2024 April 29 - دوشنبه 10 ارديبهشت 1403
حضرت ام البنین مروارید معرفت و ولایت پذیری
کد خبر: ١٣٤٨ تاریخ انتشار: ١٤ فروردين ١٣٩٤ - ١١:٥٢ تعداد بازدید: 1920
صفحه نخست » خطبه سال 94 » خطبه های نماز جمعه
حضرت ام البنین مروارید معرفت و ولایت پذیری
حضرت ام البنین مروارید معرفت و ولایت پذیری

حضرت ام البنین مروارید معرفت و ولایت پذیری

 

خطبه اول: 14/10/94

توصیه به تقوی:

قال الامام علی - علیه السّلام - : التقوی لا عوض عنه و لا خلفَ فیه. غررالحکم.
امام علی - علیه السّلام - فرمود: تقوا هیچ عوض و جایگزینی ندارد.

 

موضوع: حضرت ام البنین مروارید معرفت و ولایت پذیری

حضرت ام البنین یکی از شخصیت های ارزشمند و کم نظیر تاریخ اسلام و تشیع است در معرفت نسبت به خداوند و توحید و نسبت به ولایت پذیری از مقام امامت و رهبری جامعه است، و پرواضح است که ولایت پذیری حضرت ابوالفضل العباس(ع) که نمادی عینی از تبعیت و پیروی از امام معصوم و رهبر الهی جامعه است ، برآمده از دامن فضل همین مادر و بانوی تاریخ اسلام می باشد.

ام البنین دختر «حرام بن خالد بن ربیعة بن الوحید بن کعب بن عامر بن کلاب» است و مادر بزرگوار او «ثمامه» دختر سهیل بن عامر بن مالک بن جعفر بن کلاب بوده و پدر و مادرش از خاندان بنی کلاب، هستند و دارای خوبیها و صفات خانوادگی مشترکند.

ابوالفرج اصفهانی در کتاب مقاتل الطالبیین نام یازده تن از مادران ام البنین را ذکر می کند که همگی دارای نسب پاک و ویژگیهایی شناخته شده در عرب می باشند.

 

بشارت به دنیا آمدن مروارید معرفت و ولایت از دامن مادر ام البنین

در کتب تاریخی نوشته اند: حَرام بن خالد به همراه جمعی از بنی کلاب  به سفر رفته بود. در یکی از شبها به خواب فرو رفته و در عالم رؤیا دید که در زمین سرسبزی نشسته است و مرواریدهای درخشانی از اطراف بر جماعت و بر دستان او می ریزد و او از زیبایی آنها متعجب می شود. سپس مردی را می بیند که به سوی او می آید ـ از طرف بلندی ـ و هنگامی که به او می رسد سلام می کند و حرام او را جواب می دهد. آن مرد به او می گوید: این مروارید را به چه قیمت می فروشی؟

حرام نگاه کرد و آن درّ زیبا را در دستان خود دید؛ رو به مرد کرده و گفت:

من قیمت این درّ را نمی دانم که به شما بگویم، شما آن را به چه قیمت خریداری؟

مرد گفت: من نیز نمی دانم قیمت او را ولی این هدیه ای است که یکی از پادشاهان عطا کرده است. و من ضامن هستم برای تو به چیزی که از درهم و دینار بالاتر است.

حرام گفت: آن چیز چیست؟

مرد گفت: تضمین می کنم که او شرافت و سیادت ابدی دارد و بهره و بزرگی از او است. حرام گفت: آیا این را برایم ضمانت می کنی.

و مرد پاسخ داد: آری.

و حرام در پایان به مرد گفت: و تو اکنون واسطه در این امر می شوی.

و مرد نیز گفت: و من واسطه می شوم؛ او را به من اعطاء کرده اند و من به تو عطا می کنم.

