنقل حادثه چنین فرمودند:

عجيب است! كشور عزيز و ملت بزرگ و منطقه‏ي تاريخي ما، آزمايشگاه چه تجربه‏هاي بزرگي است......

آن‏ها دائم عليه جمهوري اسلامي و اين ملت توطئه مي‏كنند. البته سرشان هم دائم به سنگ مي‏خورد؛ امّا ادب نمي‏شوند. يكي از رئيس جمهورهاي آمريكا، به داخل اين كشور هلي‏كوپتر فرستاد و سر و كارش با توفان طبس، يعني‏جنودِ غيبيِ الهي افتاد. اين‏ها چه مي‏گويند؟! مي‏فهمند چه مي‏كنند؟! مي‏فهمند چرا؟! با كي مواجهند؟! اين ياوه‏هايي كه مي‏گويند عليه كيست؟ جوابش با كيست؟ ملت ايران ملت بزرگ و نيرومندي است. ملت ايران ملت متّحد و با فرهنگي است. من تعجّب مي‏كنم چرا اين‏ها از گذشتگان خودشان و از اين ..... سالها  عبرت نمي‏گيرند؟!

اما در ادامه فرمایش مقام معظم رهبری بایست این چنین گفت که اینها هرگز درس عبرت نگرفته اند و امروزه نیز درس نمیگیرند ، نه فقفط از ماجرای طبس، بلکه در عراق هم درس نمی گیرند، و دوباره توطئه میکنند،  در افغانستان در اکراین، و همین نزدویکی ها در سوریه، این همه تلاش کردند و کشورهایی را هم دست کردند ولی وقتی خدا نخواهد و مردم نیز بیدار باشند و اهل مقاومت ، خوب توطئه دشمن نتیجه نخواهد داد، ولی آمریکایی ها درس نمی گیرند.

و حالا همین روزهای اخیر از ماجرای یمن که کشور عربستان با آن متولیان بی عقلشان که دست به یک کار کاملا غیر عقلانی زدند ، و هیچ نتیجه ای جز رسوایی و شکست برایشان عائد نشد، نیز آمریکایی ها درس نگرفتند و نمی گیرند، چرا که طبع الله علی قلوبهم، خدا بر دلهای آنان به جهت استکبارشان مهر زده و دیگر نمی فهمند.

و همچنان در حال توطئه هستند ، حتی این روزها در میدان دیپلماسی و مذاکرات هسته ای  ایران با گروه 5+1 نیز هنوز در حال توطئه علیه این نظام هستند ، و هرروز یک حرف جدید می گویند، و به خیال خودشان دنیا نمی فهمد و یا مردم دنیا متوجه نمی شوند، حرفی که در پش میز مذاکره می گویند در میدان مصاحبه کاملا به خلاف آن را می گویند.

البته مسئولان ما و ملت ما این گونه موضع گیری ها را با آن آشنا هستند اما نکته ای که باید همچنان به آن توجه داد و توجه داشت این است که مراقب باشیم تا توطئه ها ی آنان ما را فریب ندهد.

از این رو ملت تیم مذاکره کننده را بدرقه می کند د رادامه مسیر مذاکرات ، و همچنان آنها را حمایت مینماید اما انتظاری که دارد اینکه چشم و گوش بسته چیزی را ننویسند و امضا نکنند و همه همتشان آن باشد که خطور قرمز رهبری نظام رعایت شود و مراقب باشند نکاتی که احتمالا در بیانیه سوییس وجود داشت و شاید همان نیز موجب توطئه های جدید امریکایی ها شد ، در این دوره موجب بازبینی قرار گیرد و با همه دقت هیچ راهی را برای فریبکاری  مریکایی ها که خدا ی فریبکاری هستند باقی نماند.

4 مراسم شهید مطهری د ر روز پنج شنبه.

 



Share
* نام:
ایمیل:
* نظر:

پربازدیدترین ها
پربحث ترین ها
آخرین مطالب
صفحه اصلی | تماس با ما | آرشیو مطالب | جستجو | پيوندها | گالري تصاوير | نظرسنجي | معرفی استاد | آثار و تألیفات | طرح سؤال | ایمیل | نسخه موبایل | العربیه
طراحی و تولید: مؤسسه احرار اندیشه