وقتی حرام از خواب بیدار شد رؤیای خود را برای بنی کلاب گفت و خواستار تعبیر آن شد. یکی از خاندان وی گفت:

اگر رؤیای صادقه باشد دختری روزی تو خواهد شد که یکی از بزرگان او را عقد خواهد کرد و به سبب این دختر مجد و شرافت و آقایی نصیب تو خواهد شد.

و هنگامی که او از سفر برگشت، ثمامة بنت سهیل، همسر باوفای او، حامله بود و هنگام بازگشت همسرش از سفر وضع حمل کرده و دختری چونان مروارید درخشان به دنیا آورد.

حرام پس از آگاه شدن از تولد دخترش به خود گفت:

قد صدّقت الرؤیا» و از این بشارت شاد و مسرور شد.

نام او را «فاطمه» نهاد، و به رسم عرب کنیه ای برای وی برگزیدند که ام البنین بود.

 

فضیلت ام البنین

عالم بزرگ، شهید ثانی در باره او می گوید:

و کانت ام البنین من النساء الفاضلات العارفات بحق اهل البیت مخلصة فی ولائهم ممحضة فی مودّتهم و لها عندهم الجاه الوجیه و المحلّ الرفیع.

ام البنین از بانوان بامعرفت و بافضیلت بوده و نسبت به حق اهل بیت شناخت کامل داشته و در ولایت و محبت آنان مخلص و پا برجا بود. و او نزد اهل بیت منزلت بالا و وجاهت خاصی داشته است

عالم رجالی، مامقانی در کتاب خود، تنقیح المقال، ولایت فاطمه کلابیه را این چنین به تصویر می کشد:

فَاِنّ علَقَتها بالحسین(ع) لیس اِلاّ لاِمامته.

همانا علاقه ام البنین به حسین بن علی(ع) به خاطر امامت حضرت است، نه آنکه چون او را در دامان خویش پرورانده است.

زیباترین چهره عشق به ولایت و رهبری در زندگانی فاطمه زهرا(س) وجود داشت؛ دفاع از ولایت و مبارزه برای حمایت از مقام والای امام علی(ع) و گویی فاطمه دوم، ام البنین، استمرار آن چهره درخشان تاریخ بود.

در جای دیگر «مامقانی» می نویسد:

اینکه او به شرط سلامت حسین(ع) مرگ چهار فرزند خویش را بر خود آسان می گرفت نشان درجه عالی ایمان او است. من او را از نیکان به حساب می آورم.

عشق و ارادت ام البنین نسبت به مقام والای امامت و ولایت چنان بود که بعد از واقعه کربلا و شهادت چهار فرزند برومند و دلاور او بشیر، سفیر خون و شهادت، به مدینه بازگشت و ام البنین را ملاقات کرد. در حالی که می خواست خبر شهادت فرزندانش را به وی دهد ام البنین گفت:

اخبرنی عن ابی عبداللّه الحسین(ع) «مرا از حسین(ع) خبر ده.

بشیر خبر شهادت یکایک فرزندانش را به وی داد و او باز همان جمله را تکرار کرده و از امام و رهبر خویش می پرسید و سپس با دلی مالامال از عشق به ولایت و امامت گفت:

اولادی و مَنْ تحتَ الخضراء کُلُّهم فِداءٌ لاَبی عبداللّه الحسین(ع).

فرزندانم و آنچه زیر آسمان است جملگی فدای اباعبداللّه الحسین(ع).

و آنگاه که خبر شهادت امام، مقتدا و رهبر خویش را شنید ناله ای سر داد و با سوز فراوان گفت:

قد قَطّعتَ نیاطَ قلبی. آه که بندهای (رگهای) قلبم را پاره پاره کردی.

 

 

 

خطبه دوم: 14/01/94

توصیه مجدد به تقوی:

مناسبتها:

1 سال جدید و نامگذاری آن به نام همدلی و همزبانی.

شکی نیست که شعارهای سال بر مبنای تحلیل از وضعیت موجود کشور و نیازهای پیشرو برای برداشتن گامهای مهم و رسیدن به اهداف مهم نظام و انقلاب تعیین می شود و شرایط امروز ام‌القرای جهان اسلام و انتظارات و توقعاتی که از دولت و ملت ایران اسلامی در سطح منطقه و کشورها و ملت‌های مسلمان می‌رود و از همه مهم‌تر جایگاه رفیع جمهوری اسلامی در جامعه بین‌الملل و تأثیرگذاری در سیاست‌های جهانی، اقتضای آن دارد که در داخل کشور یکپارچگی و یگانگی در گفتارها و رفتارها ملموس‌تر از هر زمانی جریان داشته باشد و این مهم بدون نهادینه‌سازی و تقویت بنیه‌های همدلی و همزبانی، امکانپذیر نخواهد بود، چه آنکه ریشه تمامی فتنه‌ها و ناکامی‌ها، تشتّت و تفرقه‌ها نیز در گسست و شکاف و چندگانگی می‌باشد.

به ‌ویژه اگر با هواهای نفسانی و بدعت‍‌های ناشی از کبر و عجب و خودپسندی و سیاست زدگی همراه گردد. در اینکه همدلی و همزبانی دو عنصر مطلوب و شایسته هر جامعه کوچک و بزرگی است هیچ تردیدی نیست، اما آنچه در این خصوص باید مورد توجه ویژه قرار گیرد الزامات همدلی و همزبانی است.

1 -  همدلی و همزبانی ریشه در نوع نگرش‌ها و بینش‌ها دارد و به عبارتی محصول و میوه باورها و اعتقادات یک ملت و جامعه می‌باشد، بنابراین چه در سال 1394 که توسط بزرگ رهبر حکیم و فرزانه انقلاب، سال همدلی و همزبانی دولت و ملت نام گرفت و چه در هر زمان دیگری، اگر بخواهیم امتی هم‌صدا و زیر یک بیرق و پرچم، متحد و منسجم، راست‌قامت و استوار، عزت‌مند و پیروز بمانیم و با استقلال و اعتماد به نفس، قله‌های پیشرفت را در عرصه‌های مختلف فتح نماییم، باید نسبت به باورها و به تبع آن نوع نگرش‌ها و مواضع سیاسی و فرهنگی، انقلابی و ملی خودمان، اهل سنجش و محاسبه باشیم و در صورت لزوم، غیرتمندانه تجدید نظر نماییم. چه آنکه با اصرار بر روی مواضع و اندیشه‌های غلط امکان همدلی و همزبانی وجود نخواهد داشت.

2 - همدلی و همزبانی در واقع دو روی یک سکه هستند، یکی ناظر بر مکنونات و نیت‌ها و انگیزه‌های قلبی و باطنی است و دیگری ناظر بر جلوه‌های بیرونی و رفتاری، گرایشها و مواضع فردی و جمعی؛ و لذا آنچه حائز اهمیت است همراهی دل و زبان با هم است و به عبارتی همزبانی بازخورد همدلی است.

3 - حفظ نظام دغدغه مشترکی که روح همدلی و همزبانی را در بدنه جامعه اعم از دولتمردان و آحاد مردم تقویت می‌کند. امام راحل(رض) به کرّات فرمودند: «حفظ نظام از اوجب واجبات است.»

4 - کانون اصلی همدلی و همزبانی، ولایت و رهبری است که با منویات و هدایتها و هشدارهای حکیمانه خود همواره دولت و ملت را راهبری می‌فرماید. از این روی می‌توان مهمترین پایه همدلی و همزبانی را محور اصلی همگرایی و هم‌آوایی جامعه و نظام یعنی ولایت و رهبری دانست.

5 - ترجیح مصالح و منافع نظام و جامعه اسلامی بر منافع شخصی و گروهی و جناحی و حتی قومی و نژادی و... .

6 - درک و شناخت متقابل دولت و ملت از شرایط و نیازهای یکدیگر، چنانکه رعایت حقوق متقابل دولت و ملت نیز در تقویت همدلی و همزبانی تأثیر مستقیم دارد، از طرفی دانستن حق ملت است و باید سیاستها و برنامههای دولتمردان در هر سطحی، ظاهر و با طنش برای همگان عیان باشد و از طرفی دیگر همراهی و حمایت مردم از دولتمردان باعث دلگرمی و انگیزه خالصانه تر و بهتر برای خدمت بیمنت خواهد بود.

7 - احترام متقابل دولت و ملت، از جهتی بر دولتمردان است که به خواستگاه توده مردم که ولی نعمتان جامعه و نظام هستند احترام گذارده و با تقویت روحیه نقدپذیری و تواضع در مقابل نظارت‌های مشفقانه و نقدهای منصفانه در جهت تأمین انتظارات و توقعات منطقی آنان گام‌های مفید و مأثری بردارند و از سوی دیگر لازم است توده مردم از تخریب خدمتگذاران خود بپرهیزند و با اعتماد و احترام، روحیه‌بخش آنان باشند.

8 - عنصر امید به آینده از اجزاء لاینفک همدلی و همزبانی است که به طور متقابل در راهبردهای نظام و دولت و مردم باید مورد توجه قرار گیرد و البته این امر نیز بدون داشتن نگاه خوشبینانه و پرهیز جدی از سیاه‌نمایی و تاریک انگاری میسّر نخواهد شد.

9 - همدلی و همزبانی اگرچه به عنوان شعار سال 94 مشخص گردیده است ولی باید توجه داشت که وقتی از ناحیه بزرگ دیدبان تیزبین انقلاب امام خامنه ای(مدظله العالی) مطرح می‌گردد، دیگر شعار نیست بلکه نقشه راه و استراتژی و راهبرد و خط و مشی است که باید به منزله قوه محرکه و جوهره اصلی حرکت رو به جلو دولت و ملت همواره مطرح و مورد توجه باشد

 

2 - روز 13 جمادی الاولی برابر با 14 فروردین 94 سالروز وفات حضرت ام البنین(س) و روز تکریم مادران و همسران شهداء.

3 روز 19 فروردین سالروز شهادت آيت‏اللّه سيدمحمدباقر صدر و خواهرش بنت‏الهدى توسط رژيم سابق بعث عراق (1359 ه.ش).

4 روز 20 فروردین سالروز قطع رابطه سياسى ايران و آمريكا، روز ملى فناورى هسته‏اى، شهادت متفكر بسيجى، شهيد سيد مرتضى آوينى (1372ه.ش)، روز هنر انقلاب اسلامى.

5 مذاکرات برای رسیدن به توافق هسته ای میان ایران و کشورهای 5+1.

مدت طولانی است که کشورمان و مسئولان کشورمان در حال مذاکره با کشورهای 5+1 هستند و در باره مسایل هسته ا یایران اسلامی مذاکره می کنند اگرچه همه ما می دانیم که ملتن ایران و مسئولان آن هیچگاه از مذاکره جدا نشده اند و آماده مذاکره منطقی بوده اند و این دشمنان و طرف های مقابل بوده که از مذاکره طفره می رفته و همیشه به دنبال اهرم چماق و هویج بوده و می دانسته که جواب نمی دهد، اما اینها مسکن هایی است در میان این مسیر که می تواند قدری ارامش برقرار کند و برای آمریکاییها ارمغانی بیش از این ندارد و ما می دانیم که آمریکاییها بهانه جویی در ذات آنها است و آنهوم بهانه استکباری برتری جویی.

اما تنها راه حل اساسی را مقام معظم رهبری معرفی کرده است.

فرمود: اگر آمريكايى‏ها صادقانه مى‏خواهند كار تمام شود، بنده راه حل را ارائه مى‏دهم. راه حل اين است: آمريكايى‏ها از دشمنى با جمهورى اسلامى دست بردارند، از دشمنى با ملت ايران دست بردارند. پيشنهاد مذاكره، حرف منطقى و متين و مستدلى نيست؛ حرف درست اين است. اگر مى‏خواهند مشكلات فى مابين وجود نداشته باشد كه مى‏گويند ما مى‏خواهيم بين ايران و آمريكا مشكلى وجود نداشته باشد، دست از دشمنى بردارند.

البته ما از مذاکره دولت با آنها حمایت می کنیم و کرده ایم و امروز که می گویند به توافقی دست یافته اند نیز اظهار خوشحالی کرده از اینکه زحمات مسئولان ما به نتیجه برسد و امیدواریم آرزوهای آنان که همان تحقق منویات مقام معظم رهبری بوده یعنی رسیدن به یک توافق یک مرحله ای و جامعه و شفاف و بدون هیچ ابهام انجام شود.

و البته توصیه نیز می کنیم که هنوز در ادامه راه هستید نهن خیلی باید خوشحالی کرد و نه باید خیلی مایوس بود بلکه بادرایت و بصیرت باید منتظر بود تا نتیجه چه می شود!

6 تجاوز غیر قانونی و غیر انسانی عربستان به یمن و کشتن تعداد زیادی از مردم بی گناه یمن.

حمله و تجاوز به یک کشور مستقل و با حوزه جغرافیایی مستقل همانند یمن یک کار غیر عقلانی و بلکه جاهلانه است ، و آنهایی که این کار را مرتکب شدند بدانند این حرکت بازی تمام عیار در زمین آمریکایی است که هرگز قابل اعتماد نیست .

شروع این جنگ اگرچه با عربستان بود ولی اتمام آن حتما با آنان نخواهد بود و چه خوب بود که از سرنوشت صدام و دیگران درس می گرفتند .

شما در کشوری که مدعی مدیریت امن ترین مناطق جهان یعنی مکه و مدینه هستید ، به یک کشور مسلمان برای ریدن به حق خود حمله می کنید؟

شما مدعی پیروی زا پیامبری هستید که به هیچ کس اجازه نمی دهد به مسلمانی تعرضی داشته باشد و حالا چگونه بر مردم بی گناه یمن بمب می ریزید؟

آری امروز شما به یک اهرم بی اختیار امریکا تبدیل شده اید که هیچ اراده ای از خود ندارید!

اما بدانید بخش عمده ای از ملت شما با یمنی ها مراوده دارند و امکانم همراهی آنان با یمنی ها وجود د ارد که بیشتر کشور شما را نا امن خواهد کرد تا بر امنیت شما بیافزاید؟

پس خوب است یکبار دیگر برگردید و رفتار خود را بازخوانی کنید؟

بعلاوه اینکه شما در زمان برگزاری مذاکرات برای رسیدن به توافق با 5+1 این کار را کردید چرا که می ترسیدید با توافق توازن منطقه که متحول شده به عدم توازن بیشتری برسد ازاین روخود را نیازمند یک جنگ برای خودنمایی بیشتر در منطقه می دیدید اما غافل از اینکه عاقبت این جنگ چه خواهد شد؟

یمین ها کسانی نیستند که با آسانی تن به زورگویی های شما و اربابان شما بدهند ؟

شما میزبان تعداد زیادی از مردم یمن در کشورتان به عنوان نیروی کار هستید!

برای ما که وچه عقلانی این حرکت معلوم نیست امیدوارم زودتر بر سر عقل آمده و تصمیم عقلنی بگیرید!

 

 



Share
* نام:
ایمیل:
* نظر:

پربازدیدترین ها
پربحث ترین ها
آخرین مطالب
صفحه اصلی | تماس با ما | آرشیو مطالب | جستجو | پيوندها | گالري تصاوير | نظرسنجي | معرفی استاد | آثار و تألیفات | طرح سؤال | ایمیل | نسخه موبایل | العربیه
طراحی و تولید: مؤسسه احرار اندیشه